Piramit Haber

D Vitamini Eksikliği Nasıl Önlenir?

Faydalı Bilgiler

D vitamini, beyin gelişiminden kas gelişimine kadar birçok vücut fonksiyonunu güçlendirir. Peki, D vitamini nasıl sağlarız? İşte cevabı;

Beyin gelişiminden, güçlü kemiklerden, kas ve kalp damar işlevlerinden, sağlıklı akciğerlerden ve bağışıklık sistemini güçlü tutmaktan sorumlu olan D vitamini genel olarak sağlıklı olmak için mecburidir. Aynı zamanda yeni çalışmalar egzersiz kapasitesi, ruh hali ve doğurganlık üzerinde de etkili olduğunu göstermektedir.

Günlük tavsiye edilen D vitamini miktarı 600 IU, 71 ve üzeri yaştaki kişiler içinse 800 IU’dur ancak bazı uzmanlar bu rakamların daha yüksek olması gerektiğini savunurlar. D vitamini eksikliğini önlemek için bazı ipuçlarını akılda bulundurmak faydalı olabilir.

Mantar

Balıkla beraber, ışığa maruz kalan mantarlar doğal bir şekilde D vitamini bulunduran az sayıdaki gıdadan biridir. Bazı mantar türleri 1-2 saniye boyunca UV ışığına maruz bırakılarak mor ötesi ışık terapisine sokulmaktadır.

Bu şekilde günlük ihtiyaç duyulan D vitaminini sağlayabilmektedirler. UV işlemine girmiş 100 portobello mantarında 446 IU D vitamini bulunur. Yemeden 1 saat önce güneşe bırakarak D vitamini açısından zengin mantarlarınızı kendiniz de oluşturabilirsiniz.

Sardalye

Sardalye diğer balıklara oranla küçük olabilir ancak besin değerleri çok kuvvetlidir. 100 gram sardalyede 164 IU D vitamini bulunur. Bu balıkların D vitamini açısından zengin olmasının sebebi kılçıklarıyla beraber tamamen tüketilmesidir. İnsanlar gibi balıklar da kemiklerinde bolca kalsiyum ve D vitamini depolarlar.

Sardalyede ayrıca B12 vitamini, demir, selenyum ve protein bulunur. Eğer tadını fazla güçlü buluyorsanız bir saat boyunca sütte bekleterek daha hafif bir tadı olmasını sağlayabilirsiniz.

Yumurta

Sarısının kolesterol oranı yüzünden yumurtalar bazen tehlikeli bulunsa da yumurtanın tamamı sağlıklı bir beslenme için gereklidir. İçinde D vitamini ve birçok başka besin maddesi bolca bulunur.

Büyük bir yumurtada 40 IU D vitamini bulunur ve bu vitamin sadece yumurtanın sarısında mevcuttur. Bolca D vitamini almak için güneşte beklettiğiniz mantarlardan bir omlet hazırlayabilir ve sütle servis edebilirsiniz.

Somon

İyi bilinen bir protein kaynağı olan somon, bunun yanında kalp sağlığına faydalı olan omega-3 yağ asitleri ve D vitamini de içerir. 100 gram somonda (bir deste iskambil kartı boyutunda düşünülebilir) 570 IU D vitamini mevcuttur ve somon tüketmek D vitamini eksikliğine karşı etkili olabilir.

Sığır Ciğeri

Sığır ciğeri de sağlıklı gıdalar listesinde nadir olarak gördüğümüz bir yiyecektir. Birçok kişi ciğerin tadını çok beğenmez ancak tüketebileceğiniz en sağlıklı gıdalardan biridir. Kolesterol oranı oldukça yüksek olsa da 100 gram ciğer sadece 162 kaloridir ve 40 IU D vitamini almamızı sağlar.

Ayrıca, ciğerin içinde önemli miktarda çinko, demir, niyasin ve A vitamini bulunur. Ciğeri kinoa, veya esmer pirinç ile, haşlanmış sebzelerle beraber servis edebilirsiniz. Ayrıca salataların üstünde de tüketilebilir. Ciğerin sağlıklı pişirme şekilleri fırınlamak, rosto yapmak veya ızgara yapmaktır.

Ringa Balığı ve Salamura Ringa Balığı

Omega-3 yağ asidi içeriği zengin olan bir diğer balık ringa balığı, somon kadar sık tüketilmez ancak çok iyi bir D vitamini kaynağıdır. 100 gram pişmiş ringa balığında 182 IU D vitamini bulunur. Salamura ringa balığı ise İskandinav ülkelerinin mutfağında özel bir lezzet olarak tüketilir.

Uzun süre boyunca bozulmadığından dolayı salamura ringa balığı partilerde sunmak için iyi bir atıştırmalıktır ve tepsilerde veya açık büfede uzun süre boyunca servis edilmeye müsaittir.

Ancak sodyum tüketiminize dikkat ediyorsanız taze ringa balığı tercih etmeniz önerilir.

Güneş Işığı

D vitaminine güneş ışığı vitamini denilmesinin nedeni UV ışınları cildinize değdiğinde, cildinizin bu vitamini üretmesidir. Birçok kişi D vitaminini bu şekilde alır ancak uzun süre iç mekanlarda kalmak veya 8 ya da daha yüksek SPF faktörlü güneş kremleri kullanmak sonucunda D vitamini eksikliği söz konusu olabilir.

Bazı uzmanlar yeterince D vitamini almak için haftada iki kez sabah 10 ve öğleden sonra 3 arasında, 5 ila 30 dakika boyunca yüzü, kolları, sırtı veya bacakları güneşe maruz bırakmayı önermektedirler.

Eğer güneş ışınlarının zararlarından endişe duyuyorsanız, bunun yerine D vitamini içeriği yüksek gıdaları tercih edebilirsiniz.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.