Doğum çatlakları kimlerde sık görülür ?
Kuşkusuz bir çok hanımın problemi olan bu durumun nedenini araştırmak için bir çok bilimsel araştırma yapılmıştır.Size tüm araştırmalarda ortak olarak bulunan faktörleri özetliyorum :
·Vücut-Kütle-İndexi: Hamile bayanın kilosu boyuna göre fazla ise yani kilolu ise gebelik sırasında büyüyen rahim ekstra genişleme yaratacağı için çatlak riski artar.
·Gebenin yaşı: Erken yaştaki gebeliklerde deri daha gergin olduğu için çatlama riski fazladır. Özellikle 18 yaş civarındaki gebeler daha çok risk altındadır.
·Gebelik sırasında kilo alma : Bazı kadın doğumcuların haklı olarak gebenin kilosunu kontrol altına alma çabasının bir sebebi de budur. Çünkü kilo alımı derinin altındaki yağ dokusunu arttırır bu da cildi genişletip çatlamaya yol açar.
·Doğan bebeğin kilosu: Eğer bir tosuncuk taşıyorsanız rahminiz dolayısıyla da karın cildiniz daha fazla gerilir.
·Genetik: Annenizde de gebelik çatlak olmuşsa cildinizin gerilmeye karşı genetik bir zafiyeti var demektir. Çatlama riski artar.
Hamilelikte çatlakların nedenleri;vücut yapısı ve cilt esnekliği olan bayanlarda çatlak oluşumu daha az görülür,cildin kuruluğuna dikkat edilmeli nemli bir cilt kolay çatlak oluşturmaz,hamile bayanın aşırı kilo vermesi de çatlak oluşumunda önemli faktördür.
Çatlak oluşumuna karşı yapılması gerekenler;hamilelik süresince hem bebeğin hem kendi vücut sağlığı için günde en az 2 litre su alımı önerilir, eğer normalde de kuru bir cilde sahipseniz sık sık nemlendirici sürmenizde büyük yarar sağlar,doğal olan bitkisel yağlar ile vücudunuza masaj yapmak oluşucak çatlaklıkları önler.
Çatlaklıklara karşı doğum sorası yapılması gerenler;hamilelik sürecinde yapıldığı gibi günde en az 2 litre su içilmeye devam edilmeli,sebze ağırlıklı beslenerek çatlakları azaltabiliriz,az yağlı kremler ile karın bölgesine ve basenlere hafif masaj yapmak,çatlakları azaltmada etkilidir.
Çatlak izleri ikiye ayrılır: Kırmızı ve beyaz çatlaklar. Kırmızı çatlaklar, taze izlerdir. Henüz yeni olup, yüzeye çıkarlar ve tedaviye çok daha çabuk cevap verirler. Bu izlerin kırmızılığı, oluşma safhasında çatlağın önüne çıkan kırmızı damarlardan kaynaklanır. Beyaz çatlaklar ise bir veya daha fazla yıldır deride olan çatlaklardır.