Enerjinizi mutfağınızdaki doğal yöntemlerle arttırmak istiyorsanız bu önerilerimize kulak verin...
Bir Kahveyi Gün İçine Yayın
Eğer sabah bir anda uyanmak için büyük fincanlarda kahve içiyorsanız, kendinizi ilerleyen saatlerde daha düşük enerjiyle bulmanız olasıdır. Harvard Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalara göre kafeinin daha düşük dozlarda ve daha sık alınması, daha büyük dozlarının bir anda alınmasından daha etkili görülmüştür.
Örneğin çeyrek bardak kahveyi günde dört kere içmek gibi. Böylece enerjiniz bir anda zirve ve sonrasında dip yapmaz, uzun süreler boyunca yüksek kalabilir.
Bir de Çayı Deneyin
Bir çay ülkesinde yaşıyor olmamız bu adımı çok daha kolay hale getirebilir. Eğer kafeinli bir uyanma çözümüne ihtiyacınız varsa kahvedense çayı tercih edin.
Yapılan bir araştırmaya göre gün içinde çay içmek uyanıklığı ve performansı artırmak konusunda en az kahve kadar başarılıdır. Buna rağmen geceleri kahve kadar uyku sorunu yaratmaz.
Proteini İyi Karbonhidratlarla Tüketin
20-25 gram protein içeren atıştırmalıkları, kompleks karbonhidratlarla beraber tüketmek size hızlı ve kalıcı bir enerji artışı sağlayabilir. Birkaç saat sonra kendinizi uykulu bir şekilde bulmazsınız.
Örneğin bir konserve ton balığı veya somonu, tam tahıllı ekmek veya krakerlerle tüketebilir, bir miktar kuru üzümü, bir avuç fındıkla tüketebilirsiniz. Yemişler ve kuru meyvelerden oluşan kuruyemiş karışımları, ya da tam tahıllı ekmeğe sürülen yer fıstığı ezmesi de hem lezzetli hem de enerji verici çözümler olabilir.
Sodanızı Limonla Tatlandırın
Bir ya da iki bardak soğuk sodaya bir dilim misket limonu veya limon eklemek çifte güçlü bir enerji verici olur. Öncelikle yorgunluk, susuz kalmanın bir belirtisi olduğundan, sodayla vücuda su sağlamak sorunu giderebilir.
Zaten yeterince su almak en sağlıklı beslenme alışkanlıkları arasındadır. Limon ve misket limonunun kokusu ise kişinin uyanık ve tazelenmiş hissetmesini sağlar. İçeceğin soğuk olması ise vücuda uyandırıcı sinyaller gönderir.
Demir Alın
Eğer yeterince uyumanıza rağmen bir türlü enerjik hissedemiyorsanız, bitkinliğin sık görülen sebeplerinden biri olan demir eksikliği anemisi şikayetiniz olabilir. Demiz, vücudun hücrelerine oksijen taşıyan hemoglobin üretimi için gereklidir. Hücreler de oksijen aldıklarında vücut için enerji üretirler.
Ağır adet dönemleri geçirmek, vejetaryen beslenme (etten alınan demir, bitkisel kaynaklardan alınan demire göre daha iyi emilir), iç kanamaya sebep olabilecek ülser gibi şikayetler demir eksikliği anemisinin riskini artıran faktörlerdir. Eğer menopoza girmemiş, vejetaryen olmayan bir kadınsanız 18 mg, vejetaryen olmayan bir erkek veya menopoz sonrası dönemde bir kadınsanız 8 mg demir almalısınız.
Barbunya fasulyesi, tam tahıllı ekmek, konserve ıspanak, kuru kayısı demir açısından zengin besinler arasındadır. Bu bitkisel kaynaklardaki demiri vücudun iyi emebilmesi için C vitamini açısından zengin domates, portakal gibi besinlerle beraber tüketin.
Naneli Sakız Çiğneyin
Nanenin canlandırıcı kokusu ve tadı çiğneyene enerji verir. Ayrıca çiğneme eyleminin kendisi de uyandırıcı etkiye sahiptir.
Tam Kepekli Kahvaltılık Gevrek Yiyin
Sağlıklı beslenme alışkanlıklarından biri de şekerli ve işlenmiş kahvaltılık gevrekler gibi seçenekleri, tam tahıllı gevrekler gibi alternatifleriyle değiştirmektir.
Bir dolu kase kepekli kahvaltılık gevrekte 792 mg fosfor bulunur. Fosfor, vücudun karbonhidratları, yağları ve proteinleri metabolize etmesi ve enerji olarak kullanması için önemli bir mineraldir.
Kahvaltıda Lif Tüketin
Yapılan bir araştırmaya göre kahvaltıda bolca lif tüketenler, tüketmeyenlere göre daha uzun süre boyunca uyanık kalmaktadır. Bunun sebebi muhtemelen lifli kahvaltının daha uzun sürede sindirilmesi ve daha uzun süreler boyunca enerji vermeye devam etmesidir.
Dolayısıyla sabah simit veya poğaça yerine tam tahıllı ekmeğe, yer fıstığı ezmesi sürebilir, kuru meyve ve tam tahıllı kahvaltılık gevrekleri karıştırabilir veya yulaf ezmesi tüketebilirsiniz.