Green Card Nedir?
Bir Green Card’a sahip olduğunuzda Amerika Birleşik Devletleri’nde kalıcı olarak yaşayabilir ve çalışabilir ya da şirket sahibi olabilirsiniz. Green Card resmi kalıcı oturum kartı olarak bilinmektedir. Green Card başvurusu yapmak için atılacak adımlar, durumunuza göre değişiklik göstermektedir.
Green Card için başvuruda bulunmaya hakkınız varsa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunuyorsanız, statünüzün değişmesi için başvuru yapabilirsiniz. Amerika’da bulunmuyorsanız Konsolosluk işlemleri sürecini Türkiye’deki Amerika Büyükelçiliği’nden başlatmanız gerekmektedir.
Green Card Başvurusu Nasıl Yapılır? Green Card başvurusu için durumunuz uygunsa, Amerika’ya gitmek ve kalıcı olarak oturum izni almak için Türkiye’de bulunan Amerika Büyükelçiliği’ne başvurmanız gerekmektedir. Green Card çekiliş başvuruları her yıl Ekim, Kasım aylarında Amerika Dışişleri Bakanlığı Göçmenlik Bürosu’nun resmi internet sitesinin üzerinden online olarak başvuru yapılmaktadır. Sisteme sadece bir kez giriş izniniz olduğundan dolayı yanlışsız bir başvuru yapmanız gerekir. Green Card başvuru formunu doldururken hatalı ve eksik bilgi girişi nedeniyle binlerce kişi çekiliş hakkını kaybetmektedir.
Green Card ile Amerikan vatandaşı mıyım? Green Card'ı elinde tutan kişiler otomatik olarak ABD vatandaşı sayılmazlar. Ancak, 5 yıl ABD'de yaşadıktan sonra Amerika vatandaşlığı elde etmeniz mümkündür. Yeşil karta sahipseniz, Amerika Birleşik Devletleri'ne girmek için ESTA veya başka bir vize gibi bir oturma iznine ihtiyacınız yoktur.
Amerika Birleşik Devletleri'ne herhangi bir yerden - Florida'dan Hawaii'ye ve hatta Alaska'ya - göç edebilir ve herhangi bir işe yasal olarak başlayabilirsiniz.
Amerika Birleşik Devletleri, Amerika toplumundaki kültürel çeşitliliğin azalmasını önlemek için Green Card ya da diğer adıyla Çeşitlilik Vizesi uygulaması ile tüm dünyadan göçmen olmak isteyen kişileri ülkesine kabul eder. Green Card Türkçe'de Yeşil Kart anlamına gelir. Green Card sayesinde göçmen olmak isteyen diğer ülke vatandaşları, oy kullanmak hariç ABD vatandaşları ile aynı haklara sahip olur. Aynı zamanda Yeşil Kart sahibi olma hakkı kazanan vatandaşların Türk vatandaşlığı da devam etmektedir.
Green Card, her yıl 55.000 kişiye ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Göçmenlik Bürosu tarafından yapılan çekilişle verilmektedir. Çekilişler bilgisayar ortamında yapılır ve bu çekilişi kazananlar ABD'nin resmi göçmenlik bürosu web sitesinde duyurulur. Green Card sahibi olan yeni göçmen vatandaşlar, Green Card'ın kendilerine tanıdığı tüm haklardan yararlanmaya başlar. Ayrıca göçmen vatandaşlara Yeşil Kart sahibi olmaya hak kazandıkları tarihten itibaren geçen 5 yılın sonunda Amerikan vatandaşı olma hakkı da tanınmaktadır. Bunun için yapılması gereken tek şey, yeni göçmen vatandaşların 5 yılın sonunda ABD'de ikamet ettiğini ve vergi verdiğini ispatlamasıdır.
Green Card'ın Sağladığı Haklar Nelerdir? Green Card sahibi olan vatandaşlar Amerika Birleşik Devletleri vatandaşlarının sahip olduğu hakların büyük bir bölümüne sahip olmaktadır. Bunun yanı sıra Green Card çekilişini kazanan kişilerin ailesi de aynı haklardan yararlanabilir. Evli olan bir kişi Green Card kazandığı takdirde isterse ailesini ABD'ye götürmeyebilir. Bu karar sadece GreenCard kazanan kişiye aittir. Aile bireyleri söz hakkı sahibi değildir.
1. Green Card almaya hak kazananların eşi ve 21 yaşından gün almamış tüm bekar çocukları Amerika Birleşik Devletleri'nde oturma ve çalışma hakkı kazanır.
2. Green Card sahibi vatandaşlar, oy kullanma, seçme ve seçilme hakkı dışında Amerikan vatandaşları ile aynı haklara sahip olurlar.
3. Green Card alan kişiler ya da bu kişilerin çocukları burs alma veya burslu eğitim gibi sadece Amerikan vatandaşlarına tanınan eğitim haklarından yararlanabilir.
4. Green Card sahibi kişiler Amerika'da şirket kurabilir. Devlet dairelerinde çalışabilir.
5. Green Card almaya hak kazanan kişiler, ülkeye bağlı diğer eyaletlere seyahat edebilir ve sürücü belgesi alabilir.
ABD Konsolosluğu Green Card Başvurusu İçin Gerekli Adımlar
1- Green Card çekilişine başvuru yapmadan önce Green Card Nedir ve gerekli şartları yerine getirip getiremeyeceğinizi, uygun olup olmadığınızı belirlemeniz gerekir.
2- Durumunuza en iyi uygun kategoriye uygun olan başvuru formlarının doldurulması gerekir. Bazı başvuru türlerinde bir başkasının sizin adınıza bir dilekçe hazırlaması, form doldurması da gerekebilir.
Örneğin;
Akrabalık Yoluyla Green Card başvurusunu temel alan bir başvuru yapmak istiyorsanız, bir Amerika Vatandaşı veya yasal daimi ikamet sahibi akrabanız, sizin için I-130 formunu (Yabancı Akraba Dilekçesi) doldurmalıdır.
İstihdam Yoluyla Green Card başvurusu yapmak istiyorsanız, Amerika’daki işvereniniz tarafından sizin için I-140 formu (Yabancı İşçi İçin Dilekçe) doldurulmalıdır.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir iş girişimine önemli miktarda bir sermaye yatırmayı düşünüyorsanız, kendiniz için I-526 formunu (Yabancı Girişimci Göçmen Dilekçesi) doldurmalısınız.
Bazı özel durumlarda kendiniz için bir I-360 formu, (Amerasian) dul veya özel göçmenlik dilekçesi doldurabilirsiniz veya başkası sizin için doldurabilir.
İnsani yardım programları kapsamında Green Card başvuru yapmak istiyorsanız çoğu zaman, bir göçmenlik dilekçesi doldurmanız gerekmez ancak Green Card başvurusunda bulunmadan önce bazı gereksinimleri karşılamanız gerekebilir.
Kendi kategorinize ait doldurmanız gereken dilekçeler, formlar ve gerekli tüm evraklar için lütfen Green Card uzman ekibimize başvurunuz.
3- USCIS (ABD Vatandaşlık ve Göçmen Ofisi) başvurunuzla ilgili bir karar verir. Başvurunuz reddedilirse USCIS tarafından yapılacak bildirimde, başvurunun reddedilme nedenleri ve itirazda bulunabileceğinize dair tüm bilgiler yer almaktadır. Başvurunuz onaylanırsa USCIS onaylanan dilekçeyi Eyalet Bakanlığı’nın Ulusal Vize Merkezi'ne gönderir. Başvuru evraklarınız, sizin için bir göçmen vizesi numarası belirleninceye kadar orada kalır.
4- NVC (Ulusal Vize Merkezi) başvurunuzu aldığında bir göçmen vizesi numarası hazırlayarak sizi haberdar edecektir. Ayrıca, göçmen vizesi işlemleri ücreti ve destekleyici ek belgeler sunmanız gerektiğinde size bunu da bildireceklerdir.
5- Vizeniz kullanılabilir duruma geldiğinde konsolosluk tarafından bir mülakat tarihi planlanacak ve bu tarih tarafınıza bildirilecektir. Konsolosluk dosyanızı işleme koyacak ve göçmen vizesi almaya uygun olup olmadığınıza karar verecektir.
6- NVC (Ulusal Vize Merkezi) ile başvurunuz hakkında yalnızca aşağıdaki durumlarda iletişime geçmelisiniz:
Adresinizi değiştirdiğiniz zaman,
Başvurduğunuzda 21 yaşın altındaydınız ama artık 21 yaşına girdiyseniz,
Evlilik durumunuzu değiştirirseniz.
Bunlar haricinde herhangi bir konu ile ilgili bilgiye veya belgeye ihtiyaç duyduğunda NVC sizinle irtibata geçecektir.
7- Eğer bir göçmen vizesi almaya hak kazanırsanız, Konsolosluk size içinde çeşitli bilgiler bulunan evrakları bir paket yapıp, gönderir. Bu paket bir "Vize paketi" olarak bilinir. Söz konusu paketi açmamalısınız. Paketi aldıktan sonra USCIS göçmenlik ücretini ödemeniz gerekir. USCIS bu ücreti göçmenlik vize paketinizi işlemek ve Green Card’ınızı üretmek için talep etmektedir.
Amerika’ya vardığınızda, vize paketinizi giriş limanındaki Gümrük ve Sınır Güvenliği (CBP) görevlisine vermelisiniz. CBP yetkilisi sizi inceleyecek ve Amerika’da yasal olarak ikamet edip edemeyeceğinizi belirleyecektir. CBP görevlisi Amerika’ya girişinizi onaylarsa, yasal daimi ikamet hakkına sahip olacak, Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşayabilecek ve çalışabileceksiniz.
8- USCIS Göçmenlik Ücretini ödemiş olmanız durumunda, Green Card’ınızı Amerika Birleşik Devletleri’ne gittikten sonra postayla alacaksınız. Amerika’ya gitmeden önce USCIS Göçmenlik Ücretini ödememişseniz, ücreti USCIS size Green Card’ı göndermeden önce ödemeniz gerekmektedir.