Piramit Haber

Hamile Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Faydalı Bilgiler

Hamile olduğunuzu nasıl anlarsınız? Hamilelik belirtilerine yönelik tüyoları Op. Dr. Aynur Şendemir bildiriyor.

 Birçok kadın hamile olduğunu hemen anlayabiliyor. Çünkü hamilelik/gebelik belirtileri, istisnalar da olsa çoğu kadında aynı şekilde kendisini gösteriyor. Hamile olup olmadığından şüphelenenler için, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr Aynur Şendemir hamilelik belirtilerini sıralıyor.
Gebelik/hamilelik belirtileri nelerdir?
Gebeliğe ait ilk kuşkular daha adet gecikmesi olmadan başlayabilir. Hamileliğin/gebeliğin erken belirtileri çoğunlukla bulantı, yorgunluk, artmış vajinal akıntı veya göğüslerde gerginlik hissidir. Meme başının renginde koyulaşma olur. Başka sebeplerle de adet gecikmesi olabilirse de genellikle bu bulgularla birlikte ise gebelikten şüphelenilir.

Hamilelikte oluşan hissedilebilir değişikliklerin bir kısmı da baş dönmesi, hormon değişimlerine bağlı olarak artmış idrar çıkışı, aşerme veya bazı gıdalara, sigara ve alkole karşı tiksintidir. Gebeliğe ait bir diğer belirti de vücut ısısındaki değişimdir. Beklenen adet tarihine yakın vücut ısısında düşme gerçekleşmez ve yüksek kalmaya devam eder. Bazen de gebeliğe rağmen, genellikle lekelenme tarzında olan az bir kanama gözlenebilir.

Yorgunluk: Gebelik öncesine kıyasla çoğu kadın kendini daha yorgun hisseder. Bu, bir gebelik hormonu olan Progesteron’un yükselmesi nedeniyledir.
Bulantı: Genellikle erken gebelikte, özellikle 6 ile 12. haftalarda ve daha çok sabahları, bazen öğleden sonra ya da tüm gün de hissedilebilir. Sebebi ise 3. aydan sonra tekrar düşmeye başlayan gebelik hormonu olan HCG’nin kan seviyesinin yükselmesidir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, bulantıdan şikâyetçi olan kadınların gebeliği daha nadir olarak düşükle sonuçlanıyor. Aşırı bulantı yaşayan gebelere bu bir teselli olabilir belki.
Baş dönmesi: Yorgunluk ve bulantının yanında kan basıncının ani düşmesi ile meydana gelen (Mesela ani kalkma ile) baş dönmesi de olabilir. Uykusuzluk bu şikayetleri artabilir. Dolaşımı uyarmak için hareket ve dozunda spor faydalıdır.
Aşerme: Belirli gıda veya içeceklere karşı aşerme olabilir. Bazen daha önce hiç öncelikli olmayan gıdalara karşı aşırı istek duyulabilir.
Akıntı: Gebelikteki hormon değişimlerinin bir başka etkisi de artmış akıntı olabilir. Bu durum hormonların etkisi ile vajinal bölgenin gevşemesi ve dolaşımının artmış olmasına bağlıdır. Bu vajinal akıntının renksiz veya beyaz, kokusuz ve ağrısız (Mesela cinsel ilişkide) olması kaygılanacak bir şeyin olmadığını gösterir.
Hormon değişimlerine bağlı olarak gözlenen etkiler nelerdir?
Cilt: Artmış pigmentasyon ve akne oluşumu ya da mevcut aknenin artması.
Kalp ve dolaşım sistemi: Kan hacminde artma ve buna bağlı olarak kanın yoğunluğunun azalması, kalp çarpıntısı, ilk 6 ayda kan basıncında düşme, azalmış damar basıncı ve buna bağlı varis oluşumuna eğilim ve pıhtılaşma riski.

Boşaltım sistemi: Böbrekteki artmış dolaşım ve idrarda şeker yükselmesi nedeniyle idrar yolları iltihabı görülme sıklığında artma.
Sindirim sistemi: Hormonların etkisiyle midede ekşime ve kabızlık sık görülür.
Ağız boşluğu: Artmış Kalsiyum ve Flor mobilizasyonu, pH’ nın düşmesi ve buna bağlı olarak dişte çürük oluşumunda hızlanma.
Bütün bu değişimler gebeliğin varlığına dair kesin olmayan bulgulardır. Günümüzde gebeliğin teşhisi kanda gebelik testi ile beklenen adet gününe 3-4 gün kala ve ultrason görüntüleri ile adet gecikmesinden bir hafta sonra kolayca konulabilir.

Hamilelikte 4.-5. aydan sonra gözlenen kesin belirtiler

1- Bebeğin kalp atışlarının duyulması
2- Bebeğin hareketlerinin hissedilmesi veya dışardan gözle görülmesi
3- Bebeğin kısımlarının Elle muayenede ele gelmesidir.”
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.