Çocukluk döneminde sıkça rastlanan beslenme bozuklukları, pek çok ailenin ortak sorunu. Çocuğunuzdaki iştahsızlığın nedenlerini tespit edip doğru yöntemleri uygulayarak bu problemden kurtulmak mümkün. Liv Hospital Çocuk Gastroenteroloji ve Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Ender Pehlivanoğlu, çocuklarda iştahsızlıkla baş etmenin yollarını anlattı.
Çocuğun doyduğunu nasıl anlarız?
Açlık-tokluk hissi, beyin içinde yer alan bir merkez tarafından yönetilir. Bu merkez, mide ve bağırsaklar ile sürekli iletişim halindedir. Besinlerin miktar ve içeriği, hormonlar ve sindirim sisteminin hareket yeteneği; açlık-tokluk hissi yani iştah üzerine etki yapar. Bebek ve çocuklar, yaş ve gereksinimlerine göre değişen iştaha sahiptir.
Örneğin; yaşamın ilk bir yılı boyunca hızlı büyüyen ve kilo alan bebek, daha sonraki aylarda büyüme hızındaki azalmaya paralel olarak daha az besin tüketmeye başlar. İştahı belirgin olarak azalır. Ancak buna rağmen yeterli beslenme gerçekleşir. Beslenmenin amacı, çocuğun anne ve babayı tatmin edecek miktarda yemek yemesi değildir. Büyüme ve gelişmenin sürdürülmesi, sağlık ve mutluluğun sağlanması, kronik ve akut hastalıkların önlenmesi, fiziksel ve mental kapasitenin artırılması ve stres durumları için gerekli depoların oluşturulmasıdır.