Gerekli Malzemeler
Dilediğiniz renkte ve istediğiniz lamba uzunluğunuz için gerekli boyutta oluklu karton..
Kartonumuzun iç kısmı beyaz değilse parlak beyaz sprey boya. Kartonumuzun dış yüzeninin bildindik karton rengine sahip olması dekoratif olarak artı puan kazandıracaktır.
Maket bıçağı.
Isıya dayanıklı yapıştırıcı.Genellikle sprey hızlı yapıştırıcılar ısıya dayanıklıdır.Kolay bulunabilmesi adına tutkalda olabilir.
Lamba mekanizması.İster evinizde ister çabucak ulaşabileceğiniz bir elektrikçide yaptırabilirsiniz. Kablonun ulaşabileceğiniz bir kısmına açma-kapama tuşu koyabilirsiniz.
Öncelikle kartonumuzun iç yüzeyi beyaz değilse sprey boya veya diğer parlak ısıya dayanıklı boyama gereciniz ile boyama işlemini yaparak kurumaya bırakıyoruz.
Kartonumuzun toplam uzunluğunu ölçerek 5′e bölüyoruz.Örneğin 25 cm karton uzunluğu için 5 er 5 er karton üzerinde işaretleme yapıyoruz.Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi bir şekle ulaşturmak için oluklu kartonumuzun duş yüzeyindeki ince kağıt tabakasını maket bıçak yartdımıyla kesiyoruz.Bu katlama konusunda sorun yaşamamak adına gerekli olacatır.
Parçalara ayırmadan önce zevkinize göre kalınlığı tercih etmeniz gerekecek.Nekadar ince ve çok katman olursa estetik açıdan iyi olacaktır.Aşağıdaki resimde görüldüğü gibi cetvel yardımıyla kartonumuzu çizgi çizgi kesiyoruz.
Sonrasında kestiğimiz dış çizgilerden kıvırıp beşgen çekline getirerek bütün ince uzun parçaları uçlarından yapıştırıp kurumasını bekliyoruz.Ardından tüm bu katmanları orantılı bir şekilde tek tek üst üste bindirerek birbirine yapıştırıyoruz.
Köşeleri beşgenimizin kenar uzunluklarına eşin olacak kartondan beşgen bir şekil keserek ortasına lambamızı monte edebileceğimiz bi delik açıyoruz.
En üst katmanla aynı açıda beşgen yapıdaki lamba mekanizmalı kartonumuzuda üst kısma yapıştırarak işlemi tamamlıyoruz.İstediğiniz şekilde asabilir, ampul rengini ve dış rengini değiştirebilir, siyah elektrik kablosu kullanabilir, abajur veya gece lambası olarak kullanabilirsiniz.Kolay gelsin…