Piramit Haber

Kedileri Giydirmek Neden Zararlı?

Faydalı Bilgiler

Sözde kedi severlerin en sık yaptığı saçmalıklardan biri kedileri giydirmek. İnsan neden bir kediyi giydirmek ister ki? İşte Kedileri Giydirmenin Zararları...

Bir kediyi güzel kılan nedir? Gerçek bir kedi insanı bu soruya “kedi olmasıdır” yanıtını verecektir. Ama bazı insanlar kendilerini kedi sever olarak tanımlayıp kedilere oyuncak muamelesi yapıyorlar ve bunu yaparken tabi ki kedilerin de canlı olduğunu, hoşlandıkları, hoşlanmadıkları şeyler olduğunu ve en önemlisi her kedinin aynı her insan gibi eşsiz bir kişi olduğunu unutuyorlar ya da daha kötüsü umursamıyorlar. Bu sözde kedi severlerin en sık yaptığı saçmalıklardan biri kedileri giydirmek. İnsan neden bir kediyi giydirmek ister ki? Bu hem gereksiz bir davranıştır hem de tüylü kankalarımız için ciddi anlamda rahatsız edicidir. Eğer, bir insan gibi giydirilmiş kedilerin sevimli olduğunu düşünüyorsanız kedileri giydirmenin zararları hakkında bilgi edindikten sonra bu bakış açınızın değişeceğini umuyoruz.

GİYSİLER KEDİLERİN TÜYLERİNE BAKIM YAPMASINI ENGELLER Sağlıklı bir kedi günün büyük kısmını uyuyarak geçirirken uyanık olduğu zamanın küçük bir bölümünü beslenmeye geri kalanınıysa tüylerine bakım yapmaya ayırır. Hayatını tüylü kankalarla paylaşan herkes gayet iyi bilir ki kediler güzel tüylerini uzun uzun yalarlar, bu hareketle hem temizlenirler hem de tüylerine bakım yaparlar. Giysi giydirilmiş kedi için en önemli sıkıntılardan biri tabi ki tüy bakımını yapamayacak olmasıdır. Tüylerine bakım yapamamak bir kedi için çok sıkıcı bir durumdur ayrıca strese girmesine yol açabilir.

GİYSİLER KEDİLERİN KAŞINMASINI ENGELLER İyi bakılan, dış paraziti olmayan kediler tabi ki aşırı kaşınmazlar, ancak bu hiç kaşınmadıkları anlamına da gelmez. Öyle ya, bizlerin de dış parazitimiz yoktur ama gün içinde birçok kez kaşınırız, yani sağlıklı kediler de az miktarda kaşınırlar. Giydirilmiş bir kedi ise kaşınamaz ve bu tahmin edebileceğiniz gibi çok rahatsız edici bir durumdur. Kaşınması engellenen kedi aşırı rahatsız olur, strese girer.

GİYSİLER KEDİLERİN HAREKET KABİLİYETİNİ KISITLAR Kedileri giydirmenin zararlarından biri de çoğu giysinin kedinin hareket kabiliyetini kısıtlamasıdır. Kedinin hareket kabiliyetinin kısıtlanması ise sanıldığından daha büyük bir sorundur çünkü hareket kabiliyeti kısıtlanan bir kedi kendini güvende hissedemez. Herhangi bir olumsuz durumda kaçamayacağı hissi bir kedinin saldırganlaşmasına, strese hatta depresyona girmesine neden olabilir.

EN GÜZEL GİYSİ KEDİNİN KENDİ TÜYLERİDİR Kedilerin tüyleri en güzel kedi giysisidir, kendi saçma estetik anlayışımız için bu harika canlıları giydirmemiz hayvan severlik olarak kabul edilemez. Yazımızı bitirirken, çeşitli sağlık sorunları yaşayan, az hareket eden ve bu sebeple vücut ısısında düşüş olan kedilerin tıbbi gerekçelerle, vücut ısısının düşmesini engellemek açısından kısa süreli olarak giydirilmesi gerekebilir. Bu yukarıda saydıklarımızın dışında bir durumdur.

Kaynak: Ukala Hayvan - Hande Çelensu

Yorumlar (1)

Büşra 5 Yıl Önce

Ben de arada böyle yapıyordum. Bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.