Bu, aslında basit yöntemlerle kontrol altına alınabilen bir huy. Eğer sizin kediniz de vahşi doğadaki akrabaları gibi gececiyse ve geceleri uyumuyor ve uyutmuyorsa, aşağıdaki önerileri uygulayabilirsiniz.
Kedinize yatak odanızın dışında ve uzağında sıcak ve konforlu bir yatak yeri hazırlayın.
Yatak odanızın kapısını geceleri kapalı tutarak kedinizin geceleri yanınıza gelip sizi oyun oynamak maksadıyla uyandırmasını engelleyin.
Gündüzleri çok fazla uyumasına izin vermeyin. Günlük aktivitesini arttırın. Birlikte oyunlar oynayın, tırmanıp enerji harcayabileceği tırmanma düzenekleri hazırlayın, oyuncaklarını dönüşümlü olarak kullanın. Bu amaçla oyuncaklarını birkaç gruba ayrın ve bir grup oyuncak meydandayken diğerlerini kaldırın. Böylece oyuncaklarından sıkılıp oynamaktan vazgeçmez.
Uyumadan önce bir süre kedinizle oynayın. Yorulmasını ve uykuya ihtiyaç duymasını sağlayın.
Sabah kediniz sizi uyandırdığında ilk iş olarak ona yemek vermekten kaçının. Bu onun için ödül gibi olacak ve ertesi sabah yine ödül almak için büyük bir zevkle sizi daha da erken uyandıracaktır. Bu nedenle uyandıktan bir süre sonra verin yemeğini. Eğer kedinizin sabah sizi yemek için uyandırma huyu çok şiddetliyse gün içinde azar azar yemek vererek günün en büyük öğününü gece yatmadan önce verin. Eğer gün içinde evde değilseniz ve çalışıyorsanız, zaman ayarlı mama kapları kullanın ya da mama tanelerini değişik yerlere saklayın. İçine mama konarak kedinin oynamasını ve içinden taneleri çıkartmasını zamana yayan delikli toplardan da kullanabilirsiniz.
Kediniz gece şiddetle miyavlayarak sizi uyandırıyorsa, bu durumu onu susturacak tedbirlerle engelleyebilirsiniz. Bunun için, içine birkaç çakıl taşı ya da demir para konmuş teneke kutular ya da gürültü çıkaran saç kurutma makinesi, elektrikli süpürge gibi aletleri kullanabilirsiniz. Gürültü çıkardığınızda kediniz susacak ve gürültüden korktuğu için bir süre sonra geceleri bağırarak sizi uyandırma huyundan vazgeçecektir. Burada dikkat etmeniz gereken, kedinizin ondan daha fazla gürültü çıkaran şeyin kaynağında sizin olduğunuzu anlamaması. Bu nedenle ona bağırmak yerine, mutlaka ona belli etmeden gürültü çıkaran eşyalardan yararlanın.
Eğer sabırlı iseniz, diğer bir düzeltme yöntemi, kedinizin gürültü çıkarmak ve sizi uyandırmak amacıyla yaptığı davranışları kale almamak. Bu oldukça zor olmakla birlikte, çıkardığı gürültülere yanıt alamayan kedinin bir süre sonra sizi uyandırmaya çalışmaktan vazgeçtiğini göreceksiniz.
Kedinizdeki bu uyandırma huyu çok şiddetli ise ve düzeltemiyorsanız, mutlaka veteriner hekiminize danışın. Medikal tedavilerle kedinizin uyku sistemini yeniden düzenleyebilir, siz de rahat edersiniz.
Kahraman Josh sahibini yangından kurtardı
Airedale Terrier cinsi Josh o gün de her günkü gibi sahibi Özkan Öney ile yürüyüşünü yapmıştı. Akşam eve döndüklerinde sahibi televizyonun karşısında uyuyakaldı. Josh'ın onu çekeleyip koltuktan düşürmesiyle gözlerini açtığında ev kapkaranlıktı ve her yeri duman kaplamıştı. Öney kahve makinesinden çıkan, sonra da mutfak dolaplarına sıçrayan yangını evdeki yangın tüpüyle söndürdü. Josh o sırada da sahibinin yanındaydı. Özkan Öney ve eşi hayat kurtaran Josh'a minnettarlar. Hatta ona cesaret madalyası bile taktılar.
Josh, tüm vücudunu kaplayan kıvırcık yumak yumak tüyleriyle kahverengi bir koyunu andırıyor. Onu görünce sarılma isteğinize hakim olmak zor. Zaten bu yüzden sahibi Özkan Öney de "Josh'la beraber yürürken tek sorunumuz kadınların tacizine uğramak" diyor.
Beşiktaş'ta bir bilgisayar firması sahibi olan Öney (62) 35 yıldır köpek besleyen ve köpekler konusunda son derece bilgili biri. Airadale Terrier cinsi Josh'a 11 yıl önce sahip olmuş. Etiler'de bir sitedeki bahçeli evlerinde eşi Ümran Hanım'la birlikte Josh'a bakmaktan çok mutlular. 38 kilo, 62 cm boyundaki Josh Airdale ortalamasına göre biraz iri bir köpek. Bu cinsle ilgili geniş bilgisi var Öney'in: "Airedale için hep şu tanım yapılır: Diğer köpeklerin yaptığı her işi yapan çok özellikli köpek. Hırslı, hırçın, inatçı ve sert bir cins. Çok güçlü, koruma köpeği olarak kullanılıyorlar. Siz bir şey söyleyince dinler ama ancak hoşuna gidiyorsa yapar. Bu yüzden sahibinin köpek bakımı konusunda çok tecrübeli olması gerek. İlk defa köpek sahibi olacak birine kesinlikle tavsiye edilmez. Kendisine bir beyefendi gibi davranılmasını ister. Tüy dökmez, ancak çok hareketli olduğu için yaşayacağı evin bahçeli olması gerek."
Öney, aynı cinsten 5,5 yaşındaki diğer köpeği Pasha'yı 3 ay önce bağırsak rahatsızlığı sonucu kaybetmiş. Şimdi, 10 gün yoğun bakımda kalan ama yine de hastalığı yenemeyen Pasha'nın torununu severek anıyor onu. Bir arkadaşının baktığı 1 yaşındaki torun Airedale'i ayda birkaç kez görmeye gidiyor.