1- Yanınızda her zaman bir kalem ve not defteri bulundurun
Akşam yemeği hazırlarken "tuzu iyi mi" bahanesiyle yuttuğunuz lokmalaları da unutmayın tabi. Yiyip içitiklerimizi bir kenara yazmak ne yediğimizin farkında olmamızı sağlar. Daha da iyisi zayıflamak için yapmamız gereken değişiklikleri bulmamızı sağlar.
2- Neden? diye sorun
Bir şey yemeye ya da içimeye başlamadan önce "Neden" sorusunu sorun kendinize. Neden bunu yiyorum? Aç mıyım yoksa canım sıkıldığı için ya da başkalarına eşlik etmek için mi yiyorum?
Eğer aç mıyım? sorusuna cevabınız evet değil ise yemeyin. Kendinizi tatmin etmek için ne yapmanız gerektiğine karar verin. Biraz şekerleme yapın (yenmeyeninden!), kitap okuyun, patronunuzu çekiştirin, bir arkadaşınızı arayın ama eğer aç değilseniz yemek yemeyin.
3- Kilo vermek için yiyin
Evet, eğer öğün atlarsanız kesinlikle kilo veremezsiniz. Neden mi? Çünkü daha sonra acıkır ve atıştırmaya başlarsınız ve normalde yiyeceğinizden daha fazla yersiniz ve kendinizi felaket hissedip hemen rejimi bırakırsınız. Herkesin yemek yemeye ihtiyacı vardır ve bunu günde 3 öğün yapmalıdır.
Hatta atıştırmak bile kabul edilebilir (eğer 2 numaralı soruya doğru cevap verebiliyorsanız). Birde o dişinizin kovuğuna gitmeyen diyet yemeklerini bir kenara bırakın. Daha yemeğe başlamadan tatminsiz ve aç hissedersiniz ve bu yemek bittiğinde de değişmez. Yiyecekleriniz içinde bol bol lif, tahıl, sebze ve meyve olsun. Hatta biraz protein ve yağda olabilir.
4- En sevdiğiniz şeyleri hatırlayın
Eğer en sevdiğiniz yiyecekten tamamen uzak durmayı denerseniz, sonuçta tamamen kontrolünüzü kaybedip koca bir kutu bisküvi yerken bulabilirsiniz kendinizi. Neden bahsettiğimi tabiki anladınız. Çikolata? Her akşam bir parça o en sevdiğiniz çikolatadan yiyin ve o küçük parçanın tadını çıkarın.
Rahat bir yere oturun, gevşeyin ve sadece çikolatanın sizde yarattığı tatmin hissini yaşayın. Yavaşça yiyin ve her lokmanın tadına varın. Sakın pişmanlık duymayın çünkü en sevdiğiniz yiyecekten uzak kalmadığınızı bilmek diyetinizi sevmenizi ve mutlu olmanızı sağlayacaktır ve tabi kilo vermenizi.
5- Vücudunuzda ağzınız dışında hareket edebilen bir nokta seçin ve onu hareket ettirin
Herkes bir şekilde hareket edebilir. Eğer dizlerinizle başınız dertte ise kollarınızla ya da tamamen suda egzersiz yapabilirsiniz. Dans edebilir, karete yapabilirsiniz. Sabahları işe gitmeden önce yürüyüşe çıkabilir, çocuklarınızla okul dönüşü parka gidebilirsiniz.
Hatta ev işlerini bile egzersiz formuna sokabilirsiniz. Tüm mesele enerjik olmak. Örneğin elektrik süpürgesini yarış yapar gibi yapabilir, ya da terden sırılsıklam olana kadar halı silebilirsiniz.
Sadece hareket etmemek için bahane bulmaktan vazgeçin. Önce 5dk ile başlayın ve günde 1 saat hareket edene kadar her hafta 1 ila 5dk arttırın. Eğer isterseniz egzersiz zamanlarını bölebilirsiniz.
Sabahları 10dk elektrik süpürgesi, öğle yemeğinden sonra 15dk yürüyüş, akşam yemeğinden sonra sevgilinizle 30dk bisiklete binmek gibi. Hatta çöpleri kapının önüne çıkarmak yerine sokaktaki çöp kutusuna götürmek bile 5dk yürüyüş sayılabilir.