1. Çocuklarınıza nasıl hesap yaptığınızı gösterin. Bankaya giderken onları da yanınızda götürün ve biriktirdiğiniz parayı hesabınıza yatırırken sizi izlesin. Neden ve nasıl birikim yaptığınızı sizi izleyerek öğrensinler.
2. Alışverişe çıkarken çocuğunuzu da yanınıza alın. Ondan fiyatları okumasını ve en ucuzu bulmasını isteyin. Zamanla oyuna dönüşen bu alışkanlık, çocuğunuza en eğlenceli şekilde tutumlu olmayı öğretecek. Hatta ellerine bir hesap makinesi verin ve hesaplama yaparak bütçelerini kontrol etmelerini isteyin.
3. Çocuklarınıza başardıkları şeyler karşılığında harçlık verin. Hatta bu harçlıkları verirken küçük meblağlardan başlayın. Onları paraya boğmayın. Zamanı geldiğinde harçlık vermek yerine onları yarı zamanlı bir işte çalışmaya teşvik edin. Böylece para kazanmanın zorluğunu ve emeğin kıymetini çok daha iyi anlayacaklardır.
4. Küçük çocuklarınız için kumbara, büyük çocuklarınız için banka hesabı açın. Böylelikle biriktirdikleri parayı görüp, bir şey başardıkları hissini tatsınlar. Hatta küçükler için cam kumbaralar seçerseniz, biriktirdiklerini görüp daha da mutlu olacaklardır.
5. Hesap kitap öğrenmek sıkıcı bir derse dönüşmesin. Onlara tutumlu olmayı esprili yollarla öğretin. Akılda kalıcı örnekler verin. Monopoly gibi paranın değerini öğreten oyunlar alın.
6. Çocuğunuzla birlikte oturup aylık gelir-gider tablonuzu yapın. Kenara ne kadar para ayırabilirsiniz, elinizdeki parayı nereye harcayabilirsiniz ya da acil ihtiyaçlarınız hangileri birlikte karar verin.
7. Çocuğunuza halen çatınız altında yaşıyorken yaptıkları seçimlerin sonuçlarına katlanacaklarını öğretin. Kredi kartları özellikle üniversite öğrencileri için tam bir tuzağa dönüşebiliyor. Limiti aşsalar bile aileleri açığı kapatıyor. O yüzden ipleri baştan ele almak lazım. Çocuğunuz daha küçükken her istediğini almayın. Sınırlar koyun. Tasarruf yapmak, seçim yapmak demektir. Her istediklerine sahip olursalar, neyin öncelikli ya da acil olduğunu asla öğrenemezler. Kısacası yeri geldiğinde onlara ‘Hayır!’ demeyi öğrenin.
8. Hem verdiğiniz harçlıkların nereye harcandığını öğrenin, hem de onların bilinçli harcama yapmalarını sağlayın. Giderlerini bir liste halinde tuttukları zaman, harcadıkları paranın daha iyi farkına varacaklardır.
9. Tatil planınızı çocuğunuzla birlikte yapın. Ona görevler verin. Mesela en ucuz ve en konforlu oteli araştırıp bulmasını isteyin. Seçimlerini daha sonra siz kontrol edin ve gerçekten başardıysa ona hediye olarak tatili bir gün daha uzatın.
10. Verdiğiniz harçlıklardan biriktirerek kendi kıyafetlerini almalarını söyleyin. Böylelikle yaptıkları harcamalara dikkat etmek zorunda kalacaklardır. Tabii bu arada siz de verdiğiniz harçlığın miktarını ona göre ayarlayın. Sadece yiyeceğine yetecek bir parayı çocuk nasıl biriktirsin!
Ebru 6 Yıl Önce
Merhabalar