Piramit Haber

Yalanı Anlamanın Yolları

Faydalı Bilgiler

Yalan söylemek ince iştir, yalanı yakalamak daha da hassas bir iştir. İşte vücut dilinden bir insanın yalan konuşup konuşmadığını anlama yöntemleri...

Yalan söyleyen kişileri kimi zaman vücut dili, kim zaman da tutarsızlığı ele verir. İşte vücut dilinden bir insanın yalan konuşup konuşmadığını anlama yöntemleri... 

1) Dinle ve Gör

Elbette ki listedeki bütün bu tavsiyeler şahsi görüşten ibarettir. Çünkü karşınızdaki insanı en iyi siz tanırsınız. Dolayısıyla onda olağan dışı bir durum gördüğünüzde hemen bir düşünün. Fakat eğer onu çok iyi tanımıyorsanız işler değişebilir. O zaman anlatılanları iyice dinlemeye başlayın, çünkü yalan konuşan insanlar dikkatin üstlerine toplanamsından hoşnut olmazlar ve bir şekilde kendilerini ele verirler. O yüzden karşınızdakileri can kulağıyla dinleyin. Göz kontağını, iyi bir dinleyici olmayı ve onları yakından izlemeyi unutmayın.

2) Bir kez daha söyletme kuralı

Birinin yalan konuşup konuşmadığını anlamanın en iyi yollarından bir diğeri de ona defalarca aynı soruyu sorup onu test etmektir. Suçluları araştırıken polisler bile hemen hemen bir çok kez bu usül ve yöntemi kullanırlar. Konu hakkında oldukça belirli ve daha küçük detayları anlayabilmek için soracağınız sorular ise işinizi daha da kolaylaştırır.

3) Tuzluğun arkasına saklanmak

Yalan konuşan insan konuşurken aranıza muhakkak bir şeyler koymaya çalışır. Masada oturuken aranıza bir tuzluk koyması bile size karşı bir bariyer inşa ettiği anlamına gelir. Sizden uzaklaşırken yalanını anlayamayacağınızı düşünür. İşte bu da yalan konuşan birini anlamanın en iyi yollarından biridir.

4) Konuyu değiştirmek

Bu yöntem iki ayrı şekilde gerçekleşebilir. Birincisinde yalan söyleyen kişi konuyu değiştirmeye kalkışır. İkinci yöntemde ise siz konuyu değiştirebilirsiniz’ Eğer ki siz konuyu değiştirdiğinizde karşınızdaki oldukça mutluysa bu da yalan söylediğine dair bir işaret olabilir.

5) Kelime oyunları ve yüksek ses

Bu tür durumlarda kişiler uzun cümleler kurmaya daha da meyillidir. Kısa bir ‘hayır’ cevabı yerine lafı uzattıkça uzatırlar. Hatta uzun cümleler kurarken de bunları yüksek sesle dile getirip kelimeleri yutarak telaffuz ederler.

6) İpler sizin elinizde

Yalan konuşan insanların sürekli rahatsız davranışlar içinde bulunduğunu söylemiştik, ve eğer konuşurken olayı hemen kapatmak istiyorlarsa bunu da yalan konuştuğunun işareti olarak görebileceğinizi belirtmiştik. Ancak eğer daha da emin olmak istiyoranız, ona daha fazla soru sormaya başalyın. Eğer "Yoksa bana inamıyor musun?" gibi bir cevap geliyorsa o zaman eşiniz ya da çocuğunuz yalan konuşuyor olabilir.

7) Detaylardaki şeytan

Konuşurken karşınızdakinin size verdiği detaylar ne kadar fazlaysa siz de o kadar korkmalısınız. Genellikle yalancılar olayı hemen atlamak için belli belirsiz ve karışık açıklamalar verseler bile, kimileri de bu türlü yolları kullanırlar. Eğer karşınızdaki kişi konuşurken detay vermekten kaçınıyorsa, durup bir kez daha düşünmeye ne dersiniz?

8) Sızlanma

Yalancılar sürekli şikayet ederler. Söyledikleri yalanları örtbas etmek ve onların doğruluğunu kanıtlamak için ne kadar acı çektiklerini, şikayet yoluyla ve mızmızlanarak dile getiriler.

9) Kaşınma eğilimi gösterirler

Yalan konuşanların çoğu kendilerini rahatsız hissederler. Bu konuda ne kadar tecrübeli olursa olsunlar muhakkak bir şekilde açık verirler. Konuyu hemen kapatmayı düşünürler ya da elleriyle sürekli bir şeylerle oynarlar. Genellikle ayaklarını kaşımaya ya da onları amaçsızca oynatmaya başlarlar.

10) Sol beyin, sağ göz

Beynin sağ ve sol taraflarının farklı fonksiyonlarının olduğunu duymuşsunuzdur. Bir taraf icat ve keşifte kullanılmasında bizlere yardımcı olurken, diğer taraf matematiksel analizlerin yapılmasında etkilidir. Bu durumda yalan söylemek beynin icat ve keşif kısmının yani sağ tarafın fonksiyonlarından biridir. Yalanı ortaya çıkarmak için biriyle konuşurken muhakkak onunla göz kontağı kurmalısınız, çünkü göz hereketleriyle karşınızdakinin beyninin hangi tarafını kullandığını anlayabilirsiniz. Eğer ki sağ göz sürekli kırpılıyorsa dikkatli olma zamanıdır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.