İÇİNDEKİLER:
Yarar İzlerini Doğal Yöntemlerle Tedavi Etme Yara İzlerini Tıbbi Yöntemlerle Tedavi EtmeBirinci Yöntem: Yarar İzlerini Doğal Yöntemlerle Tedavi Etme
1) A Vitamini A vitamini veya beta keroten, cildin sağlıklı olmasını ve çabuk iyileşmesini sağlar. A vitamini bakımından zengin yiyecekleri tüketebiliriz.
Bunların çoğu turuncu renktedir:
Havuç Balkabağı Tatlı Patates Ispanak Brokoli Kayısı Kavun2) C Vitamini C vitamini bir enerji kaynağı ve cilt üzerinde dört farklı iş yapan bir mucizedir: antioksidan, yenileyici, nemlendirici, ve canlandırıcı. Tüm bu özellikleri ile iyileşme sürecinin hızlanmasına yardım eder. Ve ayrıca, ölü hücreleri atarak yeni deri hücresi oluşumunu da hızlandırır.
C vitamini zengini yiyecekler:
Turunçgiller Barbados kirazı Kırmızı meyveler Kırmızı biber Maydanoz Kivi Brokoliİsterseniz C vitaminini hap olarak da alabilirsiniz. En doğal olanı barbados kirazı tozundan üretilmiş olan haplardır. Bunun vücut tarafından emilimi daha kolaydır.
3) Silikon Vücutta, ve dolayısıyla deride hücre fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlayan en önemli besin takviyelerinden biri de silikondur. Deri, tırnak ve saç sağlığı dendiği zaman akla ilk gelen mineral budur. Bir çok sıkılaştırıcı kremde bu madde kullanılır, çünkü deri esnekliğini fark edilir bir ölçüde arttırmaktadır.
Silikon zengini yiyecekler:
Avokado Alfalfa Tam taneli pirinç Zenberek otu Soğan Tam yulaf Salatalık Pırasa Pancar PeynirSilikon ayrıca organik yağ halinde de alınabilir. Bu, insan sağlığı için olmazsa olmaz bir yağdır. Ayrıca tam bir güzellik iksiridir. Biz organik yağ çeşidini kullanmanızı öneriyoruz. Bunun vücutta emilimi daha kolaydır.
4) Doğal Merhem İyileştirici ve yenileyici özelliği olan malzemeler ile doğal bir merhem hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
Aloe Vera: Eğer evinizde bu bitki varsa, direkt içinden jelini çıkarabilirsiniz. Yoksa, doğal aloe vera jeli alabilirsiniz. Kuşburnu yağı Lavanta esanslı yağ E Vitamini: Eczanelerden veya organik marketlerden kapsül halinde alabilirsiniz.Cam bir kasede, eşit miktarda aloe vera ve kuşburnu yağını karıştırın (yaklaşık olarak ikisinden de 50. mililitre). 10 damla lavanta esanslı yağ ve 10 damla E vitamini ekleyin. Bunlar koruyucu görevi görecektir. Tahta bir kaşıkla iyice karıştırın. Bu karışımı buz dolabında saklayabilirsiniz. Günde en az iki defa, tercihen sabah ve akşamları kullanınız.
5) Acı Veren Yaralar Ağrılı yaralarınıza koyunkıran otu yağı sürmenizi tavsiye ederiz. Bunu da evde kendiniz yapabilirsiniz. Koyunkıran çiçeklerini bir miktar zeytinyağı içine koyup dışarıda 30 gün bekletin. Yağ, pembemsi bir hal alacaktır. Bu yağı iki veya üç kez yaranıza sürün. Bu yağ aynı zamanda ezik ve yanmaları da tedavi eder.
Ayrıca homeopatik bir tedavi olarak Hypericum 6CH deneyebilirsiniz. Günde 3 defa, öğünler veya sert aromalardan (kahve, naneli sakız, v.b) sonra dilinizin altına 3 top yerleştirin.
6) Zor Yaralar Yaraların iyileşmesi zor olduğunda veya uzun sürdüğünde, mastı çiçeği kremi kullanabilirsiniz. Bu eczanelerde ve organik marketlerde bulunabilir. Ayrıca yine homeopatik tedavi olarak Arnica 6CH ilacını, yukarıda anlattığımız gibi kullanabilirsiniz.
7) Bal ve Propolis, iki kadim ilaç Arılar bize cildimizi iyileştirmemiz için iki harika, ucuz ve doğal çözüm sunar.
Bal, güçlü bir nemlendirici, antioksidan ve antibiyotik etkisi olan özel bir besindir. Bu nedenle cilt maskelerinde sıklıkla kullanılır. Aynı şekilde yaraların tedavisinde de kullanılabilir. Bu tedaviyi, organik balı günde üç defa, en az 10 dakika boyunca cildinize sürerek uygulayabilirsiniz.
Propolis, eski Mısırda antiseptik özelliği yüzünden bir çok cilt hastalığının tedavisinde kullanılırdı. Aristo, propolis için ”cilt enfeksiyonları, yaralar ve çıbanlar için bir deva” tabirini kullanmıştır. Eğer bunu her gün cildinize sürer ve tüketirseniz, cildinizi hızlı bir şekilde yenileyecektir. Ayrıca yara izleri çok daha zor fark edilir olacaktır.
Ayrıca, doğal bitki marketlerinden hazır propolis kremi de alabilirsiniz. Bu, bilinen bir çok kimyasal kremin aksine, iltihaplanmaya da sebep olmayacaktır.
İkinci Yöntem: Yara İzlerini Tıbbi Yöntemlerle Tedavi Etme
1) Lazer yöntemini araştırın Lazerle yara izi tedavisinde, yüksek enerjili ışınlar ilgili bölgeye odaklatılarak genellikle kızarıklığın azaltılmasında ve yara izlerinin küçültülmesinde kullanılır.
2) Yara izlerin hakkında bir estetik cerrahla konuşun Bu yöntemle, doktorlar yara izini kesip alarak yerine sağlıklı dokuları koyabilirler. Yara izleri inceltilebilir, küçültülebilir, hafifleştirilebilir hatta kırışıklıkların veya saçların altı gibi yerelere gizlenebilir.
3) Deri soyma tedavisini bir araştırın Dermabrazyon olarak da bilinen bu yöntem, mekanik tel fırça yardımıyla cilde daha düzgün bir yüzey kazandırmayı amaçlar. Bu fırça sayesinde doktorlar yara izlerini güvenle temizleyebiliyorlar. Güzel yanı, bu işlemin oldukça kısa olması; ancak işlem boyunca uyanık olman biraz rahatsız edici bir deneyim olabilir.
4) Cilt dolguları hakkında fikir edinin Doktorun, cildinde gerekli gördüğü yerlere yağ ve kolajen gibi maddeleri enjekte edebilir. Bunlar genellikle yumuşak ve hassas yaraların tedavisinde kullanılır.
5) Doku nakli için doktorunuzla konuşun Bu yöntemde, ufak bir parça sağlıklı deri, yara dokusunun yerine yerleştirilir. Yara izi ufak, dairesel bir şekilde uygun ekipmanla kesildikten sonra, vücudun sağlam bir bölümünden alınan aynı büyüklükteki deri parçası açılan bölgeye nakledilir.
6) Kimyasal soyucular hakkında bilgi edinin Bu yöntemdeki amaç, kimyasallar yardımıyla derinin üst tabakasını kaldırarak yara izinin giderilmesini sağlamaktır. Büyük yaralarda daha az etkilidir.
7) Kar cerrahisini (kriyocerrahi) araştırın Bu, derinin üst katmanında yer alan yara üzerindeki fazlalık dokuyu almak için bölgeyi dondurarak kabarcıklaşmasını sağlayan bir işlemdir.
8) Kortizon iğneleri yaptırın Bu iğneler, özellikle hipertroifk skar ve keloid denilen, yararlanmanın olduğu bölgeyle sınırlı ya da bu bölgenin dışına taşan, normalden fazla büyüyen yara izlerinin küçülmesine ve düzleşmesine yardımcı olur.
İpuçları
Aloe vera jelini kullandıktan sonra, yaranın etrafındaki bölgenin kuruduğunu hissedebilirsin. Bu durum geçicidir. Eski yara izlerini görünürlüğünü azaltmak için Bio Oil kullanılabilir. Silikon yara örtüleri yıkanıp tekrar tekrar kullanılabilir. Yüzünü sık sık yıka. Yaralarına dikkat et, eğer çok sert ovalarsan daha kötü hale getirebilirsin. Sivilcelerini kurcalamadığından emin ol. Bunu yaparsan kurtulması zor yeni izlerin olabilir. Sivilcelerin kendiliğinden geçmesine izin ver.Uyarılar
Eğer yara kabuğun hâlâ duruyorsa, sakın yolma! Kendiliğinden düşmesi lazım. Bu özellikle aşırı hassas yüz bölgesi için geçerli. Eğer yaranı kopartırsan, izi muhtemelen sonsuza dek seninle birlikte kalır!
Hatice Erçoban 10 Yıl Önce
Bundan 5-6 yıl önce annem yemek yaparken yağ sıçradı yüzüne ve yüzünde izler kaldı. Bir yerle anlaştık onlar da bi hastahaneyle ortak çalışıyormuş, güven vermediği için yaptırmadık.. Yüzdeki yara izlerinden ameliyat olan ya da bitkisel tedavi gören varsa yazarsa sevinirim.
Gamze 10 Yıl Önce
Yara ve yanık izleri için, kür tedavisinin çok yararlı olduğunu duydum. Yeni hücre oluşumunu da sağlıyormuş.. Bir öneriniz var mı?
Peril 5 Yıl Önce
Bacaklarımda yara izleri kaldı, ne yapabilirim. Yardımcı olun lütfen.
Kübra 10 Yıl Önce
Trafik kazası sonucu kolumu boydan boya greft yapıldı. Ve kötü Skar dokusu mevcut bende... bana iyi gelecek olan nedir acaba?
Gökhan 5 Yıl Önce
Geçen gün kolumu ve yüzüm cam kesiği yüzünden çizildi. Ve izler kaldı. Polis olmak istiyorum fakat bu yara izleri yüzünden sorun yaşayacağım söyleniyor. Nasıl ve ne yaparsam tedavi ederim?