AA'nın haberine göre, şüpheli durumdaki 500 kişi düzenlenecek operasyonlarla gözaltına alınacak.
KPSS soruşturmasını yürüten polisler, imha edilmesi unutulan kitapçıkların yer aldığı bir kutu buldu. Kutuda bulunan bin 250 kitapçığın, alanında uzman üniversite öğretim üyelerince incelenmesini isteyen polis, uzman ekipten gelen raporlar doğrusunda şüpheli listesini genişletti.
Özellikle kitapçıklardaki matematik sorularının bulunduğu bölümlerin incelenmesi sonucu, tam puan alan bazı adayların, kitapçık üzerinde hiç işlem yapmadan doğru sonucu bulması dikkati çekti. Ayrıca yine bazı adayların en az 3 işlem gerektiren bir soruyu kitapçık üzerinde hiçbir karalama yapmadan çözdüğü, yanlış olduğu sınavdan sonra duyurulan soruyu doğru yanıtladığı belirlendi. Kitapçıkları inceleyen ekibin, karşılaştığı bu durum üzerine, "Adayların sınavdan önce soruları görmeden doğru olarak cevaplaması mümkün değil" şeklinde rapor hazırladıkları öğrenildi.
500 KİŞİ SORULARI ÖNCEDEN GÖRDÜ
Sınavda tam ya da tama yakın puan alan adaylar ile sınav kitapçıklarının incelenmesi sonucu hakkında kuvvetli şüphe bulunan adayların karşılaştırılmasında, eşleşenlerin şüpheli olarak değerlendirildiği belirtilirken, soruşturmanın genelinde bu durumda yaklaşık 500 kişinin bulunduğu ve bu kişilerin yeni operasyonlarda gözaltına alınacağı bildirildi.
Ankara merkezli devam eden soruşturmada gözaltı sayısı 40'a ulaşırken, 5'i yurtdışında olduğu belirlenen 32 zanlının yakalanmasına çalışılıyor. Öte yandan operasyonda gözaltına alınan zanlılar arasında 3 askeri personelin eşinin de bulunduğu öğrenildi.
6 AY İÇİNDE İMHA EDİLİYOR
KPSS soruşturmasını yürüten savcı Yücel Erkman daha önce 4 yol boyunca soruşturmayı yürüten eski Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın "delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarının imhasıyla bağlantılı olduğu" gerekçesiyle HSYK'ya suç duyurusunda bulunmuştu. Sakınan ise ÖSYM uygulamaları gereğince işlem yapıldığını belirtip tüm delillerin dosyada yer aldığını ve ÖSYM'nin Bilgi İşlem Sistemi'ne kayıtlı olduğunu açıkladı.
ÖSYM sınav yönetmeliği, "Sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları sınav sonuçlarının ilanından 6 ay sonra, cevap kâğıtları ise 1 yıl sonra imha edilir. Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı veya fotokopisi, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dâhil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez." hükmünü içeriyor.
SAVCI BİLİYORDU
ÖSYM eski Başkanı Ali Demir de soruşturma kapsamında verdiği ifadede imha işleminin savcı Sakınan'ın görüşü alınarak yapıldığını belirtti, "Savcı bu kitapçıkları adli emanete almalıydı" dedi.
HSYK'nın Sakınan hakkındaki soruşturması henüz sonuçlanmadı.
HAMİLE ŞÜPHELİLER SERBEST BIRAKILDI
Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı olan İstanbul ve Bitlis'teki hamile iki kadına gözaltı işlemi uygulanmadı. Bu kadınların ifadeleri, bulundukları hastanelerde alındı. Gözaltına alınan 2 hamile ve 1 bebekli kadın şüpheli ise ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı.
5'inin yurt dışında olduğu tespit edilen 32 kişi hakkında ise arama kararı devam ediyor. Bu kişilerden 18'i devlet memuru. Savcılık, aranan bu kişilerin, gizlilik içinde yürütülen operasyonu önceden haber aldığı ihtimali üzerinde de duruyor. Bunun için de gözaltı kararı verilen illerde polis içinden bilgi sızdırılıp sızdırılmadığının anlaşılması için inceleme başlatıldı.
Savcılık operasyonun sızmaması için Pazar gecesi 23.00'te gözaltı ve arama kararlarını Emniyet'e gönderdi. Emniyet de kendi sistemine bu kararı sabaha karşı 05.00 civarında yükledi. Ancak buna rağmen sosyal medyada bazı hesaplar üzerinden KPSS'de ikinci dalga operasyonunun yapılacağı bilgisi paylaşılmıştı.
KPSS SORUŞTURMASI NASIL BAŞLADI?
2010 KPSS kopya soruşturması 10-11 Temmuz 2010'da gerçekleştirilen ve 280 bin kişinin girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kişinin tüm soruları doğru cevapladığının ortaya çıkmasıyla başladı.
O dönem soruşturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan'ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN'da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. Soruşturmada ilk gözaltına alınan, Isparta'da çobanlık yapan öğretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiği ifadede, soruların kendisine Ankara'da oturan Berat Koşucu adlı arkadaşı tarafından "Sana bir hediyem var" denilerek e-posta üzerinden gönderildiğini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan Koşucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Soruşturmayı derinleştiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriş çıkışları olduğunu tespit eden savcılık, soruşturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak şekilde genişletti.
32 KİŞİ TUTUKLANDI
Geçen ay yapılan operasyonda gözaltına alınan 62 kişiden 32'si 'suç örgütü kurmak, yönetmek, üyesi olmak', 'resmi belgede sahtecilik', 'kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık', 'suç delillerini yok etme', 'görevi kötüye kullanma' ve 'yasaklanan bilgileri açıklama ve temin etme' suçlarından tutuklandı. 30 kişi de adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.