TBMM'de görüşülen torba kanundaki düzenlemeyle artık aday memurun aldığı "Uyarı" ve "Kınama" cezaları memurluktan atılmasına neden olmayacak.
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, 657 sayılı Kanunun 124'üncü maddesinde memurlara verilecek disiplin cezalarının yer aldığını belirterek, bu cezaların sırasıyla "Uyarma", "Kınama", "Aylıktan kesme", "Kademe ilerlemesinin durdurulması" ve "Memurluktan çıkarma" olarak belirlendiğini söyledi.
BİR SÜRE ADAY MEMURLUK YAPIYOR
Memurluğa atanan bir kişinin kadro alabilmesi için bir süre aday memurluk yaptığını, bu sürenin 1 ila 2 yıl arasında değiştiğini ifade eden Tonbul, kadrolu memurlardan farklı olarak söz konusu süre içerinde "Uyarı" dahil herhangi bir disiplin cezası alan memur adayının memurluktan çıkartıldığına dikkati çekti. Uyarı cezası almış bir memur adayının bu sebeple işini kaybetmiş olmasının çok ağır bir ceza olduğunu dile getiren Tonbul, şunları kaydetti:
"Mesela işe yarım saat geç kalan memur adayına, amiri uyarma cezasını verirse, bu cezayı alan memur adayı memurluktan çıkartılır. Yani memur adayının gelecei amirinin iki dudağının arasında. Yüz binlerce gencin memur olabilmek için aylarca sınavlara hazırlandığı, uzun çabaların ardından başarılı olanların memurluğa atandığı günümüzde böyle basit bir cezayla bir kişinin işini kaybetmesi kabul edilebilir değil. Biz Memur-Sen olarak bu adaletsizliğe çok itiraz ettik, bu konuda çok sayıda dava da açıldı zaten. Neticede, geçen yıl Anayasa Mahkemesinin bunun çok ağır bir ceza olduğu yönündeki kararı da haklılığımızı gösterdi.
657 KERE DEĞİŞTİ
TBMM'de görüşülen Torba Kanundaki düzenlemeyle artık aday memurun aldığı "Uyarı" ve "Kınama" cezalarının memurluktan atılmasına neden olmayacağını bildiren Tonbul, "Bu düzenlemenin yasalaşmasının ardından 'maaştan kesme' cezasının da aynı kapsama alınması için girişimlerde bulunacağız" dedi.
Tonbul, 657 sayılı Kanunun 1965 yılında yayınlandığına da dikkati çekerek, bugüne kadar 657 kere değişen yasanın mevcut haliyle bile günün ihtiyaçlarını karşılamadığını ve hazırlanış mantığını hala durduğunu söyledi. Çalışma hayatının günün koşullarına bağlı olarak sürekli değişim ve dönüşüm geçirdiğini ifade eden Tombul, 657 sayılı Kanunun tekrar hazırlanması gerektiğini savundu.