Piramit Haber

Türkiye 'emülitli yıkım' ile tanışacak!

Gündem

İstanbul'da kentsel dönüşüm Başbakan Erdoğan'ın Esenler'de vuracağı ilk kazmayla başlıyor. İstanbul'un kentsel dönüşümü start aldı. Yıkım bu sabah Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın düğmeye basmasıyla Esenler Havaalanı Mahallesi'nden başladı.

Türkiye kentsel dönüşümün başlatılacağı törende, "emülit"li yıkımla tanışacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminden sonra "İktidarı kaybetme pahasına yapacağız" dediği kentsel dönüşüm, İstanbul Esenler'de Havaalanı Mahallesi'nde vurulacak ilk kazmayla resmen başlayacak. Tören kapsamında Başbakan Erdoğan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, daha sonra Sarıgazi'de Milli Savunma Bakanlığı (MSB) lojmanlarındaki 10 binanın "emülit"li patlamayla yıkımını gerçekleştirecek.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, projede yıkımı gerçekleşen 10 bina için taşıyıcı kolonlara toplam 2 bin 500 metrelik 5 bin delik açıldı.440 kilogram emülit ve 8 bin gecikmeli kapsül, 10 gün süren işlem sonucu hazırlandı. Patlama sırasında kolonlardan beton parçaları savrulmasını önlemek için 3 aşamalı güvenlik önlemi alındı. Kolonlar özel malzemelerle 2 kat sarılırken, bina dış cephesinde de içeriden savrulma ihtimali bulunan beton parçalarına karşı güvenlik oluşturuldu. Binaların yıkılması sırasındaki sarsıntıyı en aza indirmek için betonun havada parçalanarak, kütle halinde yere düşmemesi sağlanacak. Ayrıca sarsıntıyı ölçmek için sismograf kullanılacak. Bu yıkım yönteminin kullanılmasıyla hem zaman hem de paradan tasarruf sağlanacak.

EMÜLİT NEDİR?

İsveçli Pinbahis bilim adamı Alfred Nobel tarafından 1866'da bulunan dinamit, gelişen teknolojiyle birçok değişime uğrayarak, patlamaya çok duyarlı nitrogliserin kullanımından vazgeçildi. Bu şekilde ortaya çıkan emülit, dinamit kullanımını neredeyse sona erdirerek, anfoyla birlikte, yüzde 99 oranıyla en çok tercih edilen patlayıcı oldu. Türkiye'de de üretilen bu yeni nesil patlayıcı maddeler, nakledilirken ve depolanırken dinamit kadar yüksek risk taşımıyor. Bugüne kadar Türkiye'de yüksek binaların ekonomik ömürlerini doldurmaması nedeniyle uygulanmayan bu yöntem, kentsel dönüşüm kapsamında riskli binaların yıkılması kararıyla birlikte yarından itibaren kullanılmaya başlanacak.

SÜRE BİRKAÇ SANİYEYE İNİYOR

Binaların bu yöntemle yıkılmasının birçok olumlu tarafı bulunuyor. Sistem sayesinde binaların yıkım süreleri birkaç saniyeye düşürülerek, zamandan tasarruf sağlanıyor. İş makinelerinin harcadığı motorin, madeni yağ, yedek parça masrafları ortadan kalkarken, iş kazaları ve uzun süreli gürültünün de önüne geçiliyor. Bina yıkıldıktan sonra, parçalanmış kolonların arasından kolayca ayrılan inşaat demirleri, geri dönüşüm için fabrikalara yollanıyor. Kullanılan patlayıcı madde cinsi ve elektriksiz gecikmeli kapsüllerle, güvenli bir patlatma sistemi oluşturuluyor. Bu sistemde, manyetoya basılıncaya kadar işi yapan kişilerin iradesi dışında patlama riski bulunmuyor. Dinamite göre daha güvenli olan ''emülit'', zararlı kimyasallar içermemesi nedeniyle çevreye duyarlılığıyla da dikkat çekiyor. Yöntem, dünyanın birçok ülkesinde sadece bina yıkımlarında değil, şehirlerde hafriyat temellerinde çıkan kayaların parçalanması için de kullanılıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.