Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'nın"Milli Eğitim Bakanıyla görüştüm. Öğrencilere özel bir uygulamanın müjdesini şimdiden vereyim" açıklamasının ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığına çevrildi.
Bakanlık yetkilileri, ders saatlerini belirleme ve değiştirme yetkisinin valiliklerde olduğunu anımsatarak, "Ders saatlerini belirleme yetkisi valiliklerde. 20 Mayıs 2016 tarihli genelgenin dışında valiliklere gönderilecek yeni bir genelge yok" bilgisini verdiler.
Mevzuata göre Milli Eğitim Bakanı imzasıyla her yıl yayımlanan Eğitim Öğretim Yılı Çalışma Takvimi Genelgesinde okulların eğitim öğretime başlama, yarı yıl tatili ile eğitim öğretimin bitiş tarihleri yer alıyor. 20 Mayıs 2016 tarihli genelgenin ikinci maddesinde bu tarihler dikkate alınarak çalışma takviminin valiliklerce düzenleneceği hükmü yer alıyor.
SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde yüz binlerce öğrencinin okula gidebilmek için güne 05.00-06.00 itibariyle başlayıp, okula yetişebilmek için karanlıkta yollara düştüğüne dikkat çekti. Nazlıaka, "İvedi olarak önlem alacak mısınız yoksa önlem almak için büyük bir kazanın bir felaketin yaşanmasını mı bekleyeceksiniz" diye sormuştu. Nazlıaka bu soru önergesinin ardından Bakan Avcı ile konuştuğunu 'öğrencilere özel bir uygulamanın' yapılacağı müjdesini aldığını duyurdu.
Yaz saati uygulaması geri gelecek mi?
Enerji tasarrufu için kalıcı yaz saati uygulamasıyla ilgili şikâyetlerin artmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti.
Uzun süredir tepki çeken uygulamanın, şikayetlerin artması nedeniyle yeniden gözden geçirileceği belirtiliyor.
Enerji tasarrufu için kalıcı Yaz saati uygulamasıyla ilgili şikâyetlerin artmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı harekete geçti. Uygulamanın tamamına ilişkin bir röntgen çekileceğini açıklayan bakanlık yetkilileri, buna göre bir adım atılıp atılmayacağının belirleneceğini söyledi.
Haberlere göre kalıcı Yaz saati uygulamasına ilişkin şikayetler artınca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı konuyu değerlendirme kararı aldı. Son 15-20 gündür bakanlığa günde ortalama 40-50 şikayet geldiği, bu başvuruların derlendiği öğrenildi.
Bakanlık yetkilileri, şikayetlerin değerlendirilmeye başlandığı, uygulamada sağlanan tasarruf miktarının da çıkarılacağını söylediler. Yetkililer, konuyla ilgili uygulamanın tamamına ilişkin bir röntgen çekileceğini ve buna göre bir adım atılıp atılmayacağının belirleneceğini kaydettiler.
Son yıllarda yaz saatinin kalıcı olmasına ilişkin yapılan tartışmalardan sonra düzenlemeye ilişkin Bakanlar Kurulu kararı 8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00’ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlatılan Yaz saati uygulamasının, her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
14 Mart 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nda yer alan “30 Ekim 2016 Pazar günü saat 04.00’ten itibaren bir saat geri alınması” ibaresi de yürürlükten kaldırıldı. Kararla 30 Ekim tarihinde saatler geri alınmadı.
Kalıcı Yaz saati uygulamasının temel amacı enerji tasarrufu sağlamak olarak açıklandı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Yaz saati Uygulaması Etki Analiz Sonuç raporuna göre, uygulama ile yılda yaklaşık 1 milyar liralık tasarruf sağlanabileceği hesaplandı. Karar alındığı dönemde en çok etkilenecek olan kesimin öğrenciler olacağı tahmin edilmişti.
Sabah 8’de dersi başlayan öğrenciler 7.00’da karanlıkta yola çıkacağı için olumsuz etkileneceği gündeme gelmişti. Ankara’da şu günlerde gün saat 7.55’de aydınlanıyor. Gün ağarması aralık ayının sonuna kadar saat 8.00’i geçecek. İstanbul’da ise gün saat 8.13’de ağarıyor. Aralık ayının sonunda günün ağarması saat 8.22’yi bulacak.