Yemek yeme hali anlık rahatlama sağlar ve kendini rahatlatan, iyi hissettiren şey 'yiyecek' olarak zihinde işaretlenir. Olumsuz duygular ortaya çıktığında duygusal yeme sorunu olanların ilk gittikleri yer mutfak olur.
Yeryüzüne kadın olarak gelip de yemeklerle sorun yaşamayan yoktur. Bunda fast-food beslenmenin, hazır yiyeceklerin, hareketsizliğin, yaşadığımız çağa ait streslerin, güvenli ve temiz gıda tüketemeyişimizin etkili olduğu belirtildi. Son yıllarda özellikle de kadınların başını "duygusal yeme" olarak ifade edilen bir dert sardı.
Acıbadem Fulya Hastanesi Psikoloji Bölümü'nden Uzman Klinik Psikolog Nuray Sarp Kulkara, duygusal nedenlerle yiyenleri şöyle tarif ediyor: "Duygusal nedenlerle yiyenler, kendilerine zarar veriyor gibi görünseler de aslında kendilerine yardım etmek için yiyorlar. Çünkü yeme hali o anlık rahatlama sağlar ve kendini rahatlatan, iyi hissettiren şey 'yiyecek' olarak zihinde işaretlenir. Bu nedenle olumsuz duygular ortaya çıktığında duygusal yeme sorunu olanların, ilk gittikleri yer mutfaktır."
Duygusal yeme konusundaki temel sorunları tespit etmenin yanı sıra duygusal yeme sorunu bulunan kadınlara kendi kendine yardım amacını taşıyan bir de kitap yayınlayan Sarp Kulkara, kitabında kadınların sorunlarına ışık tutuyor.
Duygularını yeme
Bu iki teoriyi ise şöyle açıklıyor:
Birinci teoriye göre; negatif benlik farkındalığından kaçmak için yiyecek kullanımıdır. Aşırı yiyen kişiler, benliklerini tehdit eden bir duygulanım yaşadıklarında, düşüncelerden ve anlamlardan dikkatlerini yemekle dağıtarak kaçarlar.
İkinci teori ise; aşırı yemenin pozitif duyguları artırma yolu ile negatif duygulanımı hafiflettiği yönünde bir teori. Daha çok yasaklı meyveyi yemenin zevki gibi görülebilir. Son olarak, maskeleme teorisine göre; aşırı yiyen kişiler orijinal stres kaynağından, dikkatini yeme yoluyla dağıtarak, algılanan stresi yanlış yorumlayıp maskeler. Her ne olursa olsun, bütün bunlar aslında yaşadığımız duyguları düzenlemek için kötüye kullandığımızı ifade eder.
Hangi duygular başa bela oluyor
Sarp Kulkara, şunları söylüyor: "Hangi duyguların bu kaslardan ifade edildikleri de bulunmuş. Örneğin hangi coğrafyadan gelirse gelsin mutlu yüzü tanırız ve bizde de bir yansıma oluşturur.
Üzgün yüz için de aynı şey geçerli. Duyguların davranışsal ifadesi bireye göre değişir ve bu davranışları göstermemizde öğrenmelerimiz önemli bir yer tutar. Yeme davranışı duygulardan en çok etkilenenler arasındadır. Yiyecek seçimi, miktarı ve sıklığı sadece fiziksel değil, duygusal ihtiyaçlara göre de değişir."
10 soruluk bu testle duygusal yeme oranınızı bulun
Duygusal nedenlerle yemek yiyen kişilere bir de test öneren Nuray Sarp, aşağıdaki 10 soruya kişinin kendisini en iyi yansıttığı puanı vermesini öneriyor:
0: Asla
1: Nadiren
2: Bazen
3: Sıklıkla
Sorular
Puanınızı toplayın