Ne kadar da bir emzirmeliyim?
Doğumdan sonraki 2, 3 gün sonrasında, emzirme sıklığı günde 8-12 sefer arasında değişir ve her seans 30 dakika sürer. Fakat bu süreler bebeğinizin durumuna göre değişir. İştahı yerinde olmayacak ve sizinde daha sütünüz gelmemiş olacak. Ürettiğiniz kolostrum (gebelik sürecinde göğsünüzden gelen sıvı aynı zamanda) bebeğinizin rahimden çıkışından itibaren sağlıklı bir yaşama kavuşmasını sağlayan bağışıklık sistemi ve protein alımı için çok önemli. Çok fazla sütünüz gelmeyebilir, bebeğiniz de zaten bugünlerde 1 çay kaşığından fazlasını almayacaktır.
Yeterinde süt ürettiğimi nereden bilebilirim?
Bebeğinizin ihtiyaçları az olsa da emişleri biraz öfkeli olabilir. Bu sizin için aslında biraz acılı olsa da yararlıdır çünkü sizin bebeğiniz için yeterli süt üretmenizi ve en rahat tekniği bulmanızı sağlar. Eğer herhangi bir sebepten, bebeğinize yeterince annelik yapamadığınızı düşünüyorsanız sütünüz gelmesi için süt pompaları yardımı veya elinizle sıkarak sağlayabilirsiniz.
Bebeğimin aç olduğunu nasıl anlayacağım?
Hamileliğinizin ilk haftalarında bebeğinizi günde 12 kere emzirin. Hazır mama ile besleyen arkadaşlarınızın, yenidoğanların az beslendiklerini dinlemeyin. Anne sütü hazır mamadan daha kolay öğütülür, böylece emdikten çok kısa bir zaman sonra acıkmalarının nedeni budur.
Emzirme sıklığında uzman olabilmeniz için bebeğinizi iyi gözlemleyin ve aç olduğunu sezdiğiniz an emzirin. Aç olmasını beklemeyin küçük olabilir ama onun büyümesi için sizin sütünüze ihtiyacı var.
Emzirme ne kadar sürmeli?
Emzirme tekniğinde önemli olanlardan biri de bebeğiniz tatmin olana kadar bunu halletmektir. Emzirdiğiniz tarafı değiştirmeden önce emdiği göğsünüzün iyice boşaldığından emin olun çünkü en son gelen süt yağ ve kalori açısından ilk başlardakilerden daha zengindir.
Son olarak bir ipucu vermek gerekirse; emzirme sıklığı yenidoğan 3–4 saatten fazla aç kalamaz bu da sizin gece boyunca uyumayacağınızı gösterir.