Piramit Haber

Bilim adamları tarih verdi!

Kadın

İngiltere'de düzenlenen bir panelde hukuken olanak sağlanması halinde, bilim adamlarının yaklaşık iki yıl içinde üç kişinin bebek yapmasını sağlayacak tekniği uygulamaya koyabileceği ifade edildi.

İki kadının yumurtaları ve bir erkeğin spermlerinin kullanılacağı tekniğin asıl amacı, ölümcül mitokondriyal hastalıkların önüne geçmek.

İngiliz doğum kontrol yetkilileri, bu tekniğin zararlı olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlamadıklarını ancak başka testlerden de geçirilmesi gerektiğini söylüyor.

Anneden çocuğa geçiyor Her 6 bin 500 bebekten biri, ciddi bir mitokondriyal hastalıkla doğuyor. Mitokondriyal hastalıkla doğanlarda enerji eksikliği nedeniyle vücut fonksiyonlarını yerine getiremiyor. Bu da kas güçsüzlüğü, körlük, kalp yetmezliği ve hatta ölüme yol açabiliyor.

Hastalık, hücrelerde hareketi ileten kısımların zarar görmesi nedeniyle ortaya çıkıyor. Mitokondriya, yalnızca annelerden çocuklara geçiyor.

İnsan Üreme ve Embriyoloji Kurumu'nun (HFEA) düzenlediği bir bilimsel panelde, tekniğin nasıl uygulanacağı anlatıldı. Buna göre gelişmiş bir tüp bebek yöntemi kullanılacak ve bir erkekten, bir mitokondriya taşıyan kadından ve bir sağlıklı kadından örneklerle ilerlenmesi planlanıyor.

Tıbbi Araştırma Konseyi'nden Profesör Robin Lovell-Badge de panele katılanlar arasındaydı. Lovell-Badge, "Şu ana kadar yaptıklarımız uygulamanın güvenli olacağına işaret ediyor. Ancak köşeyi dönünce neyle karşılaşacağımızı bilmiyoruz, bu nedenle daha da dikkatli davranıyoruz" dedi.

Yumurtayla mı, embriyoyla mı? HFEA'nın yayımladığı rapora göre, tekniğin uygulamaya konabilmesi için son bir dizi testten daha geçirilmesi gerekiyor.

Böylece söz konusu tekniğin insan embriyosuyla mı yoksa insan yumurtasıyla mı daha iyi sonuç verdiği de değerlendirilebilecek.

Testlerden sonra uygulamanın çocuğa zarar verip vermeyeceği ve değiştirilen mitokondriyanın ileriki nesillerde yeniden gelişip gelişemeyeceğine dair daha fazla bilgi sahibi olunacak.

Tüm bu testlerin tamamlanması yaklaşık iki yıl sürecek.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.