Karnımızın şiş olması çoğu etmene bağlıdır. Genel olarak gaz, kabızlık ve adet öncesi biriken ödem bize bunu yaşatır.
Karnımız şiş olduğu zamanlar mümkün olduğunca hareket etmeli mümkünse tempolu yürüyüşler yapmalı, ılık su içmeli, salata tüketmeli ve hamur işi yemekten kaçınmalıyız. Bu dönemde baharatlar, süt ve süt ürünleri sorunumuzu tetikleyeceği için, böyle gaz üreten gıdalardan da uzak durmakta fayda var.
Yeşil çay, beyaz çay, biberiye çayı, kekik çayı ve nane çayı karın şişliğine karşı faydalıdır. Ayrıca sorun ödemden dolayı ise, maydanoz tüketmek ve maydanoz suyu içmek de şişliğin inmesini sağlayacaktır. Karın şişliği ve gaz sorununa karşı, sütten kesinlikle uzak durmalı, bu dönemde daha çok sebzeye yönelmeliyiz.
Gaz nedeniyle oluşan şişkinliğe karşı ne yapmalı?
Her yutkunmada bir miktar hava yutulur. Bu, hızlı yediğinizde, heyecanlı olduğunuzda, sakız çiğnerken, kamışla bir şeyler içerken artabilir. Bu hava bağırsaklara gidip gaz oluşturabilir. Zaten bağırsaktaki gaz nedeniyle oluşan şişkinliklerin çoğu zaman sebebi sindirilemeyen besinlerdir, bu nedenle bağırsak florasının sağlığı çok önemlidir. Sebze, meyveler, tam tahıllar, baklagiller sağlıklı liflerden zengindir. Buna rağmen gaz şikayetlerinde bu besinleri tüketirken dikkatli olunmalı.
Özellikle çiğ tüketilmemelerine hassasiyet gösterilmeli. Bazı durumlarda bağırsak hareketlerini artırmak adına alınan lif takviyeleri de ani ve fazla kullanımlarında gaz oluşturabilir. Yine bira gibi gazlı içecekler de gaz üreticilerdendir. Sürekli devam eden gaz şişkinliği durumlarında doktor kontrolüne geçilmelidir ve kronik rahatsızlıklar araştırılmalı, önlemler alınmalıdır. Bağırsak florasını bozan antibiyotikler de uzun süreli kullanımlarda şişkinliğe neden olabilir.