Gökmen, AA muhabirine DOB'un çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gökmen, DOB'un koltuk ve sahne sayısının artmamasına karşın, müdürlüklerin değişik düzenlemelerle ve verimi arttırıcı özverili çalışmaları sonucunda en yoğun sezonu yaşadıklarını belirtti.
4. Uluslararası İstanbul Bale Yarışması ve Festivali'ni yaz aylarında gerçekleştireceklerini ifade eden Gökmen, sezon içi programlarında da bütün bölge müdürlüklerinin gurur verici eserlere imza attıklarını söyledi.
Çok yoğun hazırlık içindeyiz
Prömiyeri geçtiğimiz günlerde yapılan Verdi'nin "Attila" operasını, bu yıl uluslararası festivallerde de sahneleyeceklerini anlatan Gökmen, "Bu eser hem Uluslararası İstanbul Opera Festivalimizin hem de Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivalimizin açılışında da sunulacak. Yaz aylarında dört büyük uluslararası etkinliğe imza atacağız. Ayrıca bu yıl Uluslararası İstanbul Bale Yarışması bir festival şeklinde düzenleniyor. Bu nedenle yaz aylarına yönelik çok yoğun bir hazırlık içindeyiz" diye konuştu.
2013-2014 sanat sezonunda birçok eserin kapalı gişe sahnelendiğini ve seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını dile getiren Gökmen, 2008 yılında gerçekleştirilen Ankara Müdürlüğü yapılanmasının artan ilgide çok etkili olduğunu vurguladı.
Gökmen, eski Ankara DOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Davran'ın önemli hizmetler sunduğunu, şuan ki Müdür ve Sanat Yönetmeni Aykut Çınar'ın da hem sanatsal vizyonu hem de yöneticilik anlayışıyla Ankara DOB'a yeni bir ivme ve başarı kazandırdığını ifade etti.
Amatör operacılık yoktur
Ancak sanayileşmiş ve ekonomik bakımdan kendisini ispatlamış ülkelerde opera ve bale sanatının icra edildiğini kaydeden Gökmen, şunları söyledi:
"Dünya haritasına baktığınız zaman bu söylediğimizin gerçek olduğunu göreceksiniz. Ayrıca amatör operacılık yoktur. Her şeyin amatörünü yaparsınız ancak operanın ve balenin amatörünü yapamazsınız. Bilinçli ve gerçekten büyük bir planlamayla yaklaşılması gereken sanat dallarıdır opera ve bale. Bu bakımdan ülkemizde bu sanat dallarının varlığını ve bugüne kadar ki gelişim sürecini çok önemsiyoruz. Türkiye'de bu sanat kurumlarının vardığı konumu çok önemsemeli ve bu başarının nasıl oluştuğunu iyi görmeliyiz diye düşünüyorum."
Festivalin dünyadan konukları var
Öte yandan DOB'un hazırlıklarını sürdürdüğü "4. Eskişehir Opera ve Bale Günleri" 3-17 Mayıs'ta, "5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali" ise 3-17 Haziran'da gerçekleştirilecek. 5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali'nin açılışı "Attila" operasıyla yapılacak.
Festivalin yabancı konuk topluluğu 14-15 Haziran'da, "Beklenmedik Karşılaşmayla" Avusturya Salzburg Devlet Operası olacak. Festivalin yıldızı kapanış Gala Konseriyle bariton Dmitri Hvorostovsky dinleyiciyle buluşacak. Şef Constantine Orbelian'ın yöneteceği konsere, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşlik edecek.
"12. Uluslararası Bodrum Bale Festivali", 19 Temmuz-9 Ağustos'ta düzenlenecek. 23 Temmuz'da festivalde Carlos Saura Topluluğu "Flamenco Hoy" gösterisini sunacak.
"21. Uluslararası Aspendos Opera ve Bale Festivali", 30 Ağustos-20 Eylül'de sanatseverlerle bir araya gelecek. Açılışı Attila operasıyla yapılacak festival kapsamında Slovak Ulusal Tiyatrosu, Slovak Ulusal Flarmoni Orkestrası eşliğinde Prokofiev'in, "Romeo ve Juliet" balesini Aspendos'ta sahneleyecek. 6 Eylül'de, Budapeşte Operet ve Müzikal Tiyatrosu "Operetler Galası" gösteri-konseriyle seyirci karşısında olacak. Festivalin kapanışı ise Taormina Festivali opera topluluğuyla yapılacak, Puccini'nin "Tosca" operası sahnelenecek.