“DİRENİŞTEN BÜYÜK UMUT YOK”
Ayşe Emel Mesci’nin, “Kerbela’yı yazmalısın” ifadesinin ardından oyunun yazmaya karar verdiğini ifade eden Ali Berktay, “Kerbela gibi konuları tiyatro sahnesine çıkarmak çok zor oluyor ve dikkat etmek gerekiyor. Uzun bir çalışma ve öğrenme süreci oldu. Oyunun galasının Aşure günü’ne denk gelmesi güzel bir duyarlılık oldu. Kerbela İslam tarihinde yaşanmış en büyük trajedi. Bir dinin Peygamberinin torunları, hicretten sadece 60 yıl sonra, aynı bölgede, aynı coğrafyada İslam adına katlediliyor. Kerbela’nın içinde güçlü ve haksız ile güçsüz ve haklının her şeye rağmen mücadelesi ve direnişi var. Bu açıdan içinde umudu da barındırıyor. Direnişten büyük umut yoktur. Hz. Hüseyin, önünü kesmeye gelen bir ordunun komutanına ‘Suyunuz var mı?’ diye soran bir insan. Özellikle oyunda susuz kalmış ve susuzluktan dudakları çatlamış Sakine’nin su için ağlaması ve Hz. Hüseyin’in şahadete doğru yürümesi çok etkileyiciydi” diye konuştu.
“KERBELA ŞEHİTLERİNİ ANIYORUZ”
Hz. Hüseyin’in ölüm gecesinde Kerbela oyunu ile taziyelerini sunduklarını ifade eden yönetmen Ayşe Emel Mesci, “Hz. Hüseyin’in ölüm gecesinde taziyemizi sunarak tüm şehitlerimizi anıyoruz. Benim için çok özel ve acıklı bir gece. Bu oyunun çok farklı bir enerjisi var. Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları’nın 100. yılını bu oyunla kutlamak istedi. Ben de 34 yıl sonra Şehir Tiyatroları’na dönerek oyunu sahneledim. Benim için burası çok özel çünkü 14 yaşında Şehir Tiyatroları’na başladım” dedi.
“KERBELA ÇOK ÖZEL BİR OYUN”
Özellikle gençlerin Kerbela konusunda bilinçli olmaları ve çekilen acıları hissetmelerini hedeflediklerini belirten İstanbul Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Erhan Yazıcıoğlu, “Şehir Tiyatroları’nın 100. yılında İstanbullularla Kerbela’yı buluşturduğumuz için çok sevinçliyiz. 2 ay gibi kısa bir sürede ortaya çıkan bu eserin mimari İstanbul Şehir Tiyatroları’dır. Kerbela çok özel bir oyun ve bu oyunu İstanbulluların da seyretmesini istedik. Galanın Aşure Günü olması nedeniyle bin adet aşure ikramında bulunduk. Kerbela’da bir trajedi yaşanmış ve bir kara komedi oynanmış. bugün, o yaşananları unutmamamız gerekiyor. Bunun için de yazarlar yazıyor, oyuncular oynuyor, yönetmenler yönetiyor. Kerbela olayını, orta yaşlı insanlar biliyor ancak özellikle gençlerin de bu konuda bilinçli olmasını ve insanlığın çektiği acıları hissedebilmelerini istedik” ifadelerini kullandı.