Piramit Haber

Okul katliamları 'sanat' oldu

Kültür-Sanat

Dünyanın farklı yerlerindeki okul katliamları, Finlandiyalı sanatçı Harri Palviranta'ya ilham verdi. Palviranta, katliam haberlerinin olduğu gazete kupürlerinden katillerin portrelerini yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbine Lisesi 1999 yılında, Adolf Hitler'in doğum günü olan 20 Nisan'da bir felaket yaşadı. Columbine Lisesi katliamı olarak bilinen olayda, Eric Harris ve Dylan Klebold isimli iki öğrenci ellerindeki silahlar ve bir süre önceden hazırladıkları el yapımı bombalar ile bir saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda aralarında çocukların da olduğu 13 kişi öldü ve 24 kişi yaralandı. Bu olayı bir milat olarak kabul eden Finlandiyalı sanatçı Harri Palviranta 'School Shooters (Okul katilleri)' adını verdiği projesiyle, 20 bin Sterlinlik MAC International ödülüne hak kazandı. School Shooters serisi, MAC'a ait Belfast galerisinde Ocak 2015'e kadar sergilenecek. Ayrıca Alman yayınevi Kehrer Verlag da bu çalışmayı bir kitap olarak yayımlayacak.
Finlandiyalı sanatçı Harri Praviata'nın 'School Shooters' projesi 2015 Ocak ayına kadar sergilenecek.

Amerika, Almanya ve Finlandiya'dan örneklerin yer aldığı projede, gazete manşetlerinden okul katillerinin portrelerini oluşturan Palviranta, her portrede 1050 farklı manşetin yer aldığını belirtiyor. Palviranta birçok ülkede yayımlanan, farklı dillerden gazetelerin birleştiği portrelerin amacını, 'Dikkat çekmek, yansıtmak, öğrenmek ve sınanmak' olarak tanımlıyor.
Finlandiya'da Pekka-Eric Auvinen 2007 yılında Jokela kentinde bir okul katliamı gerçekeştirmişti.
Al Jazeera'ye konuşan Harri Palviranta, bu sergiyi hazırlamaktaki motivasyonuna dair şunları söyledi:

"Beni harekete geçiren olan 2007 yılında Finlandiya'da gerçekleşti. Jokela'da yaşanan bu okul katliamından çok kısa bir zaman, yaklaşık on ay sonra bir başka okul katliamı bu defa Finlandiya'nın Kauhajoki bölgesinde yaşandı.
Ben zaten uzun süredir toplumsal ve bireysel şiddet üzerine çalışıyorum. Hatta 1999 yılından bu yana çalışmalarımda şiddet teması üzerinde duruyorum. Finlandiya'daki okul katliamlarından sonra bu konuyu nasıl 
anlatabileceğime dair üzerimde bir sorumluluk, bir mecburiyet hissettim. Konunun arka planına ve geçmişte dünyanın farklı yerlerindeki benzerlerine bakmaya başladım. Okul katliamlarının doğru düzgün araştırılmaması, harcanmış olması beni çok şaşırttı. Bunun bir tesadüf değil olağanüstü bir durum olduğunu düşündüm. Eşzamanlı olarak doktora yapıyordum, dolayısıyla farklı araştırma yöntemleri kullanarak bu çalışmayı oluşturdum."



Sergideki portreler gazete manşetlerinin ve küpürlerinin bir araya getirilmesiyle oluştu.

Bedia Ceylan Güzelce / Aljazeera
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.