Harem kokularından esinlenilerek hazırlanan oda kokusu ve parfümünün dekoratif şişeleri ve mistik kokusu ile dikkat çektiği kaydedilen açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nda parfümcülük alanında çok az sayıda kaynak bulunmasına rağmen, yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip olan Buhur Suyu'nun, Osmanlı'nın bilinen ilk parfümü olduğu aktarıldı.
Açıklamada, buhur suyuna ilişkin şu bilgilere yer verildi:
"İsmi gibi ilginç bir hikayeye sahip olan bu mistik kokuya ilişkin tarihteki bilgilerin, 1593’te İngiltere Krallığı’nın Osmanlı İmparatorluğu nezdindeki ikinci elçisi Sir Edward Burton’ın Kraliçe Elizabeth’e sunduğu bir raporda ortaya çıktığını aktarıyor. Sir Burton, raporunda, İstanbul ’da şerefine düzenlenen ziyafet sonrasında, ellerini içinde öd ağacı, misk, sandal ağacı ve çiçek suyu bulunan çok güzel kokulu bir suyla yıkadıklarını belirtiyor.
Buhur suyunun hazırlanışına dair ilk belge ise Topkapı Sarayı Müzesi Arşivi’nde bulunan Çamaşırcıbaşı Yusuf Ağa’nın 1708 tarihli defterinde. Bu belgede buhur suyunun mucidinin Ankaralı Mustafa Ağa olduğu anlaşılıyor.
Tanzimat döneminden önce Topkapı Sarayı'nda her yıl ramazan ayının on beşinci gününden sonra padişaha takdim edilen buhur suyu, Enderun'un Seferli Odası'nda imal ediliyordu. Buhur suyu padişahın yanı sıra saray mensuplarına, vükelaya, hareme, ulemaya zarif billur şişeler içerisinde dağıtılıyordu. Buhur suyu, aynı zamanda verilen şahsın Hırka-i Şerif alanına davet edilmesi anlamına da geliyordu."