Piramit Haber

Pastalara Mum Koyma Geleneği Nereden Geliyor ?

Kültür-Sanat

Doğum günlerinin vazgeçilmezi pastalar ve pastaların olmazsa olmazı mumlardır. Kutlamalarda genellikle mumlar yanar ve doğum günü olan kişi mumu üfler.

Aslında çocukların doğum günü kutlamalarına yönelik mum dikme geleneği 13. yüzyılda Almanya’da başlamıştır. Çocuklar üzerinde mumlar yanan pasta ile uyandırılır ve akşam pasta yenene kadar mumlar sürekli değiştirilerek yakılırdı.

Pastanın üzerindeki mum sayısı ise çocukların yaşından bir fazla olarak konulurdu. Bunun nedeni ise mumlara “Hayat Kandili” denilmesi ile uzun süre yaşaması temennisiydi. Ayrıca pastadaki mum üflenirken çocuğa o sene içinde yaşamak istediği gibi isteği de dilek olarak diletilirdi. Böylece bir gelenek sürdürülmüş olurdu.

Aslında mum dikme sadece doğum günlerinde kullanılmaz. Düğün, davet gibi organizasyonlarda veya yatır gibi anma programlarında kullanılırdı.

Zamanla birlikte Almanya’da başlayan bu gelenek Hristiyanlıkla özdeşleştirildi ve Avrupa’da yayılmaya başlandı. Pastanın üzerindeki mumlar ile birlikte pastanın üzerine yazı yazmak da bu sayede genişlemiş oldu. Daha sonra Avrupa’nın etkisi ile bir çok ülkede kullanılmaya ve uygulanmaya başlandı. Böylece pastanın üzerine mum dikme ve yazı yazma olağanlaşmış oldu.

Eski zamanlarda kişinin doğum günü pastasında yaşından bir fazla sayıda mum varken şimdilerde yaşı kadar veya büyük yaşlarda ise temsili olarak bir veya iki adet mum dikilmekte. Günümüzde değişik şekil ve sayılarda mumlar dikilirken doğum günü kutlama organizasyonları kendi içinde bir pazar halinde gelmiştir.

Pastanın gelmesi ile birlikte söylenen “Happy Birthday to You” şarkısı ise (Türkiye’de “Mutlu yıllar sana” olarak alışılmıştır) kreş sahibi olan iki kız kardeşin (Patty Smith Hill ve Mildred) sabahleyin kreşe gelen çocuklara söyledikleri “Good Morning to All” şarkısından esinlenilmiştir.

Robert Coleman şarkının ikinci kıtasını Happy Birthday to You olarak değiştirmiş ve yayınlamıştır. Daha sonra Western Union bunu doğum günü kutlama mesajlarına ekleyerek kullanıcılarına göndermiştir. Böylece dünya çapında da yaygınlaşmıştır.

Yorumlar (1)

Hey baby 6 Yıl Önce

Hi ben türküm bu soru türkler ile ilk Uli ben türküm hi i an from kalene.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.