Sakarya Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri, geçen yıl 25 Eylül’de hız sınırını aştığı gerekçesiyle 25 TR 418 plakalı otomobilin sürücüsü V.B’ye 166 lira ceza kesti.
Ceza makbuzunun 71 günde eline ulaştığını iddia eden sürücü, yasal sınırın aşıldığı gerekçesiyle işlemin iptali için Pamukova Sulh Ceza Mahkemesine başvurdu.
‘10 günde gönderilmeli’
Kararı değerlendiren mahkeme, “Kara Yolları Trafik Kanunu Hükümleri Gereğince Uygulanan İdari Para Cezalarının Tahsilinde ve Takibinde Uygulanacak Usul ve Esaslar ile Kullanılacak Alındılar, Tutanaklar ve Defterler Hakkındaki Yönetmelik”in 10/3-b maddesine göre, idari trafik para cezası tutanaklarının tanzim edildiği tarihten sonraki 10 iş günü içinde gönderilmesi gerektiğini belirtti.
Yasaya göre tebligattan postaya verildiği tarihin anlaşılması gerektiğine dikkati çeken mahkeme, şunları kaydetti:
“Şöyle ki idari para cezasını tanzim eden kurumun tebligat evrakının hazırlandığı tarihle tebliğin yapıldığı tarih arasında geçen sürelerin farklılık gösterdiği, ceza tanziminden aylar sonra ilgililere tebligatların ulaşma ihtimali bulunduğu, bu işlemlerin kişilerin mağduriyetlerine neden olabileceği, kaldı ki hazırlanan tebligatların posta idaresine verilmesiyle başlayacağı dikkate alınarak, GZ 574139 seri numaralı trafik idari para cezası suç tutanağının posta idaresine teslim edildiği 25 Aralık ile tanzim edildiği 25 Eylül arasında 71 gün geçtikten sonra tebligat işlemlerine başlanmış olduğu anlaşıldığından başvuranın talebinin kabulüyle 166 lira tutarındaki tutanağın iptaline karar verildi.”
****
****
Özellikle fahri trafik müfettişlerinin aylar önce yazdığı cezaları iptal ettirme şansı doğdu. Avukat Gönenç Uygun geç gelen trafik cezasını iptal ettirmeyi başardı, karar diğer cezalar için emsal olacak
Trafik cezalarının kesildiği tarihten itibaren 10 günlük sürede alıcıya tebliğ edilmesi gerekiyor. Sakarya’da özellikle fahri müfettişlerin kestiği cezalar 4-5 ay sonrasında alıcıya ulaştırılabilmişti. Hukukçular geç gelen cezalar için mahkemeye başvurulmasını öneriyor.
İlgili karar
İzmir Barosu avukatlarından Gönenç Uygun, hem kendisi hem de müvekkiline kesilen trafik cezalarını, 10 iş günü içerisinde tebliğ edilmediği gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurup iptal kararı aldırdı. Avukat Uygun, vatandaşların, mağdur olmamaları için Karayolları Kanunu’nun ilgili hükmünün uygulanmadığı gerekçesiyle mahkemelere başvurmalarını önerdi.
İptal edilme
Avukat Gönenç Uygun, başvurularında, Karayolları Trafik Kanunu’nun hükümleri gereğince uygulanan idari para cezalarının tahsilinde ve takibinde uygulanacak usul, esaslar ile kullanılacak alındılar, tutanaklar ve defterler hakkındaki yönetmeliğin 10’uncu maddesine göre, ’Yetkili kılınmış personel tarafından araçların tescil plakasına göre düzenlenen trafik idari para cezası karar tutanakları ile söz konusu trafik idari para cezası karar tutanaklarının sabit/masaüstü cihazlarla elektronik ortamda üretilerek düzenlenmesi halinde tutanağın tebligat işlemlerine ihlalin tespit edildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başlanacağı’ ile ilgili kararı gerekçe olarak gösterdiklerini belirtti.
Cezayı ödemedi
Avukat Uygun, bu gerekçeyi yerinde gören İzmir 14’üncü Sulh Ceza Mahkemesi’nin de itirazlarını kabul edip trafik para cezasını iptal ettiğini, idari yaptırımın da kaldırılmasına karar verdiğini dile getirdi. Avukat Uygun, bu kararla cezayı ödemediklerinin altını çizdi.
’Başvurun iptal edin'
Sürücülerin mahkemeye başvurmaları halinde cezaları iptal ettireceğini sözlerine ekleyen Gönenç Uygun, "Gıyapta kesilen trafik cezalarına ilişkin yasaya göre 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlanması gerekiyor. Eğer emniyet 10 iş günü içerisinde tebligat işlemlerine başlamaz ise mahkemece tüm trafik cezalarının iptali mümkün. Sürücüler için tebliğ tarihi çok ama çok önemli. Mutlaka dikkat etsinler, boş yere ceza ödemesinler" dedi.