Bakanlık, öğrencilere bir darbe de Genel Bilgi Toplama sorgusuyla vurdu. Uzun dönem askerlik süresinin kısaltılması ile doğacak boşluğu asker kaçaklarını silah altına alarak doldurmaya karar veren Milli Savunma Bakanlığı, yoklama kaçağı ve bakayaların silah altına alınması için İçişleri Bakanlığı ile protokol imzaladı.
Protokolle, 2008 yılında Genel Bilgi Toplama’dan (GBT) aramaları düşürülen asker kaçağı ve bakayaların yeniden GBT’ye girmelerini sağladı. Bu uygulamayla GBT sorgusunda asker kaçağı olarak görünen birçok üniversite öğrencisi de yakalandığı yerde askere alınmaya başladı.
Milli Savunma Bakanlığı 18 Ocak 2012’de YÖK’e yolladığı yazıda, 29 yaşından büyük yükümlülerin askerliklerinin ertelenmesine imkân olmadığını belirterek bu kişilerin eğitime, askerliği tamamladıktan sonra devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin alınmasını istemişti.
İdare mahkemeleri ise öğrencilerin eğitim haklarının sadece kanunla sınırlandırılabileceğini gerekçe göstererek yürütmeyi durdurdu. Mahkeme kararına karşılık YÖK, ağustos ayında üniversitelere bir yazı yollayarak 29 yaş sınırını aşan öğrencilerin ders kaydının yapılmasını, ancak askerlik tecillerine karışılmamasını isteyince üniversitelerde asker kaçağı öğrencilik dönemi resmen başlamıştı.
‘Askere giden öğrenciler var’
Yakın Doğu Üniversitesi öğrencisi Uğur Küçük ile Ege Üniversitesi öğrencisi Hakan Tepe GBT sorguları sırasında asker kaçağı olarak göründükleri için askerliğe alınma işlemleri başlatıldı. Öğrenciler, asker kaçağı oldukları için 1187 lira da para cezası ödeyecek. Öte yandan 29 yaş sınırını doldurdukları için üniversiteye kaydı yapılan ancak askerliği tecil edilmeyen binlerce üniversite öğrencisi üniversite eğitimine kaçak devam ediyor.
Kaçak olduğu için derslere dahi giremediğini söyleyen Ege Üniversitesi öğrencisi Hakan Tepe ise yaşadıklarını “Birçok arkadaşımıza askerlik tebligatı gelince eğitimlerine ara verip askere gittiler.
Artık evden çıkmaya korkuyoruz. Bizim tek istediğimiz eğitimimiz bitene kadar askerliğimizin tecil edilmesi. Bunun yapılması için de imza kampanyası başlattık” sözleriyle anlattı.
Öğrencilerin eğitim hakkının engellenmesinin anayasaya aykırı olduğunu ve askerlik kanunu için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyleyen avukat Oğuz Evren Kılıç ise “29 yaşını doldurmuş kişilerin okul kayıtlarının yapılmasını sağlarken diğer yandan bu kişileri silah altına almak eğitimlerini sürdürmesini engelliyor. Yapılan insan hakları ve anayasaya açıkça aykırıdır” dedi.
Ders kayıtları yapılmasına rağmen askerlikleri tecil edilmediği için birçok arkadaşlarının eğitimlerine ara verip askere gittiğini söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi öğrencisi Uğur Küçük şunları anlattı: “2011 yılında genel afla üniversiteye döndüm. Tatil için memlekete gitmiştim. GBT sorgusu sırasında jandarmaya yakalandım. 15 gün içerisinde askerlik şubesine gitmem gerekiyordu.
Üniversitede okuyorum. 12 ay askerlik yapmamı istiyorlar ve para cezası verdiler. Kıbrıs’tan, Türkiye ’ye gelemiyorum. Biz öğrenciler okulumuz bitene kadar askerliğimizin tecil edilmesini talep ediyoruz.”