Piramit Haber

4 saatlik Öcalan MİT görüşmesinin ayrıntıları

Manşet

Başbakan Erdoğan'ın doğruladığı İmralı görüşmelerinde geçen pazar kritik bir adım atıldı.

MİT yöneticileri, 2013'ün ilk aylarında kamuoyunun karşısına çözüm bildirimi ile çıkılması hedefiyle Abdullah Öcalan bir araya geldi. Görüşmede "Örgüte silah bıraktırma" masaya yatırıldı.
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sürdüğünü açıkladığı, İmralı görüşmelerinin detayları ortaya çıkmaya başladı.

4 SAATLİK KRİTİK GÖRÜŞME
MİT yöneticileri geçen hafta pazar günü Abdullah Öcalan'la 4 saatlik kritik bir görüşme yaptı. Yürütülen temasların ana gündem maddesini "Örgüte silah bıraktırma" seçeneği oluşturuyor. Devletin, Öcalan'la oturduğu "görüşme" masası, "açlık grevleri" sürecinde İmralı ile üst seviyeye çıkartılan temaslara ara verilmeksizin devam edilmesi kararıyla oluştu. Devlet kanadı, masaya "PKK'nın silah bırakması" hedefiyle oturdu. Öcalan ise "Örgütle doğrudan temas kurmam sağlanmalı, infaz koşullarım iyileştirilmeli. Bu durumda silah bıraktırmaya paralel olarak PKK'nın ve Kürt halkının PKK'yı destekleyen kesiminin 'çözüme' psikolojik ve siyasal olarak ikna olması kolaylaşır" talebiyle masaya geldi.
YENİ YILIN İLK AYLARI
Hürriyet'ten Okan Konuralp'in haberine göre; öncekilerden farklı olarak, bu son görüşme sürecinde hedef "Takvim" de belirlendi. Taraflar, "2013 yılının ilk aylarında kamuoyunun karşısına sorunun çözümüne ilişkin bir bildirimle çıkılması" hedefiyle görüşmelere başladı. Hedefin gerçekleşmesi halinde kış şartları nedeniyle eylemlerine ara veren PKK, baharla birlikte silahsızlanmaya başlayacak.
ÖCALAN'IN İSTEDİĞİ İSİM
Öcalan'ın avukatları ya da BDP'lilerle teması ise sürdürülen görüşmelerin "tali" bir unsuru olarak öne çıktığı vurgulanıyor. Öcalan, avukatları ya da BDP'lilerle devletle süren görüşmeler tamamlanana kadar temas kurmayacak. Görüşmelerin tarafların hedeflendiği şekilde tamamlanması halinde ise kamuoyuna mesaj verecek kişinin Öcalan'ın tercih ettiği bir isim olması seçeneği öne çıkacak.
UZAK BİR ÜLKE SEÇENEĞİ
Görüşmelere yönelik iddialar arasında, "Örgütün üst düzey yöneticilerinin silah bırakmaları halinde bir başka ülkeye gidebilecekleri..." başlığı da bulunuyor. İddia, devletin "silah bırakma" halinde, "Çoğunluğu Kuzey Irak'ta bulunan örgüt yöneticilerinin üçüncü bir ülkeye gitme" ihtimalini, "Türkiye'ye sınırı olan ülkeler ile AB ülkeleri dışında" olarak sınırlamak istediği yönünde.
AVUSTRALYA'NIN ADI GEÇİYOR
Adı geçen ülkeler arasında ise Avustralya var. Avustralya Başbakanı Julia Gillard, bu yıl Brüksel'de 9'uncusu yapılan Kürt Konferansı'na gönderdiği mesajında, "Hükümetim Öcalan ile Türk devleti arasındaki müzakere sürecini olumlu karşılamaktadır" demişti.

Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.