Suriye'nin Kürt bölgesi Rojava'daki Kürt Yüksek Konseyi'nin bileşenleri bölgede geçici bir yönetim oluşması için hazırlanan projeyi imzaladı. Ankara temkinli. "Proje özerklik ilanının ön adımı ise kabul edilemez" mesajı veriliyor.
CNN Türk'e konuşan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, "Bu tür ön dayatmalar geçiş sürecine uygun olmadığı gibi, ilave istikrarsızlık getirir" görüşünü savundu.
"Ama Suriye'de parlamento kurulana kadar sadece eğitim ve sağlık gibi günlük ihtiyaçları karşılamak için oluşturulan geçici yönetimler ise, bu bizim için anlaşılır" dediler.
MÜSLİM BAĞIMSIZLIK TALEBİMİZ YOK DEMİŞTİ
PYD lideri Salih Müslim ve diğer Suriyeli Kürt partilerin temsilcileri ile geçen ağustos ayında İstanbul'da görüşmeler yapılmış, görüşmelerde yerel komiteler kurulması gündeme gelmişti.
Müslim, o görüşmede özerklik ya da bağımsızlık talepleri olmadığını vurgulamıştı.
Yetkililer, "PYD Ankara'da temsilcilik açmayı teklif edecek" iddiaları içinse "geçmiş görüşmelerde böyle bir teklif gündeme gelmiş değil.. Gelecek görüşmelerde dile getirilirse konuşulur" demekle yetindi.
KÜRT KONSEYİ GEÇİCİ YÖNETİMİ İMZALANDI
Suriye’nin Kürt bölgesi Rojava’daki Kürt Yüksek Konseyi’nin (KYK) bileşenleri MGRK ve ENKS, bölgede geçici bir yönetim oluşması için hazırlanan projeyi imzaladı.
Tarafların üzerinde anlaşarak imzaladığı maddelerden bazıları şöyle:
-Bölgede yaşayan tüm toplumların katılımı ile her tarafın kendi adayını sunarak geçici yönetim konseyinin oluşturulması.
-Yönetim Konseyi’nin seçimleri organize etmesi.
-Geçici bir anayasa hazırlanması için komite oluşturulması ve 40 gün içinde tüm bileşenlerin onayı ile geçici anayasanın oluşturulması.
-Geçici anayasa hazırlanmasının ardından, yönetim konseyinin ortak ve demokratik bir geçici yönetim kurması.
-Geçici Yönetim Konseyi’nin demokratik seçim yasalarını hazırlaması.