Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin,yaptığı açıklamada, İller İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince 2008 yılında ilçe merkezinin değiştirilmesi hakkında kanun çıktığını belirterek, ''Kanunda ilçe merkezinin Yansıtıcılar-Sakut Deresi mevkisi olarak belirlenmiş ancak ikilemler oluşmuştu. Ancak Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu tarafından yapılan açıklamayla artık bu ikilem bitti ve ilçemizin taşınacağı yeni yer belli oldu'' dedi.
Belirsizliğin ortadan kalkmasının kendilerini sevindirdiğini ifade eden Aytekin, ''Hangi bölgelerin ve kaç kişinin projeden etkileneceği artık belli. Asıl süreç bundan sonra başlayacak ve bu süreci daha iyi yönetmemiz gerekiyor'' diye konuştu.
Aytekin, projeden 19 köy ile toplam 15 bin nüfusun etkileneceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
''Yeni ilçemiz, mevcut ilçenin hemen üst kısmında bulunan Yansıtıcılar-Sakut Deresi bölgesine kurulacak. Bu yer üç kilometre genişliğinde. Toplam 250 hektarlık alanın imara uygun bölümü 103 hektar. Hemşehrilerimiz ve kamuoyu şu konuda müsterih olsunlar, devletimiz burada güzel bir ilçe kurma gücü ve iradesine sahiptir. Burada da yeterli alan ve imkan var. İnşallah güzel bir şehri burada kuracağız.''
''Yeni yerleşim yeri göl manzaralı olacak''
Şehrin mevcut yerinden taşınacak olmasına üzüldüklerini belirten Aytekin, şunları söyledi:
''Evimizde yıllardır bir ölü vardı, artık o cenazeyi nereye kaldıracağımızı belirledik. İlçenin maddi, manevi kültürel değerlerini kayıt altına almak adına birtakım çalışmalar yapıyoruz. Gelecek nesillere burada yaşanan kültürü aktarmak istiyoruz. İlçe 60 yıllık bir geçmişe sahip olduğu için çok eski tarihi dokusu bulunmuyor. Mevcut birkaç kilise kalıntısı su seviyesinin yukarısında kalacak. Tarihi doku anlamında bir yok oluş yaşanmayacak ancak kültürel doku ve ekolojik yapı etkilenecek.''
Aytekin, baraj yapımından sonra yaşanabilecek göçe ilişkin kamuoyu araştırması yaptıklarını da belirterek, şunları kaydetti:
''Yusufeli merkezinde yaşayan 6 bin 400 kişiden yüzde 10'u kamulaştırma parasını alıp gideceğini belirtti. Çoruh Vadisi'nde baştan başa yeni bir dünya kuruldu. Coğrafya olarak bir şeyler kaybediyoruz ama bizi yepyeni bir dünya karşılayacak. Yeni yerleşim yerimiz Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu'nun ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadesiyle '21. yüzyılın modern bir kenti' olacak. Göç alacağına inandığımız yeni yerleşim yerimiz, güzel bir tatil beldesi gibi devasa bir gölün üzerine kurulacak.''
''Artık önümüzü görebileceğiz''
İlçe esnafından Hüseyin Yalçın, barajın yapımına ilişkin uzun yıllar belirsizlik yaşandığını, sözleşmenin imzalanmasıyla bu belirsizliğin ortadan kalktığını söyledi.
''Artık önümüzü görebileceğiz ve kararlarımızı bu doğrultuda vereceğiz'' diyen Yalçın, ''İnşallah devletimiz buradaki insanları mağdur etmeden yeni yere yerleştirir'' dedi.
İlçede 27 yıldır esnaflık yapan Yaşar Koçoğlu, baraj konusunda neticeye varılmasının sevindirici olduğunu vurgulayarak, hatıralarının sular altında kalacak olmasından dolayı üzüntü duyduklarını belirtti.
Aslan Topal ise uzun yıllardır barajın yapılıp yapılmayacağı belli olmadığı için evlerinin, tarlalarının hep yarım kaldığını ifade ederek, ''Oğlumun mezarı da burada, her şeyimizi kaybediyoruz. Onları burada bırakacağımız için çok üzgünüz'' diye konuştu.
Proje kapsamında 700 hektar alan kamulaştırılacak
Yusufeli'nde 3 bin 773 hane, 19 köy ve 15 bin 500 kişinin etkileneceği proje çerçevesinde 700 hektar alan kamulaştırılacak.
Çoruh Nehri üzerinde inşa edilecek Yusufeli Barajı ve HES tamamlandığında 270 metre yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer baraj tipinde ise dünyanın üçüncü yüksek barajı olacak.
Toplam depolama hacmi yaklaşık 2.2 milyar metreküp olacak Yusufeli Barajı ve HES ile yılda bin 817 milyar kilowatsaat enerji üretilmesi hedefleniyor. Barajın, ülke ekonomisine yılda 330 milyon lira katkı sağlaması bekleniyor. Baraj inşaatında ortalama bin 200 kişinin çalışması planlanıyor.