Gündoğdu Beldesi’nin eski adı Bozuk Kale Köyü olan Boz Kale Mahallesi’ndeki tarihi kale, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanıldı. Bin yıllık tarihi geçmişe sahip Bozkale’nin içerisinde bulunduğu 2 bin 40 metrekarelik arsa, 1940 yılında hazine tarafından satışa çıkarıldı. Köy sakinlerinden İzzet Erkal, 605 lira ödeyerek araziyi içindeki tarihi kale ile birlikte satın aldı.
İzzet Erkal 32 yıl önce vefat edince arazi ve içindeki tarihi kale, oğulları Hüseyin, Hasan ve Armağan Erkal’a kaldı. Tapuda tarla ve çalılık kaydı ile yer alan ve günümüze kadar restorasyon çalışması yapılmayan kalenin çevresinde çalılıkları temizleyen ve çevre düzenlemesi yapan Erkal ailesi, 50 metre uzunluğunda, 8 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğindeki surları gün ışığına çıkardı.
DEVLET KALEYİ İSTERSE VERMEYİZ
Hüseyin Erkal, babasının 73 yıl önce satın aldığı kaleyi turizme kazandırmak istediklerini ancak bunu kendi imkanları ile başaramayacaklarını belirterek, devletten teşvik beklediklerini söyledi. Kalenin bugüne kadar restorasyon görmediğini anlatan Erkal, "Devletten gelip kaleyi soran olmadı. Gündoğdu Belediye Başkanı kaleyi turizme açmak için istedi ancak vermedik. Devlet kaleyi isterse de vermeyiz. Bize teşvik versin, kaleyi turistik tesis olarak turizme açalım. Böylece çoluk çocuğumuz burada iş sahibi olur. Arazi bize babadan kaldı. Parayla değer biçilemez. Beşibir yerde 49 lira iken biz buraya 605 lira verdik. Kale şimdi lahana bahçesi. Ama biz burayı tarım ekonomisine değil, turizm ekonomisine kazandırmak istiyoruz" dedi.
"KALE ESKİDEN KÖYÜN MALIYDI"
Kalenin 1050 yıllık geçmişi olduğunu ve Cenevizliler döneminde yapıldığını anlatan yöre sakinlerinden Hüseyin Aksoy ile Hatice Aksoy da kalenin eskiden köye ait olduğunu, sonradan İzzet Erkal’a satıldığını anlattı.
BOZKALE
Rize il merkezinin 10 kilometre doğusunda Gündoğdu Beldesi’nde Gündoğdu Deresi’nin kenarında bulunan Bozkale (Bozuk Kale) denizden 30 metre yüksekliğinde gözetleme amacıyla yapılmış küçük bir kaledir. Yapım tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte Karadeniz kıyılarında benzerleri görülen Orta Çağ kalelerine bir örnektir. Kale moloz taş duvarlı olup, duvar işçiliğinde kireç harca yer verilmiştir. Duvarları yaklaşık 1 metre kalınlığında olan kalenin düzgün bir planı bulunmamaktadır. Yaklaşık olarak 56 x 15 metre ölçüsünde, kuzey kenarı daha geniş olan yamuk planlıdır.
Milliyet Haber