Kürtlerin bölgede oluşturmaya çalıştığı özerk yapının Türkiye için tehdit olmadığını söyleyen Müslim, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunacağı teminatını verdi. Türk yetkililerinin sınırdaki PYD bayrağından duyulan rahatsızlığı iletmesi üzerine Resulayn'ı arayan Müslim, bölgede meşru güç olarak kabul gören Kürt Ulusal Konseyi'nin bayrağını astırdı. Görüşmede Dışişleri yetkilileri sınırda defakto bir duruma göz yumulmayacağını belirterek, Suriye'nin toprak bütünlüğünün kırmızı çizgi olduğunu söyledi.
İstanbul-Kamışlı telefon trafiği Müslüm "Alo" dedi, bayrak indi PYD bayrağı indi "Kürt Yüksek Konseyi" bayrağı asıldı "Suriye'nin toprak bütünlüğü Türkiye için önemli" "Özerklik ilanını erteleyin" Müslüm'ün isteği: "Radikal İslami gruplara desteğinizi çekin"
El Kaide bağlantılı radikal islami gruplarla çatışan PYD’nin Eşbaşkanı Salih Müslüm, İstanbul’da MİT ve Dışişleri yetkilileri ile Suriye'deki çatışmalı süreç ve sınır kesiminde defakto oluşan Kürt yönetiminin yönetiminin geleceğini konuştu. Müslüm, Kürtlerin bölgede oluşturmaya çalıştığı özerk yapının Türkiye için tehdit oluşturmayacağı ve Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunacağı teminatını verdi. İstanbul’daki görüşmede Türkiye'nin sınıra bayrak dikme konusundaki rahatsızlığı ise kısa sürede etkisini gösterdi. Müslüm'ün, telefonu ile dün sabah saatlerinde Resulayn'daki PYD bayrağı indi yerine Kürt Yüksek Konseyi(DBK) bayrağı çekildi.
Tutuklanmayacağına dair güvence verildi
PYD Eşbaşkanı Müslüm önceki akşam beraberindeki iki PYD yöneticisi ile birlikte önceki gün Erbil'den İstanbul'a geldi. İstanbul’a yapılan ziyaretin perde arkasında yoğun bir diplomatik trafik yaşandı. Ulusal Kürt Konferansı nedeniyle, geçtiğimiz hafta Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin merkezi Erbil'e giden Müslüm ve beraberindeki PYD heyeti, Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile süreci görüştü. Sınır kesiminde yer alan Rasulayn'ın PYD tarafından ele geçirilip kente bayrak asılması, çatışmaların Tal Abyad'a kadar yayılması ve bölgede özerklik ilan erdileceğine yönelik açıklamalar hükümetin tepkisini çekmişti. Türkiye ile gerilim yaşamak istemeyen PYD, bölgede yaşanan gelişmeleri hükümetle paylaşmak istediğini Barzani'ye aktarmıştı. Müslüm'ün talebi Barzani aracılığıyla Ankara'ya iletildi. Bu kapsamda Erbil’de Türk konsolosluğu aracılığıyla MİT ve Dışişleri yetkilileri ile ön görüşme yapıldı. Görüşmede Müslüm'e, “Tutuklanmaması ve güvenliğinin sağlanması" konusunda güvence verildi. Güvence verilmesinin ardından Müslüm, Erbil Konsolosluğu aracılığıyla İstanbul’a geldi.
"Davet Davet Davutoğlu'ndan geldi"
DİHA'nın PYD kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Müslüm'ün İstanbul'a Dışışleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından davet edildiği ileri sürüldü. Görüşmelerde Suriye'nin Kürt bölgesinde ilan edilmek istenen özerklik konusunun ele alındığı belirtildi.
Telefon sonrası bayrak indi
PYD Eşbaşkanı Müslüm ile MİT ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile önce rahatsızlık yaratan sınıra PYD bayrağı çekilmesini görüştü. Görüşmede MİT ve Dışişleri yetkilileri, "PYD'yi değil Kürt Ulusal Konseyi'ni muhatap alırız" diyerek bayrağın indirilmesini istediler. Bunun üzerine Müslüm, Kamışlı'daki PYD yönetimi ile telefonla görüşerek, bayrağın indirilmesini sağladı. PYD bunun yerine bölgede meşru güç olarak kabul gören Kürrt Ulusal Konseyi’nin bayrağı asıldı.
"Defakto duruma göz yummayız"
Görüşmelerde, Dışişleri yetkilileri, Suriye’nin toprak bütünlüğünün Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğunu kesin bir dille vurgularken, “Sınırda defakto bir duruma göz yumamayız. Özerk yada fetderatif bir yönetim ancak Esad'ın yönetimden uzaklaştırılmasından sonra ele alınabilir” dedikleri öğrenildi. Görüşmede, Türkiye'deki çözüm sürecine de dikkat çekilerek, sürecin zarar görmemesi için Kürt gruplarının Suriye’de aşırı güç kullanımı ve defkto durum yaratmalarından kaçınmaları istendi.
"Türkiye için tehdit oluşturmayız"
Müslim ise görüşmede, Suriye’de muhaliflerle Kürt grupları arasındaki görüşme ve birlik konusunu aktararak bütün Kürt oluşumları ile birlikte geçici bir yönetim kurulması konusunda anlaşmaya vardıklarını, Esad rejimi sonrasında federal bir bölge içinde Suriye’deki diğer etnik gruplarla bir arada yaşamak istediklerini ifade etti. Müslüm, kurulması yönünde çalışma yaptıkları geçici hükümetin tüm grupların önerisi doğrultusunda 40 gün içinde bir heyet oluşturulacağı bilgisini aktardığı öğrenildi. Bu heyetin Kürt bölgelerinde yere parlamento kurulmasına yönelik çalışma da yapacağını aktaran Müslüm'ün, "Suriye'nin parçasıyız. Türkiye için asla tehdit oluşturmayız" dediği ifade edildi.
"Sınır kapılarını açın, El Kaide'ye destek vermeyin"
Müslüm görüşmede, yoğun çatışmalara sahne olan Kürt bölgesine yönelik insani yardım harekatı başlatılmasını, bu kapsamda Türkiye'den Suriye'ye açılan Nusaybin ve Rasulayn kapılarının açılmasını, bölge ile ticaretin geliştirilmesini de istedi. Müslüm, Türkiye'nin hassasiyetlerine yönelik mesajı aldıklarını ancak kendilerinin de El kaide, El Nusra gibi radikal dini örgütlerin faaliyetlerinden rahatsız olduklarını, hükümetin bu gruplara verdiği desteği çekmesini istediği de ifade edildi.
Müslüm, bu yöndeki sıkıntılarını aktarırken, El Kaide türevi Liva El-Faruk, Ahrar El-ªam gibi güçlerin Kürtlere karşı insanlık dışı uygulamalara giriştiğini ve bu grupların çete anlayışı ile hareket ettiğini savundu. Müslüm, Türkiye'nin bu çetelere yönelik mücadele edilmesi konusunda kendilerine gereken yardımı yapmasını da istedi.
Milliyet Haber
Milliyet Haber