Müsteşarın, başsavcıyı aradığını belirten Bozdağ, şunları söyledi:
"Kendisi ile konuşmuştur. Ancak, Adalet Bakanı Müsteşarı, devam eden olayla ilgili bilgi almıştır. Arkasından da hukukun uygulanmasını, hukukun uygulanmasına engel olunmamasını ve hukukun dışına çıkılmamasını istemiştir.
Savcılar ve hakimler idari yönden Adalet Bakanlığına bağlıdır. Meclis'ten yüzlerce soru geliyor bakanlığımıza. Bu sorularla ilgili cevaplar verilirken bizim elimizde bilgi olması lazım. Adalet Bakanı Müşteşarı'nın veya Bakanın, cumhuriyet başsavcısı ile görüşmesi yadırganmamalıdır. Ama soruşturmanın durdurulmasını, soruşturmanın kapatılmasını, soruşturulacak konuların üzerinin örtülmesini istemişse, o zaman ben de sizinle beraber olurum onun gereğini yaparım. Ama soruşturmanın kapatılmasını, soruşturmanın durdurulmasını, üzerinin örtülmesini isteyen bir şey kesinlikle yoktur."
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski bakanlarla ilgili fezlekelere ilişkin, "Bizim bu dosyaları tutmamız mümkün değil. Biz sadece havale edeceğiz. Dosyaların içine bakmamız, incelememiz, 'ne var, ne yok' diye değerlendirme yapmamız da yasal olarak mümkün değildir" dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Bozdağ, Adana'da durdurulan tırlarla ilgili soru üzerine, MİT Kanunu'nu anımsattı.
Bozdağ, buna göre, MİT mensuplarının ya da belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin, görevlerini yerine getirirken; görevin niteliğinden doğan veya görevin infazı sırasında işledikleri suçlardan dolayı ya da Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılmasının Başbakan'ın iznine bağlı olduğunu belirtti.
Bozdağ, şöyle devam etti:
"Bu olayla alakalı, bir ihbar üzerine gidildiğinde, olay yerinde, bu tırların MİT ile irtibatlı olduğu ifade ediliyor. Uygulama, böyle bir durumda tutanak tutup işlemin devamı için izin talep etmeleri gerektiği yönündedir. MİT'in görevleri, kanunda açık açık yazılıdır. O görevler kapsamında olan yasaya uygun işlerdir.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında Adana İlJandarma Alay Komutanlığı'nın 19.01.2014 tarihli ve sayılı yazısı ekinde alınan ihbar tutanağında bahsedilen hususların Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2014/2 sırasında kayden devam eden soruşturma dosyasıyla irtibat olduğu görülmesi üzerine ihbara konu araç içerisinde patlayıcı madde ve mühimmat bulunduğu, bunların yasa dışı terör örgütüne gönderildiği, eylemin TCK'nın 315. maddesinde düzenlenen konularla irtibatlı olduğuna ilişkin ihbarlar var.
Bunun üzerine geliniyor ve orada da bunlarla alakalı konularla ilgili bu araçların MİT ile ilgili olduğu ifade ediliyor. Bütün yerlerle ilgili bahsi geçen tırlar ve malzemelerle ilgili olarak Adana Valiliği 19.01.2014 sayılı yazı sevkinde, MİT Müsteşarlığı Adana Bölge Başkanlığı'nın yine aynı tarihli yazısında, söz konusu malzemelerin teşkilata ait olduğu yurtiçi bölge üniteleri arasında malzeme nakli yaptıklarının bildirilmesi üzerine detaylı arama yapılmayarak malzemelerin görüntülerinin alınıp niteliği için kısa inceleme yapılarak araçlar MİT Bölge Başkanlığı yetkilerine teslim edilmiştir.
Burada yasaya savcılar da uyacak, idareciler de uyacak, herkes uyacak."
"Dosyaları tutmamız söz konusu değil"
Bekir Bozdağ, eski bakanlara ait fezlekelere ilişkin bir soruya ise şu yanıtı verdi:
"Fezlekeler konusunda Adalet Bakanlığı'nın bir takdir hakkı yoktur. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yayınlanmış bir genelgesi de vardır. Bakanların görevleriyle ilgili herhangi bir isnat, iddia olduğu zaman bunun doğrudan TBMM Başkanlığı'na gönderilmesi, kişisel suçlarıyla ilgili bir konu olduğu zaman da fezleke düzenlenip Adalet Bakanlığı üzerinden Meclis'e gönderilmesini öngören bir genelgesi var.
Bu genelge çerçevesinde işlemler yapılıyor. Adalet Bakanlığı'nın bu konuda yapabileceği şey, sadece bu üst yazıda yazan kısım var ya, bu eğer dokunulmazlıkla ilgiliyse o zaman buraya doğru göndermesi, yok eğer görevleriyle ilgiliyse iade edebilir veya Meclis'e gönderebilir. Bu noktada da geçmiş uygulamalara baktığınızda bazı dosyaların iade edildiğini, bazılarının da gönderildiğini görüyoruz.
Bizim bu dosyaları tutmamız mümkün değil. Biz sadece havale edeceğiz. Yani o nedenle dosyaları bilinçli bir şekilde tutmamız söz konusu değildir. Dosyaların içine bakmamız, incelememiz, 'ne var, ne yok' diye değerlendirme yapmamız da yasal olarak mümkün değildir."
Bozdağ, MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın, "Sayın Bakanım, çok direkt bir soru soracağım. Siz hırsız mısınız? Bildiğim kadarıyla değilsiniz, bildiğim bir hırsızlığınız yok. Peki, niye hırsızları koruyan böyle bir HSYK değişikliği konusunda ısrarlısınız? Böyle bir emri nereden aldınız?" sorusuna tepki gösterdi.
Bozdağ, "Ben böyle bir üslupla bir soru sormayı doğru görmem, size de yakıştırmam. 'Siz hırsız mısınız?' derken ben rahatsız oldum. Ama ben şimdi size kalksam 'Siz edepsiz misiniz?' desem doğru olur mu? Elbette değilsiniz ama böyle bir yaklaşım... Bu olmaz. Bu, Meclis'in mehabetine de yakışmaz" diye konuştu.
Teklifin tümü üzerinde görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçildi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bugün saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.