Piramit Haber

Devlete milyonlar kazandırdı!

Manşet

Devlete milyonlar kazandıran aygır Caş'ı Bakan Eker kamera ile takip ediyor

 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Karacabey Tarım İşletmeleri'nin gözde aygırı Caş, bugüne kadar devlete milyonlarca lira para kazandırdı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, işletmenin en kıymetli aygırlarından Caş’ı kaldığı yere konulan kamera sistemi ile her an internet üzerinden takip edebiliyor.
 1996-2001 yılları arasında 17’si birincilik olmak üzere 39 yarışta önemli başarılan elde eden Caş, 12 yıldır devlete aygır olarak hizmet ediyor. Devlet, Caş’ın 150 tayını ortalama 100 bin liradan satarak 15 milyon lira gelir elde etti. Ayrıca Caş’ın taylarının elde ettiği 25 milyon liralık yarış ikramiyesinin 4’te 1’i olan 6 milyon lira da devlete yetiştiricilik primi gelir olarak aktarıldı. Bugüne kadar Caş, hazineye 20 milyon lirayı aşan para kazandırdı.
Son olarak Caş’ın spermaları Fas’a 80 bin dolara ihraç edildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, işletmenin en kıymetli aygırlarından Caş'ı kaldığı yere konulan kamera sistemi ile her an internet üzerinden takip edebiliyor.

 Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey İşletmesi’nde aralarında Batyskaf, Bilgin, Hürbatur, İzbatur ve Caş başta olmak üzere 12 aygır at bulunuyor. Yarış tarihine adını altın harflerle yazdıran 12 saf kan at artık aygır olarak hizmet verdiği Karacabey İşletmesi’nde geleceğin şampiyonları yetiştiriliyor. Irk olarak en değerli safkan Arap atları TİGEM Karacabey, Anadolu ve Sultansuyu Tarım İşletmelerinde, en değerli saf kan İngiliz atları ise başta TJK Karacabey Pansiyon Hara olmak üzere İzmit ve İstanbul-Çatalca bölgesindeki bazı özel çiftliklerde yetiştiriliyor. TİGEM'e bağlı çiftlikler at üretimi ve ıslahı konusunda yılda en az dört kez ilgili daire tarafından denetleniyor.

CAŞ ÇİFTLİĞİN GÖZDESİ
Karacabey İşletmesi'nde bulunan12 aygır içinde 'Caş' isimli yarış atının yeri başka. 1993 doğumlu olan ve Anadolu Tarım İşletmesi'nin yetiştirmesi olan Caş, 1996 yılında koşu hayatına başladı. 1998 yılında yılın atı seçilen Caş, 5 yıllık yarış hayatında birçok başarılara imza attı ve 16 birincilik kazandı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koşusu'nda 1999 yılında ikincilik, Cumhuriyet Kupası Koşusunda 1998 yılında birincilik, T.B.M.M. Kupası Koşusunda 1998-1999 yıllarında birincilik 1997 yılında ikincilik kazandı. Caş, 2001 yılından itibaren Karacabey Tarım İşletmesi'nde aygır olarak kullanılıyor. Caş’ın şimdiye kadar 150 tayı satıldı. At meraklıları Caş'ın yavrularına da ilgi gösteriyor. Ortalama 100 bin liradan satın alınan yavrular, devlete toplamda 15 milyon lira gelir sağladı. Ayrıca bu yavrular, Türkiye’deki yarışlarda koşarak dereceler elde etti. Caş, devletin yanı sıra sahiplerine de kazandırdı. Caş’ın şuan taylarından en meşhurları Kafkaslı, Uçanbey ve Baba Mevlüt.

 Karacabey Atçılık Şubesi’nde 12 aygır ve 150 kısrak bulunduğunu belirten TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğü Atçılık Şube Şefi Muhammet Yalçınkaya, "Yılda ortalama 100-110 tay satmaktayız. Satılan taylar 1,5-2,5 yaş arasındadır. Birde elit satışı vardır. İstanbul Veliefendi hipodromunda yılda 15-16 tay satışı yapılıyor. Şubemizde bulunan 12 aygır bulunuyor. Aygırların 6 ayrı sülalesi var. Bu sülaleler seçilirken ilk öncelik bu aygır adayı sahaya çıktığında iyi bir koşu performansı sergiledi mi. Bu kapsamda yapılan incelemelerin ardından aygır adaylarının koşu başarıları incelenir belirlenen iyi koşucu aygır adayları sahiplerinden alınarak TİGEM’e kazandırılır." diye konuştu.

 TİGEM’in meşhur aygırlarından biri CAŞ olduğunu kaydeden Yalçınkaya, "CAŞ, Albatur sülalesinden gelir 1993 doğumludur. 1996-2001 yılları arasında çok önemli yarışlar kazandı. 16 büyük birinciliği bulunan CAŞ Türkiye’de ismini ve şanını duyuran atlardan birisidir. İşletmemize hala yetiştiricilik primi adı altında para kazandırmakta. CAŞ’ın sahada şuan 150 tayı bulunuyor.. Sattığımız CAŞ taylarının koşu performansı yüzde 50’dir. Bu oran diğer aygırlarda yüzde 20-30 arasındadır. Hatta işletmemizin dışındaki bazı aygırların tayları sahaya girememektedir. Bu nedenle CAŞ, Bilgin ve burada bulunan aygırların yavrularının fiyatları diğerlerine nazaran pahalıdır. Ayrıca CAŞ’ın şuan sahaya hazırlıkları yapılan 100 tayı bulunuyor." şeklinde konuştu.

ŞAMPİYONA ÖZEL BAKIM
Şampiyon aygırların bakımlarının da kendileri gibi özel olduğunu hatırlatan Yalçınkaya, "Yem karmamızın yüzde 70’ni yulaf oluşturuyor. Bunun yüzde 20’nin arpa, yüzde 5’ini kepek ve yüzde 5’te soya kullanıyorum. İşletmemizin en büyük avantajı meralarımızın atçılık yetiştirmesine uygun olması. Meraya çıkan atlar rahatlıkla doğal idman yapmakta. Doğal idman özellikle tayların akciğer ve kemik gelişimini olumlu yönde etkilediğinden dolayı işletmemizden çıkan atların koşu performansı yüksektir.Tarım bakanlığımızın sıfat dönemi denen çiftleştirme mevsimi her yıl Şubat 15 te başlar Haziran 15 e kadar devam eder. Bu zaman diliminde aygırların ekstra bir enerji ihtiyacı duyduğu için yem takviyesi yapılır. Yemlerine çiğ yumurta verilir kuru üzüm incir keçiboynuzu ve havuç bunların ekstralaradır." açıklamasında bulundu.

BAKAN EKER MAKAMINDAN CAŞ VE BATİSKAF’I İSTEDİĞİ ZAMAN TAKİP EDEBİLİYOR

CAŞ’ın taylarına yurt dışından da talep olduğunu vurgulayan Yalçınkaya şunları söyledi: "İlk defa genel müdürümüzün üstün gayretleri ile Fas’a Caş, İzbatur ve Ayabakan aygırlarımızdan sperma ihracatı yapıldı ve 80 bin dolar gelir elde edildi. Caş’ın bugüne kadar kazandırdığı ikramiye miktarı 25 milyon liradır. Bunun 4’te 1’i işletmemize yetiştiricilik primi olarak gelmiştir. Ülkemiz için Caş ve Batiskaf büyük bir gen kaynağı. Böyle olduğu için Bakan ve genel müdürümüz her daim görmek adına kamera istedi. Bakan ve genel müdürümüz istedikleri her an internet üzerinden kamera ile Caş ve Batiskaf’ı izleyebiliyor. Polonya’dan ithal edilen aygır Batiskaf 2000 yılı dünya yüz güzellik şampiyonasında birinci oldu. İşletmemizde damızlık kadrosunda kullanılan kaliteli bir kısrak babası. Performans olarak orta dereceli tayları mevcut. Şuan sahada Karaüzüm ve Demirpençe olarak bilinen tayların babası. Caş’ın en meşhur tayı Kafkaslı, Uçanbey ve Baba Mevlüt."
Milliyet Haber
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.