Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sayaç değişiminde bedeli dağıtım şirketlerinin üstleneceğini belirterek, 2014’ten itibaren kullanılan sayaçların değiştirileceğini söylemişti. Yıldız, “Özel dağıtım şirketleri bunu nasıl yapacak, finansmanı nereden sağlayacak, bunlar teknik konular, ama 10 yılını tamamlamış sayaçları değiştireceğiz, vatandaşlarımız bir bedel ödemeyecek” demişti.
35 milyon sayaç var
Türkiye’de 35 milyona yakın elektrik sayacı var. Bunların yaklaşık 8 milyonu elektronik sisteme geçmiş durumda. 2014’ten itibaren 10 yıllık tüketim ömrünü dolduran sayaçlar, bir bedel talep edilmeden 10 yıl boyunca aşama aşama yeni sayaçlarla değiştirilecek. Hükümet kaynakları, bozulan sayaçlarda da sorumluluğun, sayaçların mülkiyetine sahip olacak dağıtım şirketlerine ait olacağını vurguluyor. Ancak edinilen bilgiye göre dağıtım şirketleri, söz konusu bedeli abonelerden fatura yoluyla taksitle almayı amaçlıyor.
2016’da geçilecek
Yeni sayaçlarla birlikte uygulanacak yeni sistemlerden birisi de GSM şirketlerine benzer tarife sistemi. 2016’da geçilmesi planlanan yeni sistemle, tüketicilerin haftasonlarında ya da akşam cazip fiyatlarla elektrik tüketmeleri ve cep telefonlarında olduğu gibi istedikleri tarifeyi seçebilmesi planlanıyor. Sistemin önce basit seçeneklerden oluşması, sonra detaylandırılması planlanıyor. Elektronik sayaçlarla tarife sistemine geçecek olan tüketiciler, tüketimlerini seçtikleri saatlere taşıyarak tasarruf edecek. Dağıtım şirketleri de şebekeye yüklenilmesinden kaynaklanan sorunlarla daha az karşılaşacak