Piramit Haber

'Entelköy Efeköy' filmi gerçek oldu

Manşet

Afyonkarahisar'da ekolojik tarımdan kopmayan çiftçi bir aile, yurt içi ve yurt dışından gelen gönüllü insanları tarlada çalıştırıyor.

 Afyonkarahisar'da ekolojik tarımdan kopmayan çiftçi bir aile, ''Entelköy Efeköy'e Karşı'' filmindeki gibi yurt içi ve yurt dışından gelen gönüllü insanları tarlada çalıştırıyor.
Ege İhracatçılar Birliği, Ekolojik Tarım Organizasyon Derneği ve Alman Organik Tarım Araştırma Enstitüsü'nün ''Türkiye'nin ekolojik tarım üreticilerine'' yönelik yaptığı araştırmada, en başarılı 5 ekolojik çiftçiden biri seçilen Türkiye'nin en başarılı 5 ekolojik çiftçisi arasında olan Vehbi Ersöz ve Sultan Ersöz, ''Entel Köy Efe Köye Karşı'' filmindeki gibi gönüllü olarak insanları tarlada çalıştırıyor. Ersöz ailesi, yurt dışından gelenlere de Türk kültürünü tanıtıyor.

''Ürünlerimizi semt pazarlarında satmaya çalışıyoruz''

Sultan Ersöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşi Vehbi Ersöz ile öğretmen lisesini bitirdikten sonra Başmakçı'daki tarlalarında çiftçiliğe başladıklarını belirterek, Türkiye'de ilk kez sertifikalı ekolojik tarım uygulaması için başvuran 15 çiftçi içerisinde yer aldıklarını söyledi.

Ekolojik tarıma birlikte başladıkları 14 çiftçinin, bu tarım modelinden vazgeçmelerine rağmen kendilerinin üretime devam ettiğini anlatan Ersöz, şöyle konuştu:

''Ürünlerimizi semt pazarlarında satmaya çalışıyoruz. Ekolojik tarım uygulamasının başladığı ilk yıllarda vatandaşlar bu konuda bilinçli değildi. Ancak bu bilinç zamanla oturmaya başladı. 2005 yılında Şişli Belediyesi'nin talebi üzerine, Buğday Derneği ile ortak çalışarak ilk organik pazar kuruldu. Büyük ilgi görmesi üzerine, diğer belediyeler de tek tek organik pazarlar kurmaya başladı ve giderek yaygınlaştı. Artık İstanbul ve İzmir'deki 3 organik pazarda, ürünlerimizi satabiliyoruz.''

Ersöz, ekolojik tarım alanlarında, internet üzerinden diyalog kurduklarını Türkiye ve dünyanın farklı ülkelerinden kişileri ağırladıklarını dile getirdi.

Bu kişilerin çiftlikte kaldığını ifade eden Ersöz, ''Yazarlar, gazeteciler, ekonomistler, sanatçılar başta olmak üzere Türkiye ve dünyada farklı meslekleri icra eden kişiler, ekolojik yaşama katkı amacıyla çiftlikte gönüllü çalışıyor. Özellikle yurt dışından gelen misafirlerimize ekolojik yaşamı anlatıyoruz. Bu arada ülkemizin kültürünü de tanıtıyoruz. Ailemizde İngilizce bilmeyen kalmadı'' dedi.

Ersöz, çiftlikte çalışan bir Türk gönüllünün, yetiştirilen ürünlerden kargoyla gönderilmesi tavsiyesi üzerine geliştirdikleri, ''Kutu Projesi'' ile internet üzerinden sipariş aldıklarını ve tüketicilere ürünleri bahçeden günlük toplayarak gönderdiklerini sözlerine ekledi.
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.