Patlamalarda yaşamını yitiren Turgay Güdük, M.Ali Şanlioğlu, Fehmi Karaca, Ahmet Hamdi Bozkaya, Selim Arslan ve Mehmet İri'nin ailelerini ziyaret eden Vali M. Celalettin Lekesiz, taziye çadırlarında ilçe halkıyla sohbet etti. Hatay'ın, farklı dinlerin, dillerin, inançların ve etnik kökenlerin yüzyıllardır uyum ve ahenk içerisinde yaşayan bir il olduğunu anlatan Vali Lekesiz, "Hatay'da farklı renkler, desenler, çiçekler gökkuşağı misali bir güzellik oluşturuyor. Bizim güzellik olarak değerlendirdiğimiz bu hususu, zaaf olarak değerlendirip kaşımak isteyenler, farklılıklarımızı birbirine hasım etmek isteyenler olabilir. Lütfen sağduyulu olalım" dedi.
"PATLAMALARIN SIĞINMACILARLA ALAKASI YOK"
Patlamaları gerçekleştirenlerin, Türkiye'ye sığınan Suriyeliler olmadığına dikkat çeken Vali Lekesiz, "Bu hadiseyi yapanlar, başka yerlerle irtibatı olan, maalesef kendi vatandaşlarımızdır. Olayla ilgili gözaltında olanlar var. Konu ile ilgili çalışmalar tüm yönleriyle sürdürülmektedir. Millet olarak, tarih boyunca hangi dilden, dinden, inanıştan, etnik kökenden olursa olsun zorda kalanlara kucak açtık. Akrabalık ilişkilerimizin, tarihi bağlarımızın bulunduğu Suriyelilere de, ülkelerinde yaşanılan olumsuzluklardan dolayı, bize sığındıklarında kapılarımızı açtık. İnsani gerekçelerle, ilimizde geçici olarak misafir edilen Suriyelilerle, bizim Reyhanlılı, Hataylı hemşerilerimizin birbirine düşmesini isteyenler olabilir. Lütfen bu kışkırtmalara gelmeyelim" diye konuştu.
PATLAMALARIN BİLANÇOSU
50 kişinin yaşamını yitirdiği patlamalarda, 452 işyerinin, 293 konutun, 62 aracın ve 11 kamu binasının zarar gördüğünü açıklayan Vali Lekesiz, ilçe halkının maddi zararının tespit edilerek, giderileceğini belirtti. Taziye ziyaretlerine, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, Vali Yardımcısı ve Altınözü Kaymakamı Ali Arslantaş, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, İl Genel Meclisi Üyesi Mustafa Yıldız, Reyhanlı Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, İl Müftü Vekili Cafer Erol, bazı ilçe ve belde belediye başkanları da katıldı.
10 GÖZALTI SORGULANIYOR
Patlamanın ardından olayla ilgili soruşturmayı sürdüren emniyet güçleri, olayla ilgisi olduğunu belirlenın 9 şüphelinin gözaltına alındığını açıklamıştı. Şüphelilerin sorgulamasında ulaşılan bilgiler doğrultusunda operasyonları sürdüren polis, 4 kişiyi daha sorguladı, bazıları serbest kaldı. Bugün itibariyle gözaltı sayısının 10 olduğu bildirildi. Hatay Emniyet Müdürlüğü'ndeki şüphelilerin sorgusu, Adana'dan görevlendirilen Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından yapılıyor.
REYHANLI GİRİŞİNDE KONTROL
Reyhanlı İlçesi'ndeki olayların ardından ilçedeki yoğun güvenlik önlemleri de sürüyor. Uzun namlulu silahlarla ilçe girişinde kontrol noktası oluşturan polis, Hatay yönünden Reyhanlı'ya gelen araçları didik didik arıyor. 2 gündür devam eden uygulamanın, rutin olduğu ve süreceği belirtildi.
Öte yandan, ilçe merkezindeki patlamanın meydana geldiği bölgelerde enkaz kaldırma çalışmaları da devam ediyor. Reyhanlı Belediyesi'nin yanı sıra, Hatay, Altınözü ve Kırıkhan Belediyesi ekipleri de, enkaz kaldırma ve temizlik çalışmalarına katıldı. Esnaf, harabeye dönen işyerini temizleyerek, eski düzenini kurmaya çalışıyor. Valiliğin en krısa sürede zarar görenlere maddi yardım yapacağı belirtildi.