Orman ve Su İşleri Manisa İl Şube Müdürü Uğur Bayil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaban hayatının korunması ve kaçak avcılığın önlenmesine yönelik klasik denetimlerin yanında Bakanlık tarafından farklı uygulamaların daha yata geçirildiğini bildirdi.
Bu kapsamda sosyal paylaşım sitelerinin de yakından takibe alındığını ifade eden Bayil, özel program sayesindesitelerdeki paylaşımlara yönelik tarama yapıldığını belirtti. Bakanlık tarafından 'şüpheli'değerlendirilen paylaşımların tespit edilerek, incelenmesi üzerine ilgili il müdürlüklerine yönlendirildiğini ifade eden Bayil, "Kişi bilgileri ve yayınladığı fotoğraf, görüntü bize gönderilerek, araştırılması isteniyor. Bu kişiler 'Avcı Kütük Sistemi'ne kayıtlı ise kısa sürede ulaşıyor ve görüşüyoruz. Yasaklı hayvan mı avladı ya da limit üzeri av mı yaptı bunu tespit ediyoruz" dedi.
SON 2 YILDA 9 AVCIYA 45 BİN LİRALIK CEZA
Bayil, 2 yıldır sürdürülen denetimlerde, yaklaşık 6 bin belgeli avcının bulunduğu Manisa'da 9 kişiye toplam 45 bin 880 lira idari para cezası verildiğini belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bu yolla 2012 yılında, bir kişiye avlanan hayvan sayısının fazlalığı, yasak avlanma gibi nedenlerle 10 ayrı olaydan toplam 38 bin lira ceza verildi. Aynı yıl içinde bir başka kişiye de keklik ve tavşan vurmasından dolayı 406 lira idari para cezası, ayrıca tazminat cezası verildi. 2013 yılında ise yine aynı gerekçelerle 7 kişiye toplam 2 bin 805 lira idari para cezası ile 4 bin 669 lira tazminat cezası uygulandı."
Avcılığın sıkı kurallara tabi bir faaliyet olduğunun unutulmaması gerektiğini ifade eden Bayil, "Avlanmak için belli günler ve av hayvanı sayısı sınırlaması var. Cumartesi, pazar, salı, çarşamba ve resmi tatil günlerinde belgeli kişiler avlanma yapabilirler. Avlanma saatleri ise gün ışıması ile gün batımı arasında yapılabilir. Bir avcı belgem var diye istediği kadar hayvan vuramaz" uyarısında bulundu.