Tan çıktı, Demirtaş girdi
PKK’nın Kandil ve Avrupa sorumluları ile BDP’nin cevabi mektupları, geçtiğimiz hafta cuma günü Öcalan’a iletilmişti. Öcalan’ın Nevruz’da vereceği mesaj nedeniyle BDP heyeti, Nevruz’dan önce kendisiyle görüşmek istiyordu. Adalet Bakanlığı’ndan “Hazır olun” mesajı alan BDP heyeti İstanbul’da beklemeye başladı. Önceki gece Adalet Bakanlığı’ndan görüşme izninin çıktığı BDP’lilere aktarıldı. Önceki heyette; Diyarbakır milletvekili Altan Tan, İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Iğdır milletvekili Pervin Buldan yer almıştı. 3. heyette Altan Tan’a yer verilmezken yerine BDP Eşbaşkanı Demirtaş yer aldı.
Tan’ın heyetten çıkarılmasında önceki görüşmenin ardından yaptığı açıklamaların etken olduğu iddia edildi. Geçen salı günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın hastalığı nedeniyle AK Parti Grup toplantısı iptal edilmişti. Bunun üzerine BDP de, Meclis‘teki grup toplantısını iptal etmişti. Bu iki grup toplantısında süreçle ilgili mesajların verilmesi bekleniyordu. BDP’nin grup toplantısını iptal etmesi ve son dönemdeki yapıcı politik tutumu nedeniyle Erdoğan’ın listeye Demirtaş’ın alınmasına sıcak baktığı öne sürüldü.
21 Mart’ta tarihi açıklama
Demirtaş ile Önder, dün İstanbul’da bulunuyordu. Pervin Buldan da, dün gece İstanbul’a gitti. Heyet üyeleri, sabahın erken saatlerinde Bursa-Mudanya’ya geçti. Heyet, buradan da deniz yolu ile Öcalan ile görüşmek için İmralı’ya gitti. Saat 16.30’da görüşmeden dönen Demirtaş başkanlığındaki BDP heyeti, kısa bir bilgilendirme yaptı.
‘Tek bir can dahi yitirilmeden’
İmralı’da önemli bir toplantı yaptıklarını belirten Demirtaş, Öcalan’ın 21 Mart’ta tarihi bir açıklama yapacağını söyledi. Öcalan’ın Demirtaş tarafından okunan mesajı şöyle:
‘Zaman kaybetmeden’
“Mevcut çözüm süreci olumlu anlamda ilerleyerek devam ediyor. Hedefimiz tüm Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Çabalarımız da bunun içindir. Bu amaca hizmet edecek çerçevede 21 Mart Newroz kutlamasında bir çağrı yapmak üzere hazırlıklarımı sürdürüyorum.
“Mevcut çözüm süreci olumlu anlamda ilerleyerek devam ediyor. Hedefimiz tüm Türkiye’nin demokratikleşmesidir. Çabalarımız da bunun içindir. Bu amaca hizmet edecek çerçevede 21 Mart Newroz kutlamasında bir çağrı yapmak üzere hazırlıklarımı sürdürüyorum.
Hazırlayacağım bildiri tarihi nitelikte bir çağrı olacaktır. Bu çağrı çözümün askeri ve siyasi bütün ayaklarına dair doyurucu bilgiler içeriyor olacaktır.
Silah meselesini de hızla ve zaman kaybetmeden, bir tek can dahi yitirilmeden çözmek istiyorum. Bütün bunların pratikleşmesi için yüce bir iradeyi temsil eden parlamentonun ve siyasi partilerin sunacağı desteği çok değerli buluyorum.
Geri çekilmenin hızla gerçekleşmesi ve barışın kalıcı hale gelmesi için ümit ediyorum ki parlamento da aynı hızla üzerine düşen tarihi misyonun gereğini yapacaktır. Süreç ilerledikçe kamuoyunu kendi adıma daha detaylı bir şekilde bilgilendirebilmeyi umuyor; herkese bir kez daha selam ve sevgilerimi iletiyorum.”
Parlamento ‘güvencesi’ istedi
Öcalan’ın açıklamasında “Parlamento tarihi misyonunun gereğini yapacaktır” açıklaması ile silahlı PKK’lı grupların bölgeden çekilmesine yönelik olarak istediği güvenceyi vurguladığı belirtildi. Öcalan, 3. heyetle yaptığı görüşmede, yayınlanan görüşme notlarında da üzerinde durduğu, “parlamento kararı” üzerinde yoğunlaştı. Öcalan’ın, geri çekilmenin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi ve resmiyet kazanmasının önemli olacağını belirterek, bu nedenle parlamentoda grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin de içinde yer aldığı “çekilmeyi denetleyecek ve yakından izleyecek” bir komisyon kurulmasını önerdiği öğrenildi.
Komisyonun kurulması halinde PKK’lı gruplara silahları ile birlikte geri çekilme talimatı vereceğini aktaran Öcalan’ın, bu sürecin yol kazasına uğramaması halinde örgütü silah bırakmaya hazırlayacağını aktardı.
Öcalan’ın talepleri neler?
İmralı’da, MİT’le yaptığı görüşmede 7 adımlık çözüm planı üzerinde anlaşmaya vardığı belirtilen Öcalan, silah bırakma aşamasında hükümetten “ev hapsi” dahil çözüme yönelik kapsamlı değişiklik bekliyor. Bu kapsamda, BDP Hukuk Komisyonu tarafından, bir süre önce, Öcalan’ın talepleri doğrultusunda “yeni anayasa için madde önerileri” hazırlandı.
Hazırlanan maddeler içerisinde; TSK’nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da örgüte yönelik operasyon gerçekleştirmemesi, PKK silahları ile bölgeden çekilirken Meclis’te bir araştırma komisyonu kurularak bu sürecin yakından izlenmesi ve parlamentonun bu sürede TSK’nın operasyon yapmayacağına dair güvence vermesinin istendiği öğrenildi.
Meclis’te bu komisyonun kurulabilmesi için BDP’nin bir araştırma önergesi vermesi gerekiyor. Bu önergenin de Meclis Genel Kurulu’nda oylanması ve çoğunluk oyunu aldıktan sonra çalışmalarına başlaması zorunlu.