Piramit Haber

Hamam böceğini ticarete dönüştürdüler

Manşet

Antalya’da iki girişimci bir çok kişinin görmeye bile tahammül edemediği hamam böceğinin üretimine başladı.

 Deneysel çalışmaların ayda 3 bin hamam böceği üretilirken, hamam böceklerinin muz, portakal elma ve özel mama ile beslendiği belirtildi.Üretimde başarı sağlayan girişimciler, iç pazarın taleplerine yetişmeye çalışıyor.Antalyalı işadamı Selami Gökgöl ile Ünsal Yüksel, çekirge üretiminin ardından şimdi de sektörde büyük talep gören hamam böceği üretimine başladı. Kurşunlu köyünde hizmet veren çiftlikte özel bir alan tasarlayan ve burada 3 çeşit hamam böceği üretimine başlayan Selami Gökgöl, şu an iç pazara yöneldiklerini ancak kısa süre içinde yurt dışına ihracata başlayacaklarını kaydetti.
 
TÜRKİYE’DE CANLI YEM AÇIĞI VAR
 
Türkiye’de canlı yem açığı olduğunu söyleyen Gökgöl, bir yıl süren laboratuvar çalışmalarının ardından 3 çeşit hamam böceği üretmeyi başardıklarını ifade etti. Canlı yemlerin çeşitlendirilmesi konusunda büyük talepler aldıklarını aktaran Gökgöl, bu doğrultuda araştırmaya başladıklarını kaydetti. Araştırmalar sonrası ilk olarak yerli hamam böceği(Shelfordella Tartara) ile üretime başladıklarını ifade eden Gökgöl, “Ankara ve İstanbul’daki arkadaşlarımla da görüşmeler yapıyordum. Onlar da evinde sürüngenleri için hobi olarak hamam böceği besliyordu. Ben de Madagaskar ve Arjantin hamam böceklerinden 5 tane talep ettim. Sahada da araştırmalarımız oldu. Üretimine geçtik ve başarılıda olduk.
 
Arjantin (Blaptica Dubai), Madagaskar(Gromphadorrhina Portentosa) hamam böceklerini ürettik. Kısa sürede böyle zincirleme üretim aşamasına girdik. Bir sene araştırma ve deneylerimiz sürdü. İstenilen sonuçları aldıktan sonra pazara sunma kararı aldık. 1 aydır da böceklerimizi pazara sunuyoruz” dedi.
 
MUZ, ELMA,PORTAKAL YİYOR
 
Madagaskar ve Arjantin hamam böceklerini üretmenin zahmetli bir iş olduğunu vurgulayan Gökgöl, “Şu anda ergin Arjantin hamam böceğinin fiyatı 2 lira, orta boy 1.5, yavru fiyatı ise 1 liradan alıcı buluyor. Madagaskar hamam böceği üretimi çok daha zor. Müthiş zamana ihtiyacınız var. Ergen zamana gelmesi için bir yıl bekliyoruz. Bir yıllık süre içinde masrafınız yükseliyor. Bir yıl boyunca bu hayvana biz, muz, portakal, elma, özel kedi ve köpek mamaları veriyoruz. Bir sene hesaplandığında maliyet yüksek oluyor. Madagaskar’ın tane fiyatı ise 10 liradır” diye konuştu.
Madagaskar’ın ilk yumurtlama döneminde verdiği hayvan sayısının 20 olduğunu kaydeden Gökgöl, “Ömrü 3 yıldır. Bu 3 yıl boyunca 3 aylık periyotlarla yavru alımına devam ediyoruz” diye konuştu.
 
BU BENİM MESLEĞİM
 
Mesleği konusunda eleştiriler aldığını dile getiren Gökgöl, “Birçok insan mesleğimi sorduğunda, ‘Böcek üretiyorum’ diyorum. Hamam böceği dediğim zaman karşımdaki ‘Benimle dalga mı geçiyorsunuz’ şeklinde bir cevap alıyorum. Ama işin gerçeği de bu. Üç farklı çeşit hamam böceği üretiyoruz. Bizim hayvanlarımız lağımda yetişmiyor. Önüne gelen pisliği yiyen bir hayvan değil. Biz ne verirsek onları yiyor ve ortamları çok sağlıklıdır. Şu anda bulundukları ortamda virüs, bakteri, mantar oluşumunu engelleyen ürünler kullanıyoruz. Ozonsuz dezenfekte yapıyoruz” şeklinde konuştu.
 
HEDEF İÇ PİYASA
 
Aylık 3 bin hamam böceği üretimi yaptıklarını ifade eden Gökgöl, “Yurt dışından talep var ama biz öncelikle iç piyasanın taleplerini yetiştirmeye çalışıyoruz. Hamam böceklerini hayvanat bahçeleri, petshoplar, hobi amaçlı evinde sürüngen besleyenler, çeşitli hayvan çiftlikleri talep ediyor” bilgilerini verdi.
 
KALİTELİ YEM
 
Resmi olarak hamam böceğini ilk olarak kendileri ürettiklerini vurgulayan Gökgöl, “Biz sürüngenler karnını doyursun diye değil, yağ protein içeren kaliteli besin üretiyoruz” dedi.Hamam böcekleri 20 derece sıcaklıkta özel olarak hazırlanan kutularda yumurta kolilerinin arasında doğal ortamlarında çoğalıyor.
Milliyet Haber
Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.