Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiler doğrultusunda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri bugünden itibaren kötü hava şartlarıyla mücadele ve beklenen kar yağışıyla ilgili olarak ana arterlerde kar kürüme ve tuzlama ekiplerini alarma geçirdi. Ekipler buzlanma ve ani hava değişimlerine karşı hazır bekletiliyor.
İBB'den yapılan açıklamaya göre halkın mağduriyetini engellemek için, metrobüs ve otobüs seferleri de artırılacak, metrobüse 320 ek sefer konulacak. Diğer otobüs hatlarında 880 ek sefer uygulanacak. Metroda seferler sıklaştırılacak, şehir Hatları vapurları yoğunluğa göre ek sefer yapacak.
KIŞ LASTİĞİNİZİ MUTLAKA TAKIN! KONTROLLER SIKLAŞTI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı ve AKOM Başkanı Muzaffer Hacımustafaoğlu başkanlığında, İETT, İSKİ, BEDAŞ, İGDAŞ, İDO yetkilikleri, İBB Şirket temsilcileri, ilgili müdürler, İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Karayolları Bölge Müdürü ve temsilcileri AKOM ‘da kötü hava koşullarıyla mücadele çalışmalarına katılacak.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube ekipleri çeşitli bölgelerde kış lastiği uygulaması başlattı.
Sokakta yaşayan vatandaşlar Sarıyer Metin Oktay Spor tesisinde misafir edilecek. Evsiz vatandaşların sağlık, giyim, gıda, barınma ihtiyaçları karşılanıyor.
25 BİN TON SOLÜSYON
Kış mevsimi hava koşullarıyla mücadele hazırlıkları çerçevesinde 43’ü 1’inci öncelikli olmak üzere 255 güzergâhta toplam 3 bin 500 km uzunluğundaki yol ağı ve meydanlarda tedbirler alındı. 220 bin ton tuz depolandı. İlçe Belediyelerine ihtiyaçları durumunda tuz takviyesi yapılacak. 82 ayrı noktada ise 2000 ton solüsyon depolandı. İhtiyaç halinde saatte 25 ton kapasiteli solüsyon tesislerinde üretim yapılacak.
Ana arterlerin dışında, meydanlar, üst ve alt geçitler, vapur iskeleleri, otobüs durakları, Hastane giriş çıkışları, Üniversite ve Okulların giriş çıkışları için de karla mücadele ekipleri oluşturuldu. Kötü hava koşullarıyla mücadelede bu yıl uygulamaya konulan ve İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın sık sık dile getirdiği “Kış Lastiği” uygulaması ulaşımda çok önemli katkı sağlayacak.
907 ARAÇ VE 2 BİN 266 PERSONEL HAZIR
AKOM Koordinasyonunda yürütülecek çalışmalara İtfaiye, 45 adet 6*6*6 Afet Müdahale ve Kurtarma Aracı ve 135 Personeli ile katılacak. Park ve Bahçeler Müdürlüğü; Kadıköy, Taksim, Saraçhane, Yenikapı, Eminönü, Üsküdar, Ümraniye, Beykoz, Göztepe, Kartal Meydanlarında; 230 Personel ve 31 araç ile kış mücadele çalışması yapacak.
Atık Yönetimi Müdürlüğü; 13 Meydan, 310 Durak, 123 Üst ve Alt Geçit, 7 Çöp Aktarma İstasyonu, işleme tesisleri, depo sahası yollarında 581 Personel ve 54 araç ile görev yapacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından oluşturulan 142 Traktör Kar kürüme ekibi muhtarların sorumluluğunda kendi köy yollarını açmak için görev bölümü yaptı.
Karla mücadele toplam 908 araç 2 bin 266 personel İstanbul halkına hizmet edecek.
Her bölgenin öncelikli güzergâhları belirlenerek, istasyonlar oluşturularak yağış öncesi ve yağış anında ana arterler, katılım noktaları, kavşaklar ve E-5’e müdahale edilecek şekilde hazırlıklar tamamlandı.
Ekipler 255 müdahale güzergâhında yapılacak çalışmalarda buzlanma ilk olarak 3 saat önceden tespit edilecek ekipler bilgilendirilecek. İlk bilgilendirmeden sonra son 45 dakika da ise ekipler sevk ve idare edilecek. Zaman kaybı ve gereksiz malzeme kullanımı engellenecek.
Araçların, belirlenen güzergâhlarda yapacakları kar küreme ve yol açma çalışmaları, mevcut araç takip sistemi ile AKOM’dan takip edilecek, gerekli durumlarda araçlar başka bölgelere yönlendirilecek
Kritik kavşaklarda 40 adet kurtarıcı ve çekici muhtemel yolda kalmalar ve kazalara karşı 24 saat hazır bekletilecek.
KIŞ ŞARTLARINDA TOPLU ULAŞIM İÇİN EK SEFERLER
İstanbul’da geceleri beklenen don tehlikesi nedeniyle, katener (Hafif metro enerji hattı) donmaması işletme saatlerine hazırlanması için hattın tamamında yeterli sayıda tramvay aracı ve makinist görevlendirildi, araçlar sürekli sefer halinde çalıştırılıyor.
İBB'den yapılan açıklamaya göre, metroda 4’lü vagonlar 8’li vagonlara çıkartılarak sefer aralıkları sıklaştırılacak. Ray hattında kar ve buzlanmaya karşı tuz ve solüsyon kullanılıyor. İstasyonların girişleri ve peronlar kar ve buz riskine açık alanlar olması nedeniyle personel görevlendirilerek temizletilecek.
Tramvay hattında yaşanması muhtemel kar birikmesi konusunda ilgili ekiplerle küreme çalışması yaptırılacak. Karayolu araçlarının da kullandığı bölgelerde, araçların yolda kalarak hattı kapatmaları ihtimaline karşı, tramvay hattının muhtelif noktalarında bulunan çekicilerle derhal yönlendirme yapılacak.
Tramvay araçlarının hat değiştirmesini sağlayan tüm makaslarda makas ısıtıcıları bulunuyor. Bu ısıtıcılar +3 ila +4 ºC’de devreye girerek, 24 saat esasına göre çalışıyor.
İDO kriz masası kurdu. Şehir dışı seferler iptal edildi, şehir içi seferler takviye edildi