Kışın en soğuk günlerinin yaşanması beklenen Ocak ayında 7-8 derece ortalaması olan Trabzon’daki sıcaklık değerleri, iki gündür 20 derece seviyelerinde ölçüldü. Yörede bazı ağaçlar çiçek açtı, meyve verdi. Türkiye’nin en sıcak illerinden Antalya’da bile sıcaklık dün Trabzon’un gerisinde kalarak 16 derece ölçüldü. Hava sıcaklıklarının Samsun, Artvin ve Giresun’da da 18-20 dereceye çıkacağı belirtilirken, uzmanlar yaşanan durumun anormal olduğunu söyledi. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Çoşkun Erüz, “Şayet küresel ısınmada beklenen salınımlar gerçekleşirse Karadeniz’de ılıman tarım alanları ortaya çıkacak ve tropikal iklim özellikleri görülecek. Yani Karadeniz daha sıcak olacak, bir o kadar da fazla yağış alacak. Yağış dengesinde bozulmalar olacak. Dengeli yağışların yerini ani ve çok şiddetli yağışlar ile sonrasında uzun süreli kuraklıklar alacak.
Son 10 yıllık sıcaklık eğrisi devam ederse gelecekte Karadeniz’de tropikal iklim görmek sürpriz değil. Trabzon ve civarında son 10 yıllık dilimde yarım derece sıcaklık artışı var” diye konuştu. Sıcaklığın artmasının hem deniz hem de atmosfer için değişim anlamına geldiğini vurgulayan Erüz, hamsinin bu yıl az olmasını da sıcaklık artışına bağladı: “Denizin ısınmasıyla buharlaşan hava, atmosferi de etkiliyor. Bu yıl denizler beklediğimiz oranda soğumadı. Deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altına düşmeyince hamsi göçü ve balıkçılık bile olumsuz etkilendi.”
Bahar havası sürecek
Meteoroloji Genel Müdürlüğü ülkenin halen doğu bölgeleri üzerindeki yüksek basınç merkezi ile Orta Akdeniz üzerindeki alçak basınç merkezi nedeniyle güneybatılı hava akımlarının etkisinde bulunduğunu açıkladı. Yurt geneli geçen hafta olduğu gibi bu hafta sonuna kadar da ılık ve yağışlı havanın etkisinde kalacak. Hava sıcaklığı, ülke genelinde mevsim normallerinin 5-9 derece üzerinde seyredecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Şube Müdürü Ahmet Uçar, “Güneybatı hava akımlarının en büyük özelliği ılık ve nemli havayı Akdeniz, Kıbrıs ve Afrika kıyılarından taşıması. Özellikle iç kesimlerde artan hava sıcaklığı Karadeniz’e gelirken bölgedeki sıradağlar nedeniyle fön etkisi yaratarak anormal artış gösteriyor. Karadeniz kıyılarında normalin 10-12 derece üzerinde sıcaklık var” diye konuştu.
‘Kutuplardaki ısınma etkiledi’
n Prof. Dr. Orhan Şen (İTÜ Meteoroloji) “Jetstrim dediğimiz gökyüzü katmanlarında oluşan kuvvetli rüzgarlar, kutuplardaki ısınma nedeniyle güneye iniyor. Saatteki hızı 150 kilometreyi bulan bu kuvvetli akımlar, Afrika’da kıvrım yaparak sıcak havayı Türkiye içlerine itiyor. Lodosun gerçekleşmesine de jetstrimler neden oluyor. Ancak oluşan güçlü jetstrimler sıcak hava dalgasını Ege’den Karadeniz sahillerine kadar itiyor. Sıcaklık değerleri bu mevsim için normal değil. Kutuplardaki ısınmanın etkisi dolaylı olarak Karadeniz’i de etkiliyor. Bu tür anormal hava değişimlerine alışmamız gerekir. Kuzey kutup bölgesindeki sıcaklık artışı jetstrim hava dalgasıyla bize de etki ediyor.”
Vatan Gazetesi
Vatan Gazetesi