Koç ve Ülker grubunun da aralarında bulunduğu konsorsiyumun 5.7 milyar dolara aldığı köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi. Açıklama Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi. Başbakan Erdoğan'ın bir televizyon programında ihalenin bedeliden düşük fiyata gittiği ve ödemenin de taksitler halinde yapılmasının istendiği şeklindeki açıklamalarından sonra 25 yıl süre ile ihalesi yapılan köprü ve otoyollarla ilgili ihale iptal edildi.
İHALENİN GEÇMİŞİ
Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinde nihai pazarlık görüşmesi yapıldı.İhalede elemesiz turda en yüksek teklif tutarı 3 milyar 830 milyon dolar olarak belirlendi. Elemeli turda ilk olarak Nurol Holding AŞ - MV Holding AŞ - Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AŞ - Kalyon İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ - Fernas İnşaat AŞ Ortak Girişim Grubu elendi.
Açık artırma 5 milyar 630 milyon dolardan başladı. Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu'nun teklifi 5 milyar 640 milyon dolara çıkarması sonrasında Autostrade Per I'Italia SPA - Doğuş Holding AŞ - Makyol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret AŞ - Akfen Holding AŞ Ortak Girişim Grubu ihaleden çekildi.
Bunun üzerine İhale Komisyonu Başkanı Osman İlter, en yüksek teklif sahibi konsorsiyumdan 5 milyar 640 milyon dolarlık teklifini 5 milyar 720 milyon dolara yükseltmelerini rica etti. Bir müddet süre isteyen konsorsiyum temsilcileri teklifi 5 milyar 720 milyon dolar olarak revize ettiklerini açıkladı. Böylece nihai pazarlık görüşmeleri teknik olarak sonuçlanmış oldu.
İHALELE İLE İLGİLİ KOÇ'TAN AÇIKLAMA
Koç Holding Turizm Gıda ve Perakende Grup Başkanı Tamer Haşimoğlu, ''İhalede önemli bir fiyat ortaya çıktı, bu açıdan da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'mızı kutlamak gerekir. Son derece şeffaf ve açık bir süreç oldu'' dedi.
İhaleyi kazanan grupta Koç Holding ve Malezyalı UEM'in yüzde 40'ar, Gözde Girişim Sermayesi'nin yüzde 20 payı bulunuyor.
2. BÜYÜK ÖZELLEŞTİRME
Verilen tutar baz alındığında köprü ve otoyol ihalesi, Telekom'dan sonra tarihin en büyük ikinci özelleştimesi oldu.
25 YILLIK İŞLETME DEVRİ
Özelleştirme işlemi, tek paket halinde, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle ve fiili teslim tarihinden itibaren 25 yıllık süre için gerçekleştiriliyor.
İHALE NERELERİ KAPSIYOR?
İhale, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğunda olan, yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği, bağlantı yolları ile birlikte, ''Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu'', ''Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu'', ''Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu'', ''Toprakkale-İskenderun Otoyolu'', ''Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu'', ''İzmir-Çeşme Otoyolu'', ''İzmir-Aydın Otoyolu'', ''İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu'', ''Boğaziçi Köprüsü'', ''Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu'', bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıklarını (OTOYOL) kapsıyor.
11 AYDA 740 MİLYON LİRA GELİR
Türkiye'de, yılın 11 ayında köprü ve otoyollardan 331 milyon 148 bin 23 araç geçerken, araç geçişinden toplam 740 milyon 595 bin 333 lira gelir elde edildi. Bu gelirlerin 195 milyon 312 bin 128 lirası Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden elde edilirken, 545 milyon 283 bin 205 lirası ise otoyollardan sağlandı.
2011 yılında ise köprü ve otoyollardan toplam 349 milyon 847 bin 151 araç geçmiş, bu araçlardan toplam 732 milyon 681 bin 161 lira gelir elde edilmişti.
KÖPRÜLERİN MALİYETİ 421 MİLYON DOLARDI
Karayolları Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2001 yılından 30 Kasım 2012 tarihine kadar 3 milyar 319 milyon 753 bin 938 araç geçti. 1970'te yapımına başlanan ve Cumhuriyet'in 50. yılı olan 1973'te açılan Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatı 21.7 milyon dolara mal oldu. 1986-1988 arasında inşa edilen FSM Köprüsü'nün maliyeti de 400 milyon dolardı.
Köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi
Köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi
Piramit Haber Piramit Haber
Manşet
Koç ve Ülker grubunun da aralarında bulunduğu konsorsiyumun 5.7 milyar dolara aldığı köprü ve otoyol ihalesi iptal edildi.
Paylaş: