BAŞBAKAN TALİMAT VERDİ
Çalışmaların bütün titizliği ile devam ettiğini ve tüm değişikliklerin sosyal tarafların görüşleri alınarak gündeme getirildiğini belirten Faruk Çelik, özellikle çok merak edilen sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi konusunda müjdeli mesajlar verdi. Belediyelerde çalışan sözleşmeli personelin Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla kadroya geçirildiğini belirten Çelik, "Belediyelerdeki 20 bin sözleşmelinin kadroya alınması kararını aldık. Şu anda KİT'lerin dışında 80 bin sözleşmeli var. Acaba bunların tamamını kadrolu olarak mı sürdürelim, bundan sonra alınacakları sözleşmeli bünyesindemi sürdürelim diye üzerinde çalışıyoruz" dedi.
EMEKLİYE ADALET
Sözleşmel sisteminin de değerlendirildiği bu çalışmaların netleşmesinin çok zaman almayacağını ifade eden Çelik, "Nisan ayının 12'sinde taraflarla toplantım var. O toplantının özetini Hükümete ve Sayın Başbakanımız'a götüreceğim. Başbakanımız, belediye sözleşmelerine ilaveten kadroya alma talimatı verirse onu da yapacağız" diye konuştu. Bakan Çelik, 4C'lilerin kadro isteklerini de bildiğini bu konuların ülkenin mali yapısını etkileyeceğini bu yüzden Ekonimi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) Başbakan'a sunum haline getirilmesi gerektiğini belirtti. Çıkardıkları intibak yasası ile 2000 yılı öncesi SSK emeklilerinin maaşlarındaki tüm adaletsizliklerin giderildiğini belirten Faruk Çelik, 2000 sonrasında 2008'e kadar ve reform sonrası emeklilerin iki gurup olduğunu bunlarla ilgili de önlerinde bir sorun bulunmadığını ifade etti.
DOĞUM İZNİ ARTIYOR
Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kadın çalışanların doğum izninin 6 aya çıkmasıyla ilgili de şu bilgileri verdi: "Bu konuyla ilgili 3 bakan görüşüyoruz. Ana başlıkları tespit ettik. Diğer başlıklar bakan arkadaşlar arasında görüşme neticesinde netleştirilecek ve Sayın Başbakan'a arz edilecek."
İLKSAN ÜYELİĞİ İSTEĞE BAĞLI
Hükümet tarafından hazırlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı'na süreklilik kazandırmak amacıyla hazırlanan kanun tasarısı, Başbakanlık'a gönderildi.
TASLAKTA NELER VAR!
* KİT'lerde çalışanların kıdem ücretinin hesabının ay hesabı üzerinden yapılması.
* Öğretmenler için İLKSAN üyeliğinin isteğe bağlı hale getirilmesi.
* Sözleşmeli personel dahil olmak üzere Sağlık Bakanlığı 112 acil sağlık hizmetlerinde görev yapan sağlık hizmeti personelinin ek ödeme oranının artırılması.
* Yataklı tedavi kurumlarında nöbet tutan sağlık personeline verilen nöbet ücretinin dini bayram günlerinde yüzde 20 arttırımlı ödenmesi.
* PTT Genel Müdürlüğünde görev yapan dağıtıcılardan aynı zamanda araç kullanarak dağıtım yapanlara aylık ilave 20 lira ücret ödenmesi.
* Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kadrolarında çalışan memur ve sözleşmeli personele kadostro hizmetlerinde görevlendirilen ve arazida fiilen çalışanlara, kadastro tazminatı verilmesi.
* Memurlara bir derece verilmesi.
* Disiplin affı.
12 NİSAN'DA ANLATILACAK
12 Nisan'da yapılacak toplantıda milyonlarca kamu çalışanı için çok önemli karar alınacak. Çalışma Bakanı Faruk Çelik sendika ve konfederasyon başkanlarıyla bir araya gelecek. Toplantıda Kamu Personeli Danışma Kurulu' nda mutabakata varılan konular ile 657 sayılı Yasada yapılması gereken değişiklikleri sendikalara sunulacak.
MEMURA UYARI CEZASI TARİH OLUYOR
Devlet Memurları Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile kamu çalışanlarına verilecek cezalar da yenileniyor.
Ankara'da süren çalışmalar kapsamında memurlarla ilgili disiplin kurallarında da değişikliğe gidiliyor. TAKVİM'in ulaştığı kaynaklara göre, Devlet Memurları Kanunu'nda öngörülen uyarma cezası tarihe karışıyor. Uyarma cezasını öngören fillere artık disiplin cezasında uygulanamayacak. Böylece amirlerin suistimali önlenecek. Diğer disiplin cezalarının öngördüğü fiiler ise artırılacak. Hazırlanan taslak üzerinde Maliye Bakanlığı bürokratları da çalışıyor.
POLİSE EK GÖSTERGE HAZIR
Ayrıca; Maliye Bakanlığı'nın İçişleri Bakanı Muammer Güler'in gündeme getirdiği polise ek gösterge üzerindeki çalışması da devam ediyor. Çalışma tamamlandığında polislerin hem ücretleri iyileşecek hem de emeklilik tazminat ve maaşları artacak.
4B VE 4C AYRIMI ARTIK SONA ERİYOR
Çalışmaların en önemli bölümlerinden birisi de 4B ve 4C gibi maddelere bağlı personelle ilgili. Bu konuda edinilen bilgiye göre tüm 4/B'liler, Teşkilat Kanunu'na dayalı sözleşmeli personel ve 4/C'liler memur kadrosuna geçebilecek. İlk defa atananlar ve görev yeri değişenler zorunlu yer değiştirmeye tabi personel olacak. Orta kademe yönetici kademesinde yer alanlar rotasyona tabi olacak. Mühendisler ve şube müdürü rotasyona tabi olacak. Kamuda tüm çalışanlar rotasyona tabi olmayacak.
ATANMA SÜRELERİ SINIRLANANLAR BELLİ OLDU
Hazırlanan tasarı yasalaştığında, bakanlıklarda görev yapan tüm genel müdürler dahil, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, Savunma Sanayi Müsteşarı, Hazine Müsteşarı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü, Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü, Karayolları Genel Müdürü, TOKİ Başkanı,Vakıflar Genel Müdürü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı, Devlet Demiryolları Genel Müdürü, Meteoroloji Genel Müdürü, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü gibi üst düzey kadrolara 4 yıllığına atanılacak.
SENDİKALAR KARŞI
Memur sendikalarından alınan bilgiye göre sendikalar, müsteşar altındaki yöneticilerin süreyle atanmasına soğuk bakıyor. Bu tür seçimle gelen bürokratların siyasi memur olacağı endişesiyle tepkilerini dile getiriyor. Görevinden alınan Müsteşarların özlük haklarının korunmasını istiyorlar.
ÜST BÜROKRATA 4 YIL
TAKVİM'in daha önce duyurduğu, vali, genel müdür ve daha üst düzeyde görev yapan memurlar 4 yıllığına atanacak. Genel Müdür altı yöneticiler kapsamda değil. Halen görev yapanlar kazanılmış haklarının korunması kapsamında otomatik 4 yıllığına atanmış sayılacak. Görevi biten Bakanlık Müşaviri kadrolarına atanacak.