”Demokrasilerde eleştirilerin olmasının en doğal hal olduğunu ifade ettim. Fakat eleştiri hiçbir zaman gücünü şiddetten almamalıdır. Eğer bir eleştiri gücünü şiddetten alıyorsa, onu sahiplenen kim olursa olsun, ben bir başbakan olarak onun karşısına dikilirim. Bu ister rektör olsun, ister akademisyen olsun. Bu benim önüme şunu getirir: Bir rektör eğer bir akademisyen elinde demir bilyeleri sapan ile polisine atan veya bir başkasına atmayı öğretmeyi gerektirmez veya bunu getirmez. Aynı şekilde okulun kampüsü içinde araba lastiklerini yakmayı da getirmez. Aynı şekilde sırtlarındaki çantalarda molotofkokteylleriyle birlikte orada terör estirmez. Bir öğrenci üniversitenin kampüsünü bir terör alanına çeviriyorsa, orayı terörize ediyorsa ve sadece o üniversitenin mensupları değil, farklı üniversitelerden de oraya gelenlerle birlikte böyle bir eylemi gerçekleştiriyorlarsa, hiç kimse kalkıp bunları samimi havada bir protesto şekilde değerlendiremez.”
Meydanlara düşsünler
Erdoğan akademisyenlere eleştirilerine şöyle devam etti: “Yani bunu söyleyen profesörler veya doçentler veya şu, bu. Bana göre o mesleği bıraksınlar, onlara katılmak suretiyle şiddetten gücünü alan kişiler olarak meydanlara düşsünler. Çünkü akademisyen öğrencisine bilgisayarı nasıl kullanacağını, bu ülkeye neler katabileceğini, özgürlükler noktasında da düşünce planında nelerle bunu ortaya koyabileceğini anlatsın. Yoksa sapan, demir bilye bunlarla beraber oraya gel öbür tarafta lastikleri yak, öbür tarafta molotoflarla saldır, ondan sonra bunlara karşı güvenlik güçlerinin orada duruşundan da rahatsız ol. Böyle şey olur mu? Güvenlik gücünün görevi budur. Güvenlik güçlerimiz görevlerini yapmışlardır ve ben de güvenlik güçlerini bu görevleri sebebiyle, bu görevlerindeki başarıları sebebiyle kutluyorum, tebrik ediyorum ve öğretmenlerimize karşı, akademisyenlerimize karşı, bu tavırlarını bu şekilde devam ettirmeleri halinde onları da kınıyorum. Kusura bakmasınlar.”
Rektörlerden kınama hocalardan destek
Türkiye’deki neredeyse bütün üniversitelerin rektörleri ODTÜ’deki öğrenci eylemini kınama yarışına girdi. Önceki gün 12 üniversitenin yaptığı açıklamaya dün de yenileri eklendi. Eleştirilerin hedefinde ODTÜ yönetimi de vardı.
Üniversite yönetimlerine öğretim elemanlarından itiraz geldi. İstanbul ve Ankara’da yapılan açıklamalarda “Polis şiddeti karşısında tek vücut olarak tepki gösteren ODTÜ’lü meslektaşlarımızın ve öğrencilerin yanındayız” denildi.
YÖK tarafından ODTÜ için başlatılan inceleme kapsamının olaylarla kısıtlı olmadığı, rektörlüğün olayların ardından yaptığı basın açıklaması ile olayların ardından yaşanan ders boykotu olduğu öğrenildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, ODTÜ’deki olayları incelemek üzere Denetleme Kurulu’nu görevlendirdiğini açıklamasının ardından inceleme kapsamında denetmenler ODTÜ’ye resmi yazı yazarak olaylar hakkında bilgi talep etti. İnceleme sonucunda bir kasıt bulunursa inceleme soruşturmaya dönüştürülecek.
Boğaziçi desteği
Olayların ardından ODTÜ Rektörlüğü, “Yerleşkemizde yaşanan şiddeti kınıyoruz” diyerek öğrencilere sahip çıkmış, polisi ise kınamıştı. ODTÜ’ye ilk destek ise en büyük rakibi Boğaziçi Üniversitesi’nden gelmişti.
Ancak daha önce hiç görülmemiş şekilde bir üniversitenin bir üniversiteyi eleştirdiği açıklamalar önceki gün 12 üniversiteyle başlarken, ODTÜ’ye eleştiriler dün de devam etti. Karadeniz Teknik, Muş Alpaslan, Necmettin Erbakan, Adana Bilim ve Teknoloji üniversiteleri ile Sakarya, Kocaeli Üniversitesi, Abant İzzet Baysal, Bülent Ecevit, Bilecik, Karabük, Düzce, Bartın ve Kastamonu Üniversitelerinden oluşan Batı Karadeniz Üniversiteler Birliği çıkan olaylarla uydu fırlatılmasının gölgelendiğini savunarak, ODTÜ yönetiminin tutumunu eleştirdi.
Açıklamalarında ODTÜ’yü eleştiren üniversitelerin arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nin de bulunması dikkat çekti.
Akademisyenler sahip çıktı
Rektörlüklerin açıklamalarının aksine üniversitelerin öğretim elemanları derneklerinden ise ODTÜ’ye destek açıklamaları geldi. Galatasaray, İstanbul, İTÜ, Marmara, Mimar Sinan Güzel Sanatlar ve YTÜ üniversitelerinden çok sayıda akademisyen ortak imzayla yayınladıkları açıklamada rektörlerin açıklamasına katılmadıklarını duyurdu. Ortak açıklamada, “ODTÜ’de yaşanan olaylarda öğrencilerin maruz kaldığı polis şiddetini kınıyoruz. ODTÜ’lü meslektaşlarımızın tüm ifadelerine rağmen, söz konusu açıklamayı yapan üniversite yönetimlerinin, polisin olayları başlattığı, olayların ilk aşamasından itibaren iyi niyetli davranmadığı ve orantısız güç kullandığı gerçeğini gözardı etmelerini manidar buluyoruz” denildi.
Kıvanç El/Vatan ANKARA
Kıvanç El/Vatan ANKARA