Taşıma yapan TIR'ların kasa yüksekliğini 4 metre 20 santimden 4 metre 8 santime indiren düzenleme, sektörün tepkisi üzerine 1 Temmuz 2012'den 1 Temmuz 2014'e ertelenmişti. Hem otomotiv hem de lojistik şirketleri, düzenlemenin değiştirilmesi için Ekonomi Bakanlığı'na raporlar sunarak sektöre vereceği zararları anlattı.
Yakıt masrafı artıyor
Sektörün en önemli oyuncularından TLS Lojistik'in Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Hacıalioğlu, kapasite kaybının ancak ilave araç yatırımıyla çözüleceğini söyledi.
Daha önce 4 metrelik araç yüksekliğinde yüzde 5 opsiyon olduğunu ve 4.20 metreye çıktığını belirten Hacıalioğlu şöyle konuştu: "Yeni düzenlemeyle 4.08'de kaldık. Gelecek yıldan itibaren maliyetler yüzde 15 artacak. Hem yeni TIR alınacak hem de yüzde 15 daha fazla yakıt kullanılacak. Maliyet artışının otomobile yüzde 1 (yaklaşık 300-500 TL) artış getirmesi bekleniyor. Düzenlemenin böyle geçmesi herkes için kötü olacak. Seneye ne olacağı belli değil. Ama biz zararlarını dosyalarla anlattık."
TIRLAR 7 YERİNE 6 OTOMOBİL TAŞIYACAK
Normalde otomobil taşıyan TIR'larda 7 araç bulunuyor. Düzenleme değişmezse TIR'ın çekicisinin üzerinde bulunan 1 otomobil yükseklik sınırını aştığı için taşınmayacak. Böylece TIR'lar trafikte 7 yerine 6 otomobil taşıyabilecek.
60 bin araç taşıyoruz
TLS Lojistik olarak yüzde 8 pazar payına sahip olduklarını anlatan Altuğ Hacıalioğlu, perakende, LPG ve otomotiv şirketleri ile çalıştıklarını söyledi. TLS Lojistik yılda 60 bin araç taşıyor. TLS'nin müşterileri arasında Peugeot, Citroen, Toyota ve Mercedes-Benz de bulunuyor.
Dubai ve Kuzey Irak'ta büyüyecek
2010 yılında TIRSAN Lojistik markasını TLS olarak değiştiren şirket, 2012'de cirosunu 200 milyon liraya çıkardı. TLS Lojistik bu yıl 260 milyon lira ciro ve 1.300 kişilik istihdam hedefliyor. TLS, geçen yıl Tuzla'da 12 milyon euro yatırımla 25 bin metrekarelik depo açtı. Hedeflerinin Dubai ve Irak'ta büyümek olduğunu söyleyen Altuğ Hacıalioğlu, "Abu Dhabi ve Erbil arası hareketlenecek. Dubai'den Kuzey Irak'a taşımacılık yapacağız" dedi.