3 KAT ARTTI
AKVARYUMDAKİ balık ve diğer deniz canlılarından arta kalan yem ve pislikler denize dökülünce, bu özellikle martıların iştahını kabarttı ve bölgeye hücum etmelerine neden oldu. Bölgedeki çok sayıda yemek fabrikası, uçaklara ikram(catering) hizmeti veren şirketler, birkaç AVM ile çok sayıda balık ve et restoranı bulunması da kuşları cezbeden diğer etkenler oldu.
TÜRKİYE Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Gürcan Mantı akvaryumun hizmete girmesinden sonra uçaklara kuş çarpma hadiselerinin üç kat arttığını söyledi. Son olarak 25 Şubat tarihinde Türk Hava Yollarıínın İstanbul-Ankara seferini yapan Boeing 737-800 tipi uçağı, AtatürkHavalimanıíndan havalandıktan kısa süre sonra kuş sürüsüne girdi. İçerisinde 110 yolcu bulunan uçak geri dönmek zorunda kaldı. Sol motor pallerinde hasar meydana geldi.
GÜRCAN Mantı, dünyada havalimanları etrafındaki arazilerin en değersiz araziler olduğunu, insanların gürültü ve hava kirliliği gibi nedenlerle havalimanları yakınlarındaki bölgelerden oturmaktan kaçındıklarını, bizde ise tam tersi havalimanları yakınlarındaki arazilerin değerli olduğunu söyledi. Mantı, ìÖzellikle İstanbulía yapılması düşülen yeni havalimanın çevresinde yapılaşmaya izin verilmemesi gerekiyor" dedi.
300 KİŞİ KUŞ KAZALARINDA CAN VERDİ
-KUŞLARIN özellikle uçak motorlarına girmesi, seferlerin iptaline ve yüz binlerce dolarlık zarara yol açıyor.
- BU türdeki en ilginç kazalardan biri 2009'da New York La Guardia Havaalanıínda yaşandı. Kaptan Pilot Sully Sullenberger kalkışından kısa bir süre sonra kaz sürüsünün içine daldı. Uçağın her iki motorunda da patlamalar meydana geldi. Neyse ki pilot, Hudson Nehriíne inmeyi başararak 155 yolcunun kurtulmasına sağladı.
- SON 20 yılda dünyada 12 ölümlü uçak kazası kuş çarpması sonucu meydana geldi. Bu kazalarda 300íden fazla yolcu hayatını kaybetti.