Piramit Haber

Rahim duvarının gen haritası çıkarıldı

Manşet

İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Çelik, çikolata kistlerinin doğurganlığa etkisini tespit için yaptığı araştırmada, rahim duvarının gen profilini ortaya çıkardı..

MALATYA - Tuba Karahan 
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Çelik
AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez kadınlardaki "çikolata kistlerinin" etkilerine farklı bir pencereden bakan bir araştırma gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yumurtalık kistlerinin rahim duvarında bir etkileşime yol açıp açmadığını belirlemek üzere çikolata kisti olan kadınların rahim duvarlarından biyopsi yaptıklarını ve ardından bu kadınların kistlerini kapalı yöntem ameliyatla temizlediklerini anlatan Çelik, tedavi sonrası kistleri alınan kadınların rahim duvarlarından yeniden biyopsi yaptıklarını belirtti.

Araştırmada kontrol grubu olarak ikiden fazla çocuğu bulunan ve tüplerini bağlatmak isteyen kadınlardan da biyopsi alarak doğurgan rahmin özelliğini incelediklerini kaydeden Çelik, her iki grupta da rahmin aktif gen profili analizlerini yaptıklarını vurguladı. 

Çalışmanın, çok sık karşılaşılan çikolata kistlerinin doğurganlığa etkisini gösterme ve rahmin aktif gen haritasını çıkarma bakımından pek çok önemli bileşeni bulunduğuna işaret eden Çelik, şunları aktardı:
''Bu çalışmayla ülkemizde ve dünyada ilk defa yumurtalıklara yapılan cerrahi müdahalenin hem çocuk sahibi olamayan hem de çocuğu olan hastalarda rahim duvarında farklı bir genomik yapıya neden olduğunu göstermiş olduk. Ayrıca çikolata kistlerine yapılan cerrahi müdahaleler rahim duvarında 106 gende değişime yol açıyor ve bu değişim sağlıklı kontrollerdekinden tamamen farklı.''
Sıradaki Haber
Mobil Sayfaya Dön
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.