ESOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Yamaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal maddelerin çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılması prensibinden yararlanarak yola çıktıklarını kaydetti.
Türkiye'de çok yaygın olmamasına rağmen Uzakdoğu ülkelerinde şapkalı mantarların çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın biçimde kullanıldığını ifade eden Doç. Dr. Yamaç, şöyle konuştu:
''Ülkemizde bu konuda yapılmış çok fazla çalışma yok. Bu açığı kapatmak için 2005 yılında bir araştırma grubu oluşturduk. Bu kapsamda, şapkalı mantarların çeşitli biyolojik aktivitelerini araştırmak, belgelemek ve bildirmek üzerine çalışıyoruz. Grubumuzda ESOGÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Mediha Canbek, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Uyanoğlu ve Dr. Hakan Şentürk ile ESOGÜ Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Güngör Kanbak, Artvin Çoruh Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gökhan Bayramoğlu, Yaşar Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Melih Zeytinoğlu görev yapıyor.''
Kandaki glukoz seviyesini düşürüyor
Doç. Dr. Yamaç, grubun ilk olarak diyabet hastalığında destekleyici tedavi yöntemi olarak çeşitli şapkalı mantarların kullanılabilirliliğini araştırdığını vurguladı.
Yenebilir mantarlardan bazılarının, antidiyabetik aktiviteye sahip olduğunu belirlediklerini anlatan Doç. Dr. Yamaç, ''Kandaki glikoz artışı, vücuttaki çeşitli doku ve organlarda ciddi zararlara neden oluyor. Yaptığımız çalışmalar sonunda Türkiye'de yayılış gösteren bazı şapkalı mantarların, kandaki glikoz seviyesini düşürmekte kullanılabileceğine ilişkin veriler elde ettik'' dedi.
Doç. Dr. Yamaç, mantarların kronik alkol kullanıcılarının karaciğer dokusundaki yağlanma probleminin giderilmesi ya da engellenmesi amacına yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:
''ESOGÜ Bilimsel Araştırma Fonu tarafından desteklenip, Doç. Dr. Mustafa Uyanoğlu yürütücülüğünde gerçekleştirilen bu projede, bazı mantarların uzun süreli ve aşırı miktarda alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer hasarını önemli orandan giderilebildiğiyle ilgili veriler elde ettik. Ayrıca bazı şapkalı mantarların, kolesterol düşürücü özellikte metabolitler ürettiğini de belirledik.''
Doç. Dr. Yamaç, her mantarın aynı özelliklere sahip olmadığını, bu özellikteki mantarların tedavi amaçlı kullanılabilmesi için daha kapsamlı ve uzun vadeli klinik çalışmalar yapılması gerektiğini sözlerine ekledi..